1. HABERLER

  2. KENT HABERLERİ

  3. Kerbela Şehitleri İçin GÖZYAŞI
Kerbela Şehitleri İçin GÖZYAŞI

Kerbela Şehitleri İçin GÖZYAŞI

Hz.Hüseyin ve 72 arkadaşının şehit edilmesinin 1373. yıldönümü...

A+A-

Hz.Hüseyin ve 72 arkadaşının şehit edilmesinin 1373. yıldönümünde çeşitli illerde anma etkinlikleri düzenleniyor.

Hazreti Hüseyin ile 71 arkadaşının Kerbela Çölü'nde şehit edilişlerinin yıldönümü dolayısıyla çeşitli illerde anma etkinlikleri düzenleniyor.

10 Ekim 680 tarihinde bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbela şehrinde, Hz. Muhammed'in torunu ve Hz. Ali'nin oğlu olan Hz. Hüseyin, yanındaki küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid tarafından şehit edilmiştir.

Bu savaş Şii ve Alevi inanışının belkemiğini oluşturan en önemli olaylardan biridir. Hz. Muhammed'in kızı Fatıma'nın ve Hz. Muhammed'in kuzeni Ali'den olma oğlu İmam Hüseyin'in ölümü, Şiilerce her sene Aşure Günü'nde yâd edilir.

İşte Türkiye'deki anmalardan bazıları:

İSTANBUL HALKALI

Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının şehit edilmesinin 1373. yıldönümünde Halkalı'da toplanan binlerce Caferi, Kerbela hüznünü yaşıyor.

Hicri Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure Günü'nde Caferiler tarafından düzenlenen 'Aşura Matem Merasimi'ne binlerce vatandaş katıldı. Siyah giyinen Caferiler, başlarına Kerbela olayında şehit düşen 72 kişinin adının yazılı olduğu siyah bant taktı. Alana Hz.Ali'nin temsili fotoğrafı ve maket evi getirildi. Merasim alanındaki evlere 'Mazlumun zalimden hesap soracağı gün zalimin zulmettiği günden daha çetin olacaktır', 'Allahu Ekber için feda olsun Ekberi'im Hüccel oldu aleme altı aylık Askerim' şeklinde dövizler asıldı.

Kerbela'da şehit düşenlerinin isminin yer aldığı ilahilerin okunduğu merasimde Arif Demir Kur'an-ı Kerim'den sureler okumaya devam ediyor.

KARS

Kars'ta, Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişinin 1373. yıl dönümü nedeniyle anma töreni düzenlendi.

Sabahın erken saatlerinde başlayan anma törenine binlerce vatandaş katıldı. Sabah saat 07.30'da Hz. Ali Çarşı Camii önünde toplanan yüzlerce kişi, önde Türk bayrağı, Hz. Ali ve Atatürk posteri ile Faikbey Caddesi'nden Merkez Ehlibeyt Işıklı Camii'ne ve buradan da Garnizon Şehitliği'ne yürüdü. Sine ve zincirler vuran katılımcılara yol kenarlarında sıcak çay ve şerbet ikram edildi. Garnizon Şehitliği'nde düzenlenen tören, şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Burada konuşan Hz. Ali Camii İmamı Alimi Behrem Geleyi, "Halen Yezid'in avukatlığını yapan hocalar var. Şimdi bazı hocalarımız bilinçsiz şekilde nasıl ki Kurban Bayramı'nı kavurma bayramı olarak nitelendirenler, maalesef Aşure Günü'nü bayram olarak ilan ediyor. Aşure Günü'nü de aşure tatlısı ve festivali haline getiriyorlar. Bir kısım Emevi neslinden gelen Muaviye'nin sözünü konuşan ve onun menfaati ile geçinen insanlar, cepten çıkarma hadiseleriyle, cepten çıkarma hadisleriyle bazı hocalarımız diyor ki; Aşure Günü'nde Hz. İbrahim ateşten kurtuldu, Hz. Nuh gemiye binip kurtulmuş, Yunus balığın karnından kurtulmuş. ya kardeşim bu tarihlere bir bakın yani, ne kadar biz bu Emeviler'in sözleri ve onların izinde gideceğiz. Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şahadetinin üzerine perde örtmek için yani aşure denilen bu bayram havası gelsin" dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra dualar okundu. Kalabalık, daha sonra mersiyeler eşliğinde sine ve zincir vurarak Yeni Mahalle Asri Mezarlığı'na geldi. Aile mezarlarını ziyaret eden vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim okuyarak, dualar etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.