1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ermenistan Parlamentosu'ndan Geçti.. 3 Ağustos 'Êzidî Soykırımı'nı Anma Günü
Hüsnü Mübarek İSTİFA ETTİ

Hüsnü Mübarek İSTİFA ETTİ

18 gündür halkın 'bırak' çağrılarına direnen Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek istifa etti.

A+A-

Cumhurbaşkanı yardımcısı Ömer Süleyman Hüsnü Mübarek'in istifa ettiğini duyurdu. Yönetim orduya geçti.

Mısır'da 18 gündür devam eden isyan sonunda amacına ulaştı. Hüsnü Mübarek'in yetkilerini devrettiğini açıkladığı cumhurbaşkanı yardımcısı Ömer Süleyman yaptığı açıklamayla Hüsnü Mübarek'in istifa ettiğini duyurdu.

İstifa sonrasında ülke yönetimi Yüksek Ordu Konseyi'ne geçti. 18 gündür sokak ve meydanları dolduran Mısır halkı sevinç gösterileri yapıyor. Muhalif lider El Baradey açıklamayı, "bu hayatımın en güzel günü. Ülke artık özgür" sözleriyle değerlendirdi.

EYLEMCİLER SARAYA YÜRÜDÜ
Şimdiye kadar eylemler sadece meydan ve sokaklarda yapılmıştı ancak bugün eylemler Başkanlık Sarayı çevresine sıçradı. Devlet televizyonu eylemciler tarafından kuşatılırken ajanslar sabah saatlerinde bir kısım göstericinin Başkanlık Sarayı önünde slogan attığını ve saray çevresindeki askerlerin müdahalede bulunmadığını bildirdi. Ancak öğleden sonra saray çevresinde çatışmaların yaşandığına dair haberler gelmeye başladı. Devlet televizyonu da eylemcilerin saraya doğru yürüyüşe geçtiğini duyurdu.

MÜBAREK KAHİRE'DEN AYRILDI
Öte yandan hükümete yakın bir kaynak, Mübarek'in başkent Kahire'yi terk ettiğini iddia etti. Görgü tanıkları en az iki helikopterin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan havalandığını söyledi. Herhangi bir kaynak belirtmeden Mübarek'in Kahire'den ayrıldığını duyuran El Arabiye televizyonu da, Cumhurbaşkanının Kızıl Deniz'deki tatil beldesi Şarm Eşşeyh'e gittiğini iddia etti. Adının verilmesini istemeyen Şarm Eşşeyh'te bulunan bir yerel yetkili de bu iddiayı doğruladı. Mübarek'in burada büyük bir yazlık konutu bulunuyor.

ABD: OLUMLU BİR İLK ADIM
ABD Mübarek'in Kahire'den ayrıldığı haberlerini "olumlu bir ilk adım" olarak nitelendiridi. Beyaz Saray sözcücü, kendilerine de Hüsnü Mübarek'in Şarm Eşşeyh'e gittiğine dair bilgiler geldiğini söyledi ancak detay vermedi.

YETKİ DEVRİNE MISIR ORDUSU'NDAN ONAY
Gözlerin çevrildiği Mısır ordusu ise Mübarek'in yetki devri kararına arka çıktı. Bugün toplanan Mısırlı generaller yaptıkları açıklamada, ordunun Mübarek’in yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman’a devri konusuna onay verdiğini ve ordunun bu sene içinde özgür ve adil bir seçim yapılacağını garanti ettiğini duyuruldu. Yapılan açıklamada olağanüstü halin kaldırılacağı da vurgulandı.

BARADEY: ORDU EL KOYSUN
Muhalif lider Muhammed El Baradey de yaptığı açıklamada “Mısır patlamak üzere. Ordu duruma el koysun” dedi.

SUBAYLAR EYLEME KATILIYOR
Üst düzey askerler toplantı halindeyken, ordunun orta düzey subayları halk hareketine katılmaya başladı. Reuters'a açıklamada bulunan Binbaşı Ahmed Ali Şuman, "Silahlı kuvvetlerin halkla dayanışma hareketi başlamıştır" dedi.

Başkent Kahire'nin Tahrir Meydanı'ndaki gösteride dün gece halka hitap eden Ali Şuman, "rütbeleri yüzbaşı ile yarbay arasında 15 subay halk hareketine katıldı" diyerek, silahını orduya teslim ettiğini de bildirdi.

Meydanın batı girişini korumakla görevlendirilen Şuman, harekete katılan diğer subayların da cuma namazından sonra halkla konuşacağını belirtti ve subayları da Mübarek karşıtı gösterilere katılma çağrısı yaptığını belirtti.

Mısır'da ordu, halk hareketine karşı kuvvete hiç başvurmadı. Ancak bazı göstericiler askerlere kızgın. Tahrir'deki göstericilerden Salih Bazuni, "Mübarek çeteleri bu meydanda halktan 300 kişiyi şehit etmişken ordu kenarda nasıl seyirci kalabildi" dedi.

POLİS KARAKOLUNA SALDIRI
Olaylar sadece Kahire ile sınırlı değil. İskenderiye kentinde yüzbinler cuma namazından sonra sokağa dökülürken, İsmailiye, Suveyş, Mahala ve Tanta'da da halk Mübarek'in istifası talebiyle meydanlarda toplandı.

Sina'daki El Ariş şehrinde bin kadar Mısırlının bir polis karakoluna saldırdığı bildirildi. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, tutukluları serbest bırakmak için karakola saldıran kişilerle, karakolun çatısına çekilen polisler arasında çatışma çıktı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.