1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ordu’da Şimşekli Gece
Komutan Kurşuna Dizdirdi İDDİASI

Komutan 'Kurşuna Dizdirdi' İDDİASI

Eski Van Jandarma Alay Komutanı İyigün'ün, teslim olan iki PKK'liyle bir köylüyü 'Hapse girseler yine dağa gideceklerdi' diyerek infaz ettirdiği ileri sürüldü.

A+A-

Eski Van Jandarma Alay Komutanı İyigün'ün, teslim olan iki PKK'liyle bir köylüyü "Hapse girseler yine dağa gideceklerdi" diyerek infaz ettirdiği ileri sürüldü.

Eski Van Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Vecihi Halil İyigün, Çaldıran ilçesinde bir operasyon sırasında teslim olan iki PKK'li ile yanlarındaki bir sivili öldürmekle suçlandı.

Radikal gazetesinin haberine göre, Van'ın Çaldıran ilçesine bağlı Buğullukaynak köyü yakınlarında 7 Ekim 2009'da üç PKK'linin çatışmada öldürüldüğü açıklanmıştı.

Olayla ilgili PKK'ye "yardım ve yataklık etmekle" suçlanan Mehmet Emin Atabay'ı soruşturan Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmanın ileri safhasında bir ihbar mektubu aldı. Mektupta, teslim olan PKK'lilerle bir sivilin infaz edildiği yazıyordu: "Buğullukaynak köyünde icra edilen operasyona katılmıştım. İki PKK'li evinde kaldıkları M.E.A'nın oğlunu askerden rahat kurtulmak için yanlarına alarak kaçmaya başladı. Takip ettik. Köyden yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bir dere kenarında onları kıstırdık. Operasyonu yürüten Çaldıran Jandarma Komutanı Yüzbaşı Murat Yıldırım, megafonla teslim olma çağrısı yaptı. Onlar da ellerini başının üzerine koyarak teslim oldu. Yere yatırdık ve Albay Vecihi Halil İyigün'ün gelmesini bekledik."

"Albay İyigün olay yerine geldikten sonra komandoların geri çekilmesini istedi. Sonra yanında gelen Jandarma Özel Timleri'ne infaz emri verdi. 50 metre uzaktan uzun namlulu silahlarla üç kişi öldürüldü. İyigün, sağ yakalanan PKK'lilerin öldürülmesinin ardından, 'Bunlar hapse girselerdi sonra çıkıp yine dağa gideceklerdi' dedi."

İfadeler de doğruluyor

Van Başsavcılığı, mektuptaki iddialar üzerine, bazı askerlerin ifadesini aldı. Askerlerin anlattıkları da bire bir mektuptakilerle uyuşuyordu. İfadelere göre, sonradan olay yerine gelen Albay İyigün'ün fotoğraf çekimi ve video kaydına karşı komandoların üzerini aradığı da iddia ediliyor. Tanık askerler, üç kişinin İyigün'ün talimatıyla jandarma özel harekat timlerinde görevli askerlerce 50 metreden tarandığını doğruluyor. Öldürülenlerin ellerine silah tutturularak çatışma görüntüsü verildiği de savcılık dosyasında yer alıyor.

Savcılık belgelerinde, delillerin, yakalanan örgüt mensupları ile sivil vatandaşın herhangi bir meşru müdafaa durumu bulunmaksızın doğrudan kanunsuz verilen emirle öldürüldüğünü gösterdiği ifade ediliyor.

Halen Genelkurmay'da görev yapan İyigün, eski İl Jandarma Alay Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Burhan Erol, Jandarma Astsubay Muharrem Yaşar ve uzman çavuş Murat Gürsoy'la birlikte, gazeteci Mehmet Baransu ve eşini, örgüt üyesi göstererek telefonlarını dinledikleri gerekçesiyle, "Haberleşme hürriyetini ihlal ve görevi kötüye kullanma" ile "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 5 yıl 10'ar ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.