1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. 'Sevgi Evleri' Çocuklarından ZİYARET
Kars'ta Diller ve Kültürler Buluştu

Kars'ta Diller ve Kültürler Buluştu

Kars Belediyesi tarafından bu yıl 1’incisi düzenlenen ve adeta dil, kültür, halkların buluşmasına tanıklık eden Serhat Kültür ve Doğa Festivali kardeşlik mesajlarıyla sona erdi.

A+A-

Kars Belediyesi tarafından bu yıl 1’incisi düzenlenen ve adeta dil, kültür, halkların buluşmasına tanıklık eden Serhat Kültür ve Doğa Festivali kardeşlik mesajlarıyla sona erdi. Soğuk hava nedeniyle erken bitirilen festivalin son gününe halay, horon, Kafkas oyunları ile Dengbêj ve aşıkların atışması etkinlikleri damga vurdu.

Kars Belediyesi tarafından düzenlenen ve kentteki tüm dil, kültür ve halkların buluştuğu 1’inci Serhat Kültür ve Doğa Festivali gün boyunca yapılan etkinliklerle sona erdi. Sabah saatlerinde Kars Kalesi’nin arkasında yer alan yaylada buluşan yurttaşlar, bir yandan semaverlerini yaktı bir yandan da yürüyüş yaparak doğanın tadını çıkardı. Festival alanı kente uzak olduğu halde yurttaşlar büyük bir ilgi gösterirken, Kars Belediyesi Eşbaşkanları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen de yine festival alanına gelerek halkı karşıladı. 

ÇOCUKLAR DOYASIYA EĞLENDİ

Sabah saatlerinde çocuklar için düzenlenen çeşitli etkinliklerle başladı. Festival alanına gelen çocuklara çocuk çadırında yüz boyama yapıldı. Sevdikleri çizgi film karakterleri yüzlerine nakşedilen çocuklar daha sonra çadırda bulanan kağıtlara hayallerini resmetti. Ardından kaşıkla yumurta taşıma, halat çekme yarışması ve birçok oyun sergilendi. Sahnenin önüne palyaçolarla gelen çocuklar burada çalınan müzikler eşliğinde gönüllerince eğlendi. Kars Belediyesi Eşbaşkanları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen de çocukların oyunlarını izledi.

‘GELİN ÇIKARMA’ ETKİNLİĞİ İLGİYLE İZLENDİ

Çocuk etkinliklerinin tamamlanmasının ardından bu kez de sahneden çalınan Kürtçe, Türkçe, Azeri ve Kafkas müzikleriyle yüzlerce kişi oyunlar oynadı. Saatler süren etkinlik yerini bu kez de Kars yöresine ait “Gelin çıkarma” etkinliğine bıraktı. Rengarenk yöresel kıyafetler giyen çok sayıda kadın ve erkek ata bindirilen gelini alana getirdi. Alana getirilen gelini temsili damat eline aldığı ve üzerinde şeker, küçük kına torbaları ile çeşitli kuruyemişlerin olduğu ağacı sallayarak karşıladı. Gelinin karşılanmasının ardından bu kez alanda bulunan yüzlerce kişi halaya durdu. Festivale renk katan “gelin çıkarma” etkinliği çekilen halay ve danslarla sona erdi.

DİLLER VE KÜLTÜRLER BULUŞTU

Etkinliklerin öğlenden sonraki bölümü ise adeta kentte yaşayan halkların bir buluşmasına sahne oldu. İlk olarak Kafkas ekipleri hünerlerini sergilerken, ardından horon ekibi sahne alarak alanı coşturdu. Yine etkinlik içerisinde Ardahan’ın Hoçvan (Xoçvan) ekibi sahne alarak halk oyunlarını sahneledi. Çalınan müziklere alanda bulunan yüzlerce kişi de oyunlar oynayarak eşlik etti. Halkların buluşma etkinliğinin ikinci bölümünde ise Dengbêj ve aşıklar sahne aldı. Dengbêjler söyledikleri klamlarla büyük beğeni alırken, aşıkların atışması ise görülmeye değerdi. Aşıkların gelen Dengbêjler için methiyelerle atışması büyük beğeni alırken, sahneden sürekli kardeşlik mesajları verildi.

SOĞUK HAVA NEDENİYLE FESTİVAL ERKEN BİTTİ

Tüm renklerin buluştuğu etkinliğin ardından bu kez de sahneyi Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu grup aldı. Kitleyle birlikte şarkılarını seslendiren grup soğuk hava nedeniyle konserini yarıda keserken, ardından sanatçı Mehmet Atlı sahne aldı. Atlı söylediği şarkılarla alanda bulunanları coştururken, yağmur ve soğuk havanın daha da artması üzerine konserini yarıda kesti. Final konserinde çıkması beklenen Koma Meyman de yine hava muhalefeti nedeniyle sahne almazken, festivalin yapıldığı alanda esen sert rüzgar ise kurulan çadırları devirdi. Çadırların devrilmesi sonucu bir kadın hafif şekilde yaralandı. 

Festivalin bitirileceği anonsundan sonra Kars Belediyesi Eşbaşkanları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen kısa birer kapanış konuşması yaptı. 

‘EŞBAŞKANLARDAN TEŞEKKÜR’

Festivalde emeği geçen herkese teşekkür eden Alaca, “Bundan sonra Karsımızın doğasını, kültürünü ve o güzel yapısını bu tarz etkinliklerle herkese tanınacağız. Gelecek yıl 2’nci Serhat Doğa ve Kültür festivalini yapacağız. Gelecek yıl yine buluşalım” dedi. Ardından konuşan Bilgen, “Bütün hava koşullarına rağmen geldiğiniz için size teşekkür ediyoruz. Burada bize katkı sunan ve destek sunan herkese teşekkür ediyoruz. Umarım bu geleneksel olarak ilan ettiğimiz festivalimizi daha iyi iklim koşullarında, daha iyi fiziki koşullarda gelecek yıl daha iyi sunarız. Katkısı geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

FESTİVAL HALKLARIN BULUŞMASINA TANIKLIK ETTİ

İki gün süren festival kentteki Kürt, Türk, Çerkez, Terekeme, Azeri ve Türkmen halkların buluşmasına tanıklık ederken, yaşanan soğuk hava nedeniyle festivalin tadının az da olsa kaçması moralleri bozdu. Festivale katılan gençler kentte çok daha fazla etkinliğin yapılmasını, özellikle gençlere yönelik film, tiyatro gibi festivallerin düzenlenmesini istedi.

Kars'ta Diller ve Kültürler Buluştu

Kars'ta Diller ve Kültürler Buluştu

Kars Belediyesi tarafından bu yıl 1’incisi düzenlenen ve adeta dil, kültür, halkların buluşmasına tanıklık eden Serhat Kültür ve Doğa Festivali kardeşlik mesajlarıyla sona erdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler