1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hizmette Görüş Ayrımı Yok
Mağdurlar Suç Duyurusunda BULUNDU

Mağdurlar Suç Duyurusunda BULUNDU

12 Eylül 1980 darbesi ertesinde Diyarbakır Cezaevi'nde işkenceye uğrayan 250 kişi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılıığı'na suç duyurusunda bulundu.

A+A-

12 Eylül 1980 darbesi ertesinde Diyarbakır Cezaevi'nde işkenceye uğrayan 250 kişi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılıığı'na suç duyurusunda bulundu.

"Diyarbakır Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu"nun öncülüğünde, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra kaldıkları Diyarbakır Askeri Cezaevi'nde işkenceye uğrayan 250 kişi daha dönemin sorumluları hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yapan 78'lilier Girişimi sözcüsü Celalettin Can, Türkiye'nin bu utançtan kurtulması için tüm faillerin kimliklerinin tespit edilerek cezalandırılması gerektiğini belirtti.

"Cezaevinde yaşananlar münferit değil; belirli bir askeri sistem içerisinde tutuklu ve hükümlülerin aşağılanması, onurlarının kırılması, gayri insanî, zalimane ve kişiliksizleştirilmeye yönelik uygulamalar mevcut."

Bini aşkın suç duyurusu var

11 Ekim 2010'dan beri bini aşkın kişinin suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan Can, "Mağdur ve şikâyetçilerin ifadeleri alınmalı; diğer mağdurlar da suç duyusunda bulunmalı" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Diyarbakır 5 No.'lu Askeri Cezaevi'nde 1980-84 arasında başta sıkıyönetim komutanı olmak üzere, görev yapan tüm askerler ve sivil cezaevi görevlilerinin, doktorların, erlerin, cezaevi idaresinde çalışanların tespit edilmesi ve insanlığa karşı suçlar kapsamında açılan soruşturmanın hızla devam etmesini istiyoruz.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı bir buçuk aydır bir soruşturma başlattı. Ve o dönemde yaşanan mezalime ilişkin isimler istedi. Şimdi ise soruşturma başka bir noktaya geldi. 'Gerçekleri araştırma komisyonu kurulsun' istiyoruz."

Açıklamanın ardından 250 kişinin dilekçesi savcılara teslim edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.