1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Üzülmez’den Mut’a Geçmiş Olsun Ziyareti
İstiklal Caddesi'nde Binlerce Kadın Yürüdü

İstiklal Caddesi'nde Binlerce Kadın Yürüdü

16. Feminist Gece Yürüyüşü’nde “Hayatımız, İsyanımız, Mücadelemiz: Feminizm" sloganıyla bir araya geldi. Son yılların en kalabalık eylemi oldu. Kadınlar "bu düzene seslenmek için değil, bu düzene karşı bir yol önerdiğimiz için toplandık" dedi.

A+A-

Kadınlar 16. Feminist Gece Yürüyüşü için İstanbul Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi boyunca yürüdü.

Kadınlar 19.30'da Fransız Kültür Merkezi önünde buluştu.

Polis gün boyu Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi çevresinde sürdürdüğü nöbeti gece yürüyüşünde de sürdürdü.

OHAL'e, yağmura ve her sokak başında bekleyen polislere rağmen İstiklal Caddesi son yılların en kAlabalık eylemine tanık oldu.

Yürüyüş İstiklal Caddesi boyunca Tünel meydanına doğru yapıldı. Basın açıklaması Tünel meydanında okundu. 

En önde üzerinde "Hayatımız, İsyanımız, Mücadelemiz: Feminizm" yazan pankart Tünel meydanına ulaştığında, kortejin sonu yürüyüşün başladığı noktaya yakın bir yerdeydi. 

Tünel meydanında 8 Mart açıklaması okunurken kortejin arkalarında kadınlar, halay çekiyor ve sloganları sürdürüyordu.

Okunan açıklama şöyleydi:

"Kadınların mücadelesinin bildiğimiz tarihi yüzyılı aştı. Baskı varsa direniş baki, adları tarihe sığmasa da kadınlar hep direndiler, hayatlarına sahip çıktılar.

"Bugün biz binlerce kadın burada, milyonlarca kadın dünyanın her yerinde duruyoruz, görüyoruz. Görüyoruz ki karşımızda kadın düşmanlığının, ırkçılığın, faşizmin çırpınışları var.

"Her gün emeğimizi, cinselliğimizi, bedenimizi sömürmenin yollarını; bize tüm dünyanın bakım emeğini yıkarak, doğurganlığımızı kontrol altına almaya çalışarak, bizi maddi ve manevi eşitsiz koşullara mahkum ederek, cinsel yönelim tek, cinsiyet kimliği ikiden ibaretmiş gibi yaparak, 'hiza'ya getirmek için şiddete maruz bırakarak, çocukları taciz ederek, hayatlarımızı erkek egemen ve dini kurumlara teslim ederek, sınırları kendi çizip ihlalinin ne zaman meşru olduğunu kendi belirleyerek, iktidarını kuramadığında silahına davranarak arayan bir düzen var. Kadınları karar alma mekanizmalarından dışlayan, bizlere istemediğimiz bir hayatı dayatan erkek egemen bir düzen var.

"Artık yeter demek çok yersiz. Çokça zamandır yeter. En baştan beri yeter.

"Biz bugün burada Bizi korkuyla, şiddetle, savaşla, tatlı dille, aile masalıyla terbiye etmeye çalışan düzene feminizmle direniyoruz, mücadele ediyoruz, isyan ediyoruz.

"Bizler başka bir dünyayı hayal etmekle başladık, kurmanın birlikte, dayanışmayla mümkün olacağını biliyoruz.

"Yaşasın feminizm, yaşasın feminist mücadele!"

Yürüyüşün ardından ise Beyoğlu’ndaki The Mekan’da parti düzenlendi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.