1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Asansör Faciası'nda 4 Kişi Tutuklandı
HDP/HDK Yöneticisi 16 Kişi Tutuklandı

HDP/HDK Yöneticisi 16 Kişi Tutuklandı

HDP Parti Meclisi üyesi Celalettin Can, ile birlikte Filiz Yılmaz, Metin İlan, Suphi Yıldız, Bedia Aydemir, Gonca Yangöz, Şamil Altan, Abdulselam Yolcu, Taylan Talaş, Hüseyin Gencer, Atilla Sayır, Erhan Sarıkaya, Gülsen Biter, Vahit Dalgıç, Taylan Ürün ve

A+A-

14 günlük gözaltı sürecinin ardından dün mahkemeye çıkarılan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticilerinden 16 kişi dün (20 Şubat) tutuklandı.

78’liler Girişimi sözcüsü ve HDP Parti Meclisi üyesi Celalettin Can’ın da olduğu 16 kişi hakkındaki tutuklama kararı “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla verildi.

Dört farklı hakimlik, Filiz Yılmaz, Metin İlan, Suphi Yıldız, Bedia Aydemir, Gonca Yangöz (HDK Genel Meclisi üyesi), Şamil Altan (HDK Genel Meclisi üyesi), Abdulselam Yolcu, Taylan Talaş, Hüseyin Gencer, Celalettin Can, Atilla Sayır, Erhan Sarıkaya, Gülsen Biter, Vahit Dalgıç, Taylan Ürün ve Can Memiş (HDP eski Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencisi) hakkında tutuklama kararı verdi.

Dört hakimlik, 16 tutuklama, 9 adli kontrol, üç serbest

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre İstanbul’da HDK çalışanlarına yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 30 kişiden 19’u savcılık sorgularının ardından tutuklama istemiyle, 9 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakılma istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Gazeteci Pınar Tarlak ve Abdullah Ertan ise savcılık işlemleri ardından serbest bırakıldı.

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, Filiz Yılmaz, Metin İlan, Suphi Yıldız, Bedia Aydemir ve Gonca Yangöz'ün “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi. Yangöz’ün ayrıca “örgüt propagandası yapmak” gerekçesi ile tutuklanmasına karar verdi.

Hakimlik kararında “Bir kısım şüphelilerin benzer suçlardan devam eden soruşturma ve kovuşturmaları, verilmesi beklenen ceza miktarının üst sınırı, el konulan dijital materyallere İncelemenin henüz bitirilmemiş olduğu, bu haliyle delillerin toplanıyor olduğu, adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı anlaşıldığından CMK'nın 100 ve devamı maddeleri uyarınca şüphelilerin ayrı ayrı tutuklanmalarına” ifadelerine yer verdi.

İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği de Şamil Altan, Abdulselam Yolcu, Taylan Talaş ve Hüseyin Gencer’in tutuklanmasına karar verirken, Mehmet Ali Ulusoy’u ise adli kontrol şartı ile serbest bıraktı. Dört kişi “örgüt üyesi olmak” gerekçesi ile tutuklandı.

İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği ise Atilla Sayır, Celalettin Can ve Erhan Sarıkaya’nın tutukluluğuna karar verirken, Çiğdem Kılıç Uçar (HDK Yürütme Kurulu üyesi) ve Elif Bulut’u ise serbest bıraktı.

İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği de Gülsen Biter, Vahit Dalgıç, Taylan Ürünve Can Memiş hakkında tutuklama kararı verdi. 

Hikmet Duman, Döne Gevher, Nurcan Keskin, İsmail Adanmış, Metin Fazıl, Hıdır Doğan, Abdurrezzak Acıbalık, Zakir Aydemir ve Hasan Sayanadli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

İlgili Haber...

Ayla Akat Ata Tutuklandı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Batman Milletvekili ve Tevgera Jinên Azad (TJA/ Özgür Kadın Hareketi) aktivisti Ayla Akat Ata “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandı.

19 Şubat’da Diyarbakır’da gözaltına alınan Akat-Ata Ardahan’ın Göle ilçesinde 2015 yılında askerlerin açtığı ateş sonucunda yaşamını yitiren Kamber Morkoç’un cenaze töreninde yaptığı konuşma gerekçesiyle 20 Şubat’ta tutuklandı.

TJA, Ayla Akat Ata’nın tutuklanmasını kınadığı yazılı açıklamasında “Yüzyıldır aynı yolları, aynı yöntemleri uygulamaktan ve sonuçsuz kalmaktan usanmayan bu siyasi anlayışın, içine düştüğü durum en hafif deyimle kadın ve demokrasi düşmanlığıdır.” Dedi. Ayla Akat Ata ve kadın aktivistlerin serbest bırakılmasını istedi.

Cenaze törenindeki konuşmaya tutuklama

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere  göre Ardahan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan Akat-Ata Diyarbakır Adliyesi’ne getirildi. SEGBİS’le verdiği savcılık ifadesinin ardından Ardahan Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi, hakimlik ifadesini de SEGBİS ile verdi.

Akat-Ata,  Kamber Morkoç için 14 Temmuz 2015’te Göle Merkezde düzenlenen cenaze töreninde yaptığı konuşmada söylediği  “Gerilla babası” ve “Katilleri tanıyoruz” sözleriyle “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla tutuklandı. Akat Ata, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne götürüldü.

Ayla Akat Ata hakkında

16 Şubat 1976'da Diyarbakır'da doğdu. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi ve Genel Merkez yöneticiliği görevi yaptı. İnsan Hakları Derneği, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) ve Göç-Der Üyesidir. Diyarbakır Kadın Platformu kurucuları arasında yer aldı.

23. dönem (2007-2011 – Bağımsız) Diyarbakır ve 24. Dönem (2011-2015 – Barış ve Demokrasi Partisi) Batman milletvekilliği yaptı. Çözüm sürecinde Abdullah Öcalan’la yapılan ilk görüşme heyetinde yer aldı. Bir çocuğu var.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması kapsamında 30 Ekim 2016 tarihinde tutuklanmış, 4 Mayıs 2017'deki duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti.

HDP'li 9 tutuklu vekil

  • Selahattin Demirtaş - HDP Eş Genel Başkanı
  • Figen Yüksekdağ - HDP Eski Eş Genel Başkanı (Milletvekilliği ve HDP üyeliği 21 Şubat 2017'de düşürüldü)
  • İdris Baluken - Diyarbakır Vekili
  • Selma Irmak - Hakkari Vekili
  • Gülser Yıldırım - Mardin Vekili
  • Ferhat Encü - Şırnak Vekili
  • Abdullah Zeydan - Hakkari Vekili
  • Çağlar Demirel  - Diyarbakır Vekili
  • Burcu Çelik - Muş Vekili

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler