1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. DİGOR

  4. Digor'a Kadın Yaşam Merkezi
Kerbela Şehitleri Kars'ta Anıldı

Kerbela Şehitleri Kars'ta Anıldı

Kars'ta, Hazreti Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişinin yıl dönümü nedeniyle anma merasimi düzenlendi.

A+A-

Kars'ta her yıl Kerbela Şehitleri için Aşura gününde düzenlenen "matem yürüyüşü" düzenlendi. 

Hz. Ali Çarşı Camisi önünde toplanan ve Türk bayrağı, Atatürk ve Hazreti Ali'nin posterlerini taşıyan kalabalık, Faikbey Caddesi üzerinden Merkez Ehlibeyt Işıklı Camisi önüne kadar mersiyeler eşliğinde sine dövüp, zincir vurdu. 

Kars Garnizon Şehitliği önüne gelip dualar okuyan gruptakiler, daha sonra gittikleri Yeni Mahalle Mezarlığı'nda ziyaret ettikleri mezarlarda dua okudu.

Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin Kerbela'da şehit edilişinin 1377. yılı dolayısıyla düzenlenen anma törenine; Kars Valisi Rahmi Doğan, Belediye Başkanı MHP'li Murtaza Karaçanta, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya, Siyasi Parti İl Başkanları, İl Müftüsü Mehmet Genç, Işıklı Cami imamı Seyit Ahmet Erdem Hz. Ali Çarşı Cami imamı Behram Geley, Kamer Cami imamı Gökmen Kankılıç, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen, Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 

Aşura Günü...

Caferi-Şiî inancında Aşûre Günü'ne, diğer İslam mezheplerinin atfettiği önemin dışında bir önem verilir.

İnanca göre Şiîlik'te İslam peygamberi Hazreti Muhammed'in torunu İmam Hüseyin Kerbelâ'da muharrem ayının onuncu gününde şehit edilmiştir.

Muharrem ve Safer aylarını matem ayları olarak kabul ederler. İki ay boyunca düğün ve benzeri eğlenceler yapılmaz, mâtem günlerinde taziye meclisleri düzenlenerek mersiyeler okunur, ihsan yemekleri verilir.

Bazıları için her ayın onuncu günü Aşuradır; kelime Muharrem ayında işlenen Hüseyin cinayetinden sonra tutulan geleneksel yasın diğer adı olarak yerleşmiştir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.