1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. İnsanlık Anıtı İçin Hukuk MÜCADELESİ
İnsanlık Anıtı İçin Hukuk MÜCADELESİ

İnsanlık Anıtı İçin Hukuk MÜCADELESİ

Kars Belediyesi tarafından yıkım kararı verilen 'İnsanlık Anıtı' heykeli ayakta kalma mücadelesine başlıyor.

A+A-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "ucube" dediği ve ardından, Kars Belediyesi tarafından yıkım kararı verilen "İnsanlık Anıtı" heykeli ayakta kalma mücadelesine başlıyor.
Eserin sahibi heykeltıraş Mehmet Aksoy, ANKA’ya yaptığı açıklamada heykel için Kars Belediyesi tarafından verilen yıkım kararının kendilerine ulaştığını, kararın iptali için Pazartesi günü Erzurum İdare Mahkemesi’ne başvuracaklarını kaydetti.
"Bütün bunlar tuhaf bir bürokrasi oyunu gibi" diyen Aksoy, Koruma Kurulu kararlarına da tepki göstererek, "Çelişkili 5-6 tane kurul kararı var, alınan kurul kararları da kabul edilmiyor. Belgelerde eksik çıkıyor. Bu işe fesat sokulduğu besbelli bir şey" dedi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun etki altında bırakıldığını ileri süren Aksoy, "Aynı kurul tarafından sürekli farklı kararlar alınıyor" diye konuştu.
SÖZLEŞMEMİ MAHKEMEYE SUNACAĞIM
Eseriyle ilgili telif haklarının gözetilmediğini belirten Aksoy, eserin yapımına ilişkin belediye ile yapılan sözleşmeyi de mahkemeye sunacaklarını kaydetti. Sözleşmesi olduğu için yıkım kararı alınmayacağını ifade eden Aksoy, sözleşme metinde eserin içeriğine, yerine, boyutuna, ne kadara yapılacağına dair her şeyin belli olduğunu belirterek, "Büyük bir karmaşa var. Bunu ancak hukuk yolu temizleyebilir. Bu nedenle konuyu mahkemeye taşıyoruz" dedi.
ICOMOS’TAN GÖRÜŞ ALINACAK
Aksoy, konuyu Türkiye’nin de üyesi olduğu Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’ne de (ICOMOS) taşıyacaklarını belirterek, "Madem kurullar çelişkili karar veriyor, belediyedeki partizan kişiler sanat konusunda yetkin olmayan kararlar alıyor, ortada ciddi bir kurul kararı gerekiyor. Bunun için ICOMOS’un da görüşüne de başvuracağız. Bağımsız, etki altında almayan bir kurulun görüşünü bildirmesi önemli" diye konuştu.
Uluslararası ve hükümetler dışı bir organizasyon olan ICOMOS’un (International Council on Monuments and Sites) hukuki bir yaptırımı olmasa da, meslekle ilgili kişileri bir araya getiren, koruma alanında çalışan üyelerden oluşması bakımından görüşleri önem taşıyor.
Aksoy, Türkiye’nin "heykelle ilgili tavrının" AP’nin gündem maddeleri arasına alındığını da anımsatarak, "Biz Avrupa Birliği’ne girmek isteyen bir ülkeyiz. Dolayısıyla bu konu da uluslararası düzeyde de tartışılacaktır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.