1. HABERLER

  2. BÖLGEDEN

  3. Ardahan’da Eğitime Kar Engeli
Mahkeme Cerattepe'de Madene İzin Verdi

Mahkeme Cerattepe'de Madene İzin Verdi

Artvin Cerattepe’de madencilik yapılması için verilen ÇED Olumlu raporu kararının yürütmeyi durdurma ve iptali istemiyle açılan dava mahkemece reddedildi.

A+A-

Artvin Cerattepe’de madencilik yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu” raporu kararının yürütmeyi durdurma ve iptali istemiyle açılan dava mahkemece reddedildi.

Temyiz aşamasında da karar değişmezse Eti Bakır A.Ş., yani Cengiz Holding’in maden projesinin başlaması önünde engel kalmayacak.

Cerattepe davası, 8 Temmuz 2015'te, Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde 751 kişi ve 61 avukatla açılan Türkiye’nin en büyük çevre davası.

Avukatlar önceki duruşmada Rize İdare Mahkemesi'ne reddi hakim talebinde bulunmuştu. Mahkeme bu talebi kabul etmedi.

Mahkeme red kararında projenin devlet ormanı olan alanda yapılmasında mevzuata aykırı bir durum olmadığı, projenin milli park alanına 660 metre uzaklıkta olduğu, turizm koruma ve gelişim bölgesi ile turizm merkezinin ise kapsamında değil, yanında yer aldığını belirtti.

Ne olmuştu?

Dünyanın en zengin bitki örtülerinden birine sahip Cerattepe, Kafkasör Yaylası ve Genya Dağı'nda halk yıllardır yapılmak istenen altın, bakır, çinko, gümüş madenciliğine karşı 20 yıldır mücadele ediyor.

Kafkasör Hatila Vadisi ve Çoruh Vadisi'nin dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 25 karasal ekolojik bölgesinden biri.

Artvin'in tüm içme suları Cerrattepe'den geliyor. Yanı başında Hatina Milli Parkı, altında ise Kafkasör Turizm Koruma ve Geliştirme alanı var.

Bölgede ilk kez 1987'de sondajlar yapıldı. 90'lı yıllarda ilk galerinin açılması ile halk tepki gösterdi. 1995'te de Yeşil Artvin Derneği kuruldu.

2005'te maden ruhsatları iptal edildi. 2009'da Danıştay'ca onandı. 2012'de ise yeniden Cerattepe ve Genya’nın içinde olduğu alanlar Özaltın A.Ş.’ye verildi. Özaltın’ın alt yüklenicisi Eti Bakır A.Ş., yani Cengiz Holding.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 yılında firma tarafından ikinci kez hazırlanan ÇED Raporu’nu onayladı. Ocak 2015’te Rize İdare Mahkemesi, bakır madeni projesinin ÇED olumlu kararını iptal etti. Bilirkişi raporunda “Maden ocağı faaliyete geçerse Artvin şehir merkezi yaşam alanı olmaktan çıkacaktır” demişti.

Ancak şirket iptal kararına rağmen bir kez daha ÇED olumlu kararı aldı. 751 kişinin imzasıyla bu rapora karşı da dava açıldı. 21 Ocak 2015’ten beri bölgede halk nöbet tuttu.

17 Şubat’ta ve ilerleyen günlerde güvenlik güçleri sahaya girmek istedi, direnen halka saldırdı. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cerattepe’den bir heyetle görüşerek maden çalışmasının mahkeme süreci sonuçlanan kadar durdurulduğunu belirtti.

Bilirkişi heyeti için 18 binlik ücret ödendi. 15 Mart’ta bölgede bilirkişi incelemesi yapıldı. 

Cengiz Holding Akkuyu nükleer santrali, 3 havalimanı, Ilısu Barajı gibi birçok tartışmalı projenin ortaklarından.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.