Obama: Kaddafi Rejimi Hesap Vermek ZORUNDA

Obama: Kaddafi Rejimi Hesap Vermek ZORUNDA

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Libya'ya harekat kararıyla ilgili açıklama yaptı.

A+A-

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Libya'ya harekat kararıyla ilgili açıklama yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, "Uluslararası toplum Kaddafi'nin muhaliflerin gösterilerini şiddetle bastırmasına izin verseydi, binlerce kişi ölebilirdi. Kaddafi rejimi hesap vermek zorunda" dedi.

ABD Başkanı "Kontrolsüz durumda Kaddafi'nin halkına zulüm edebileceğini düşünmek için her sebebimiz var" ifadesini de kullandı.

Başkan Obama ayrıca, yarın Paris'te yapılacak Libya zirvesine ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın katılacağını söyledi.

ABD'nin liderlik rolünün önemli olduğunu belirten Obama, "Bu, 'tek başımıza hareket etmemiz gerekiyor' anlamına gelmez. Bu, uluslararası toplumun beraber hareket etmesi için koşulları oluşturmak demek" dedi.

Obama, Savunma Bakanı Robert Gates'ten ve ABD ordusundan BM kararının uygulanmasına yönelik planların "düzenlemesini" istediğini de belirtti.

Libya'ya asker gönderilmeyeceğini söyleyen Obama, Kaddafi'nin BM Güvenlik Konseyi'nin dün aldığı karara boyun eğmeyi reddetmesinin sonuçlarına katlanacağını dile getirdi. Obama, Kaddafi'nin birçok kez, gösterileri şiddetle bastırmaya son vermesi ve bundan sorumlu olacağı konusunda uyarıldığını belirtti.

Yemen konusuna da değinen Obama, Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'den gösterilere izin vermesini istedi.

Obama, yaptığı yazılı açıklamada, Yemen'de bugünkü şiddet olaylarını sert şekilde kınadığını söyledi ve Salih'i gösterilerin barış içinde yapılmasına izin verme sözünü tutmaya çağırdı.

ABD Başkanı, şiddet eylemlerini yapanların da sorumlu tutulması gerektiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.