İHD, Hapishanelerdeki Hak İhlallerine Dikkat Çekti

İHD, Hapishanelerdeki Hak İhlallerine Dikkat Çekti

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Edirne, Tekirdağ, Bakırköy ve Gebze hapishanelerinden mahpus mektupları ve başvurulardan hareketle hak ihlallerini paylaştı.

A+A-

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Marmara bölgesindeki hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Bölgede Edirne, Tekirdağ 1 ve 2 nolu, Bakırköy Kadın ve Gebze Kadın hapishaneleri bulunuyor.

 İHD, bu hapishanelerde tutulan siyasi mahpusların gönderdiği mektuplar ve derneğe yapılan başvurulardan hareketle ihlalleri paylaştı. 

Baskı, keyfi uygulama, ziyaretçi görüşlerindeki kısıtlamalar, havalandırma saatlerinin azlığı gibi sorunlar öne çıkıyor.

Edirne F Tipi’nden mahpuslar anlatıyor

Komisyon adına Sevim Kalman’ın okuduğu açıklamada Edirne F Tipi hapishanesindeki mahpusların mektubundan bilgiler yer aldı.

Mahpuslar, müdürü Haydar Ali Ak’ın göreve başlamasıyla yoğun hak ihlallerinin gündeme geldiğini belirtti. Mahpuslar mektuplarında Ak'ın "kendine bağlı özel ekip oluşturduğunu, gardiyanlara kışkırtıcı talimatlar verdiğini" söyledi.

Haydar Ali Ak daha önce Tekirdağ F Tipi Cezaevi İkinci Müdürü idi. 2011 yılında bianet’ten Ayça Söylemez’e demeç veren Avukat Gülizar Tuncer Ak’ın tecrit koşullarını dayanılmaz hale getirdiğini, mahkumlara "marş söylemek, slogan atmak" nedeniyle bile ceza verdiğini söylemişti.

"Disiplin cezaları, tedavi hakkına engel, 1 saat havalandırma"

Açıklamada mahpusların sıraladığı diğer sorunlar şöyle:

* Yaklaşık,70-80 arkadaşımıza disiplin cezaları adı altında değişen üçer hücre cezası davası açıldı. Hemen hemen tüm arkadaşlarımıza telefon, ortak alan, açık görüş ve mektup yasakları veriliyor. Verilen yasaklardaki amaç disiplin cezası sonucunda infazlarımız yakılmak isteniyor.

* Savunmalarımızı Kürtçe yapmak istediğimizde bizden tercüman parası isteniyor.

* Gönderilen haftalık dergiler verilmiyor. Ailelerimizin gönderdiği eşyalarımızın çoğu bize verilmeyerek depoya konuyor.

* Birçok arkadaşımız sağlık sorunu yaşıyor. Tedavi hakları engelleniyor. Hastaneye sevkleri yapılmadığı gibi bizlere kelepçeli muayene dayatmasından kaynaklı, tedavi olmadan geri dönmek zorunda kalıyoruz.

* Diyet yemek verilmesi gereken arkadaşlarımıza diyet yemek verilmiyor.

* Ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü arkadaşlarımızın havalandırma saatleri bir saat olarak uygulanıyor.

* Kısa süre önce otuz arkadaşımız Tekirdağ hapishanesinden buraya getirildi. Ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü dokuz arkadaşımıza çıplak arama dayatılarak darp edilerek işkence yapıldı.

Mektuplara “yazısı okunmuyor” engeli

Tekirdağ l Nolu F tipi hapishanesinden 8 Eylül 2015’te Edirne F tipi hapishanesine nakledilen Ali Gülmez'in yazdığı mektuplar o tarihten beri gönderilmiyor.

İHD’ye başvuran vasisi, her nakilde benzer durumun yaşandığını ve yazının okunmamasının gerekçe gösterildiğini söyledi. Yazısının kasıtlı olarak okunaklı yazmadığını iddiasına karşın kendi yazısı olduğuna dair karar olduğunu ancak uygulamanın değişmediğini belirtti.

Ali Gülmez’in annesi Serpil Gülmez de “Her cezaevi idaresi kendisine göre kural koyuyor. Eylülden beri mektuplarımıza cevap alamıyoruz. Bu nasıl iş?” dedi.

Tekirdağ F Tipi’nden 34 mahpus: Günde 23 saat tek kişilik hücredeyiz

Tekirdağ 1 Nolu F Tipi hapishanesinden ağırlaştırılmış müebbet hapis hükümlüsü 34 mahpus, 26 Mart tarihli mektuplarında baskıların arttığını belirtti.

Mahpusların isimleri şöyle: Hüseyin Uzundağ, Mulla Çakıroğlu, Zeynel Firik, Haşan Polat, Ali Haydar Saygılı, Ahmet Doğan, Fehmi Karaman, Ercan Bötıl, Haydar Bayar, Ayhan Güngör, Ali Gül Alkaya, Bülent Kapar,Özgür Dinçer, Hikmet Kale, Cebrail Çakto, Cihan Karaman, Caner Uluç, Ulaş Erdoğan, Ferhat Yalçın, Ünal Şengezer, Cemil Erdem, Erdal Garip,Güven Kılıç, F.Oğuz Aslan, Nihat Kande, Yusuf Demir, Veli Özdemir, Yaşar Eriş, Kemal Ayhan, Sinan Gülüm, Coşkun Akdeniz, Fatih Aydın,Okan Duman, Ali Baba Arı.

Mahpuslar günde 1 saat tek başlarına havalandırmaya çıkarıldıklarını, günün 23 saatini tek kişilik hücrede geçirdiklerini belirtti. Birden fazla görüşçüleri olduğunda bir saatin gelen görüşçü sayısına göre bölündüğünü ve ziyaretçileriyle toplu görüş yapamadıklarını aktardı. Telefon görüşmelerinin ise ayda iki kez onar dakika olduğuna dikkat çekti.

Taleplerini şöyle sıraladı:

1-Ağırlaştırılmış infaz yasasının kaldırılsın

2- Tek kişilik hücrelerde tutulmamıza son verilsin.

3-  Tüm haklardan diğer tutsaklar gibi yararlanmamızın sağlansın.

4-  Bir saatle sınırlı olan görüş saatlerinin en az üç saate çıkarılsın.

5-  Yasal düzenlemeler yapılana kadar; 

a)  Aynı havalandırmadaki tutsaklar koşulsuz en az 6 saat birlikte havalanırmaya çıkartılsın.

b) Mutfak lavobası mutfak dolabı gibi yaşamımızı kolaylaştıracak düzenlemelerin yapılsın.

c)  Sohbet,spor,kurs,kütüphane gibi etkinliklere koşulsuz çıkmamız sağlansın.

d) Üç kişilik ziyaretçi kontenjanından yararlanmamız sağlansın.

e)  Ziyaretçilerimizle tek tek görüştürülmeye son verilsin.

“Gebze’de çiçeklere el koyan genelge”

Gebze Kadın Hapishanesi’nden İHD’ye gönderilen 30 Mart tarihli mektupta da hapishaneye gönderilen son genelge ile bu güne dek sorun olmayan birçok şeyin yasaklandığı belirtiliyor.  Mahpuslar uygulamaya sokulmaya çalışılan genelgeyi kabul etmeyeceğini söylüyor.

İHD, mektupta yer alan yasakları şöyle sıraladı:

* Yedi kişiye bir leğen bir banyo kovasının verileceği,

* Yetiştirilen çiçeklere el konulacağı,

* Paspas sopasının 75 cm geçmeyeceği,

* Naylon poşetlerin içeri verilmeyeceği,

* Yoğurt kovalarının bulundurulmasının yasaklanması.

“Yetiştirdikleri çiçeklere ve ektikleri çam ağacı, şeftali ve ceviz ağacına el konularak havalandırmadan alındı. Bu keyfi uygulamalar sonucunda arbede yaşandığı bazı arkalarımızın sıkılan kollarında morluklar oluştu.”

“Bakırköy’de disiplin uygulamaları sertleşti”

İHD, Bakırköy Kadın Hapishanesi’nde de disiplin uygulamalarının sertleştirildiğini belirtti.

* İdare, disiplin cezası ile tehdit ederek baskı uygulamaya devam ediyor

* Tutuklu ve hükümlülerin yetkililerle görüşmeleri kabul görmüyor.

* Her yıl gerçekleştirilen ve havalandırmada yakılan Newroz ateşine bu yıl müdür ve bir gurup gardiyan tazyikli suyla müdahale ederek kadınlara tazyikli su işkencesi uyguladı. Temsilci kadınların müdürle görüşmeleri engellenerek üç kadın darp edildi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.