1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. MHP, Kars Belediye Başkan Aday Adaylarını Tanıttı
Mustafa Muğlalı Tabelası İNDİRİLDİ

Mustafa Muğlalı Tabelası İNDİRİLDİ

Van'ın Özalp İlçesi'nde bulunan Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası'nın sökülen tabelasının yerine yenisi asıldı.

A+A-

Van'ın Özalp İlçesi'nde bulunan Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası'nın sökülen tabelasının yerine yenisi asıldı.

1943'te 33 köylünün infaz emrini verdiği öne sürülen ve 1951 yılında cezaevindeyken hayatını kaybeden Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın, Van'ın Özalp ilçesindeki 2'nci Hudut Tabur Komutanlığı kışlasına verilen adı silindi. Genelkurmay Başkanlığı kararıyla kışlaya 27 Haziran 2011'de Van'ın Saray ilçesinde terör örgütü üyeleriyle yaşanan çatışmada şehit olan Astsubay Kıdemli Başçavuş Erkan Durukan'ın adı verildi.

Kışlanın isminin değişmesi için herhangi bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulmadığı, Genelkurmay Başkanlığı'nca yürürlükteki yönerge doğrultusunda isim değişikliğinin yapıldığı belirtildi. İsim değişikliği, Genelkurmay Başkanlığı görevinden istifa eden emekli Orgeneral Işık Koşaner döneminde de talep edilmişti.

Sivilleşme adımları

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Org. Mustafa Muğlalı Kışlası'nın olayın cereyan ettiği yerde hâlâ büyük bir levha halinde bulunmasını, halkın tepki göstermesine rağmen hâlâ bunun muhafaza edilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum." dedi.

Tepkiler sürerken Erdoğan'ın eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner'e adın değiştirilmesi talimatı verdiği bilgisi kamuoyuna yansıdı. Ancak, Genelkurmay'dan bu yönde bir açıklama gelmedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel döneminde sivilleşme adımları atıldı. Genelkurmay karargâhı, sivilleşme yönünde atılabilecek adımlarına bir yenisini daha ekledi. Cumhuriyet Bayramı nedeniyle dev bayrak asılan kışlanın girişindeki "Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası" yazısının silindiği dün sabah bayrağın kaldırılmasıyla ortaya çıktı. Yazının 2 günce silindiği ancak yeni fark edildiği belirtildi. 2004'ten bu yana "Orgeneral Mustafa Muğlalı" olan kışlanın yeni adı da belli oldu. Kışlaya, 27 Haziran 2011'de Van'ın Saray ilçesinde çatışmada şehit olan Astsubay Kıdemli Başçavuş Erkan Durukan'ın adı verildi.

'Mutlu olduk'

Van'da bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, şöyle konuştu:

"Muğlalı ismi bu bölgede daima biraz rahatsızlık uyandırırdı. İsmi değişti. Bu Genelkurmay Başkanlığı'nın Türkiye geneli çalışması. Sadece buraya da ait değil. Bütün bu tür yerlerin ismini gözden geçirip, yenileme ve mümkün olduğunca terörde verdiğimiz şehitlerin ismini verme yönünde bir kararıdır. Biz de mutlu olduk. Hayırlı olsun."

Bu arada sökülen tabelanın yerine yenisi asıldı. Özalp Belediye Başkanı Bdp'li Murat Durmaz, bunun barış için atılmış adımlardan biri olduğunu söyledi.

33 köylü öldürüldü

Kışlanın adının değiştirilmesiyle ilgili süreç şöyle: 30 Temmuz 1943'te İran sınırını izinsiz geçen 33 köylünün öldürülmesi emrini verdiği ileri sürülen Org. Muğlalı, 1949'da Askeri Mahkeme'de yargılandı ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Muğlalı cezaevindeyken 1951'de 70 yaşındayken yaşamını yitirdi. Muğlalı'nın naaşı 1987'de Devlet Mezarlığı'na taşındı. 1997'de Harp Akademileri Komutanlığı'nın bahçesine büstü dikildi. Muğlalı'nın adı, 2004'te Özalp'taki jandarma kışlasına verildi.

Olayda hayatını kaybeden birinin yakını olan Hüseyin Uzuntaş, kışlaya Muğlalı adının verilmesinin inciltici olduğu gerekçesiyle 2006'da dava açmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.