1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Örümcek Ormanları’ndan 'Sonbahar'
Kürtçe Şarkıya 20 Ay Hapis CEZASI

Kürtçe Şarkıya 20 Ay Hapis CEZASI

Kars'ta Kürtçe şarkı söylediği için sanatçı Muhammet Oğuztemur'a 'Örgüt propagandası' yaptığı iddiasıyla 20 ay hapis cezası verildi.

A+A-

Kars'ta Kürtçe şarkı söylediği için sanatçı Muhammet Oğuztemur'a "Örgüt propagandası" yaptığı iddiasıyla 20 ay hapis cezası verildi.

DİHA'nın haberine göre, karara tepki gösteren Oğuztemur, Türkiye'de her kesimden yurttaşların suçlu ilan edildiğini söyledi.

Yetkililerin Kürtçe önündeki engellerin kaldırıldığına yönelik söylemleri devam ederken, Kars'ta katıldığı programlarda Kürtçe şarkı söylediği için Sanatçı Muhammet Oğuztemur hakkında Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "Örgüt propagandası" iddiası ile dava açıldı. Davanın 18 Şubat'ta görülen duruşmasında mahkeme Oğuztemur'un söylediği şarkıların "örgütü övücü sözler olduğu" değerlendirmesinde bulunarak Oğuztemur'a 20 ay hapis cezası verdi. Verilen hapis cezasına dayanak olarak ise sadece polis tutanaklarının gösterilmesi dikkat çekti. Mahkeme tarafından açıklanan kararda, Oğuztemur'un Ardahan Üniversitesi öğrencileri tarafından organize edilen bir etkinlikte söylediği şarkıların HPG'lileri övdüğü belirtilirken, Oğuztemur'un programdan önce "Devrimci yoldaşlar için bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum" sözleri de mahkeme tarafından PKK'lilerin kast edildiği yönünde değerlendirildi. Oğuztumur'un yine Kars Kafkas Üniversitesi Öğrenci Derneği tarafından Kağızman İlçesi'nde organize edilen etkinlikte söylediği "Sevgili Kağızmanlı hemşerilerim. Sırada benim de bir bestem var. Yapamaz yapamaz diyoruz. AKP'de açamaz. Zindanları açamaz. İmralı'yı açamaz" sözlerinin ardında söylediği, şarkılar "Örgüt Propagandası" yaptığı yönünde değerlendirilirdi. Mahkeme kararında ayrıca Oğuztemur'un suçlarının süreklilik ve zincirleme olduğunu ileri sürdü.

'20 ay hapis cezası'

Ardahan'daki etkinlik ile ilgili Oğuztemur'un "Örgüt propagandası" yaptığı değerlendirmesini yapan mahkeme, suçun işleniş şekli, suçun işlendiği yer ve zaman göz önünde bulundurularak 1 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Oğuztemur'un sosyal ilişkileri, fiilden sonraki davranış biçimleri, yargılama sürecindeki davranışları nedeniyle cezasını 10 aya indiren mahkeme, Kağızman'daki etkinlikte söylediği şarkı ve konuşmaları nedeniyle de ayrıca 10 ay hapis cezası verdi.

'Herkes suçlu ilan ediliyor'

Muhammet Oğuztemur, mahkemenin verdiği karara tepki gösterdi. Öğrenciler tarafından düzenlenen etkinliklerde kendisinin herhangi bir propaganda yapmadığını belirten Oğuztemur, Türkiye'de şarkı söylemenin bile suç sayıldığını ifade etti. Sanatçıların yaptıkları sanattan dolayı yargılanmasının hukuk dışı olduğunu belirten Oğuztemur, Türkiye'de her kesimden insanların suçlu ilan edildiğini söyledi. Günümüz toplumunda insanların adım atmaya çekindiklerini ifade eden Oğuztemur, verilen hapis cezaları ile insanların sindirilmeye çalışıldığını söyledi. Yıllardır müzik ile ilgilendiğini ifade eden Oğuztemur, hiç bir zaman şarkılarını söylemekten vazgeçmeyeceğini aktardı. Avukatı aracılığıyla mahkeme tarafından kendisine verilen hapis cezasını temyize götürdüklerini belirten Oğuztemur, "Umarım bu ceza Yargıtay tarafından bozulur. Çünkü artık sanatçılar yaptıkları sanattan dolayı ceza almamalıdır. İfade özgürlüğü çerçevesinde söylediğimiz şarkılar hiç bir şekilde örgüt propagandası değildir. O şarkıları ben kendim yazmadım. Herkes tarafından bilinen şarkılar ben seslendirdim" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.