1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bin 800 Yıllık Ağaçtan Çıkan Zeytinyağı
HDP'den Eşbaşkanlık Kanun Teklifi

HDP'den Eşbaşkanlık Kanun Teklifi

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir,  eşbaşkanlık sisteminin tüm yerel yönetimlerde genişletilmesi için Meclise kanun teklifi verdi.

A+A-

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir,  eşbaşkanlık sisteminin tüm yerel yönetimlerde genişletilmesi için Meclise kanun teklifi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü ve Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, eşbaşkanlık sisteminin belediye ve il-ilçe örgütlenmeleri başta olmak üzere, tüm yerel yönetimlerde genişletilmesi ve yasal mevzuata kavuşturulması için kanun teklifi verdi.

Taşdemir, kanun teklifinin gerekçesinde; Türkiye’de yürürlükteki temsili sistemde parlamento başta olmak üzere tüm karar alma mekanizmalarında farklılıkları dışlayan erkek egemenliğinin hüküm sürdüğünün altını çizerek, “ Nüfusun yarısını oluşturan, erkek egemen zihniyete ve eril siyasete direnen, demokrasi mücadelesinde öncü olan kadınların karar alma süreçlerine dahil olması ve kadın rengini siyasette yansıtması radikal bir demokrasiyi inşa etmede önemlidir” şeklinde ifadelere yer verdi.

GEREKÇELER SIRALANDI 

Taşdemir ayrıca gerekçe olarak şunları belirtti: “Eşbaşkanlık sistemin kadınların kendi adına siyaset yapabilmelerini sağlamak, iktidarın eril yapısını dönüştürmek ve yerel yönetimlerde, parti il ve ilçe başkanlıkları dahil olmak üzere, kadınları gören politikalar geliştirmek adına mutlak eşitliği sağlayan dünyadaki demokratik, çoğulcu ve cinsiyet eşitlikçi örnek uygulamalardan biridir. Dolayısıyla siyasette eşit temsilin sağlanması ve politikaların kadın perspektifiyle dönüştürülmesi sadece kadınlar için değil, yetişkin ve sağlıklı erkeklerin egemen olduğu bu sistemin dışladığı diğer gruplar açısından da yaşam kalitesinin artması ve dönüşmesi demektir. Yerel hizmetlerin eşitlikçi bir perspektifle dönüşmesi yaşlılar, çocuklar ve engelliler için de demokratik yaşam alanlarının gelişme kaynağı olacaktır.” 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.