Halepçe Katliamı UNUTULMADI !

Halepçe Katliamı UNUTULMADI !

16 Mart 1988 Halepçe Katliamı, yürüyüş ve anmalarda bir kez daha kınandı.

A+A-

16 Mart 1988 Halepçe Katliamı yıldönümü nedeniyle Adana, Ankara, İzmir, Aydın, Hakkari, Patnos, Başkale, Urfa, Batman, Diyarbakır, ve daha birçok kentte yapılan yürüyüş ve anmalarda, katliam bir kez daha kınandı.

HAKKARİ

Halepçe Katliamı Hakkari'de çeşitli etkinliklerle anıldı. İHD Hakkari Şubesi'nde bir araya gelen dernek yöneticileri basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İHD Şube Sekreteri Sait Çağlayan, Halepçe ve yaşanan bütün katliamları kınadı.

BDP Hakkari İl binasında kılınan Cuma namazından sonra ise il binasının önünde açıklama yapıldı. BDP İl Başkanı M. Sıddık Yıldırım, Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda yurttaş açıklamaya katıldı.

Açıklamayı yapan Yıldırım, tarihin tekerrür ettiğini ve 24 yıl önce Halepçe'de yapılan katliamların bugün Gülen cemaati ve AKP eliyle Kürtlerin yaşadığı topraklarda yeniden yapıldığını belirtti. Yıldırım, "24 yıl önce Halepçe'de yaşanan katliam bugün Geliyê Tiyarê ve Roboski'de de cemaat ve AKP hükümeti tarafından uygulanmaktadır. Halepçe'deki zihniyetle birlikte Tîyar'da 36 gerillayı ve Roboski'de 34 sivil yurttaşımızı katleden zihniyeti kınıyoruz" dedi. Yapılan açıklamanın ardından kitle toplu halde Feqiyê Teyran Kültür Sanat Merkezi'ne geçerek burada Halepçe Katliamı için hazırlanan programa katıldı. Feqiyê Teyran Kültür Sanat Merkezi tarafından hazırlanan programda önce dönemin fotoğraflarından derlenen bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından kuruma bağlı tiyatro ekibi katliamı canlandıran bir gösteri sundu. Gösterim sırasında duygulu anlar yaşandı.

YÜKSEKOVA

BDP ilçe Binasında yapılan basın açıklamasına BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora, BDP ilçe Başkanı Rüstem Demir, Barış Anneleri İnisiyatifi ve vatandaşlar katıldı.

Açıklamayı okuyan BDP ilçe Başkanı Rüstem Demir, 16 Mart 1988 sabahı baas rejiminin öncülüğünde Saddam Hüseyin tarafından güney kürdistanın Halepçe kentine atılan kimyasal silahla 5000 Kürt yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.

Açıklamayı okuyan Demir, "Kara günün izlerini halen bedenlerinde taşıyan masum insanların birçoğu sakat kaldı. Kürt coğrafyasında bir ağacın bile atılan kimyasal silah dolaysıyla yeşermediği Halepçe de bir insanlık suçu işlendi. 5000 insan değil bir halk katledildi. 24. yıl dönümündeyiz. Halepçe'de Kürt halkı üzerine Saddam'ın emri ile kimyasal hardal ve yakıcı siyanür gazlarının olduğu bombalar yağdırılmıştır. Bu katliam Hiroşima ve Nagazaki'den sonra insanlık adına vahşet içerikli en büyük suçtur" dedi.

Demir "16 Mart 1988"de Halepçe'ye atılan kimyasal silah aslında Kürt halkına bir kader gibi dayatılıyor. Devletçi sisteminin adı iktidar sahipleri değişse dahi karakteri değişmiyor. 5000 Kürt kimyasal silahla katledilirken 2011"de Kazan vadisinde 36 Kürt kimyasal silahla katlediliyor" şeklinde konuştu.

Açıklamada "Biz Kürt halkı olarak katliamlar kaderimiz olarak kabul etmiyoruz bin yıldır Kürt halkına uygulanan örtük ve açık vahşetlerde bitirilerek yok edilmek istenen halk gerçekliğimizi her zaman koruyacak ve bedeli ne olursa olsun direnecek ve mücadele edeceğiz" denildi.

ÇUKURCA

Halepçe Katliamı Hakkari'nin Çukurca İlçesinde de yapılan etkinlikle kınandı. BDP Çukurca İlçe Teşkilatında düzenlenen basın açıklamasında 18 Mart Halepçe Katliamı kınandı. Açıklamada " 16 Mart 1988'de Irak Devlet Başkanı dikdatör Saddam Hüseyin tarafından görevlendirilen Kimyasal Ali lakaplı canavar tarafından insanlığa karşı bir soykırım işlendi" denildi.

Açıklamada bu tür katliamların hiç bir zaman sonuç getirmediğine dikkat çekildi.

ADANA

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Adana bileşenleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, Halepçe ve Beyazıt katliamlarını İHD Adana Şubesi binasında yaptıkları basın açıklamasıyla kınadı.

Açıklamayı grup adına İHD Şube Başkanı Osman Kara okudu. Kara, Ortadoğu bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede savaşlar ve katliamların sürdüğünün altını çizdi. Devletlerin silahlanma yarışlarının hız kesmeden devam ettiğini vurgulayan Kara; eğitim, sağlık, barınma ve ulaşım gibi temel insan sorunların çözümü için ayrılan bütçe ile silahlanma ve savaş bütçesi için hazırlanan bütçe arasında büyük uçurumlar olduğunu ifade etti. Kara, diller, kültürler ve inançlar üzerinde süren baskının devam ettiğini ve Kürt halkına yönelik saldırıların da sürdüğünü söyledi. Son olarak Roboski katlimanında 34 yurttaşın katledildiğini hatırlatan Kara, "Tarihin gösterdiği, zulümle abad olunamayacağıdır. Günümüzde de zulme ve baskıya karşı halkların mücadele içinde olduğunu görüyoruz. Baskı ve şiddetle özgürlük bir süre bastırılabilir ancak engellenemez" dedi.

ANKARA

KESK Yürütme Kurulu, Halepçe katliamı ile Beyazıt katliamına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Baharın gelişini müjdeleyen Mart ayının toplumsal belleğe "acılar ve katliamlar ayı" olarak geçtiğinin belirtildiği açıklamada, Halepçe, Beyazıt ve Gazi katliamlarının üzerlerinden yıllar geçmesine rağmen hala hafızlarda tazeliğini koruduğu vurgulandı.

Mart 1988 tarihinde gerçekleşen Halepçe katliamının başlı başına bir insanlık dramı olduğunun belirtildiği açıklamada, Halepçe katliamının tek sorumlusunun Saddam Hüseyin olmadığı, bölgeye ilişkin hesapları olan emperyalist ve İslam ülkelerinin yönetimlerinin de bu yaşanan vahşeti seyrederek en az Saddam Hüseyin kadar suçlu olduğu vurgulandı. Açıklamada, Saddam Hüseyin rejimine sattıkları kimyasal ve biyolojik silahlar ile Halepçe katliamının mimarlığını yapanların "özgürlük" adına Irak'ı işgal ederek 1,5 milyon insanı katlettiği vurgulanarak, "Irak'ta kendilerine bağlı kukla bir yönetim oluşturan başta ABD olmak üzere emperyalist ülkeler aynı senaryoyu hayata geçirmek için Libya'dan sonra bugün Suriye'yi hedef seçmişlerdir" denildi.

'Kürtler bugün de katlediliyor'

BDP Ankara İl Örgütü Halepçe katliamının 14. yılı nedeniyle Kızılay Yüksel Caddesi'nde basın açıklaması yaptı. "Halepçe katliamını kınıyoruz" pankartının açıldığı basın açıklamasına ESP, SDP, HDK ve Halkevleri de destek verdi.

Basın açıklamasında konuşan BDP Ankara İl Eş Başkanı Ahmet Aday, 16 Mart 1988 yılında Halepçe Kentinde yaşayan 5 bin Kürdün Saddam Hüseyin tarafından atılan kimyasal bombalarla katledildiğini hatırlatarak, Kürtlerin Kuran'ı Kerim'de bulunan "Enfal" ayeti adını verdiği harekat ile soykırıma uğratıldığını kaydetti. Aday, geçmişte Kürt halkına yönelik yapılan katliamların günümüzde de devam etiğini vurgulayarak, "Kürtler bugün de Roboski'de katlediliyor. Katliamın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen failler hala bulunamadı. Katillerin nasıl korunduğu ve cesaretlendirildiği daha 3 gün önce Sivas Katliamı davasında görüldü. Devlet katilleri koruyarak değil katliamları ortaya çıkararak ve demokratikleşmeyi sağlayarak ancak toplumsal barışı sağlayabilir" dedi.

DİYARBAKIR

Federal Kürdistan Bölgesi'nin Halepçe kentinde bundan 24 yıl önce kimyasal silahlarla gerçekleştirilen katliam Diyarbakır'daki düzenlenen kitlesel bir basın açıklamasıyla protesto edildi. Diyarbakır'da bulunan onlarca sivil toplum örgütünün ortaklaşa gerçekleştirdiği eylem, Dağkapı Meydanı'nda yapıldı. Eyleme çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin yanı sıra sivil Cuma namazı sonrası dağılan cemaat de katıldı. Açıklama sırasında "Enfal'den Halepçe'ye, Qamişlo'dan Roboskî'ye katliamlarla geçen bir tarih; insanlığın yüzkarası Halepçe Katliamı. Sessiz kalmak, zulme ortak olmaktır, Halepçe'yi unutmadık, unutturmayacağız" yazılı büyük bir pankart açıldı. Basın açıklaması öncesi kısa bir konuşma yapan Diyarbakır Barosu Başkanı M. Emin Aktar, Diyarbakır'da bulunan çok sayıda kurum ve kuruluşun bir araya gelerek, tarihe kara bir leke olarak geçen Halepçe Katliamını kınadıklarını söyledi.

Aktar'ın konuşmasının ardından hazırlanan ortak açıklamayı okuyan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, bundan 24 yıl önce Ortadoğu'nun kadim halklarından biri olan Kürtlerin tarih boyunca maruz kaldıkları vahşetlerden birini daha yaşadıklarını belirterek, Halepçe'ye yapılan kimyasal silah saldırısında 6 binden fazla insanın katledildiğini söyledi. Halepçe'de gerçekleştirilen katliamın temellerinin aslında daha önceden dünyanın gözü önünde atıldığını vurgulayan Bilici, "Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin yönetimindeki Baas rejimi, Kürdistan coğrafyasında gelişen Kürt muhalefetini bastırmak ve Kerkük'teki Kürt nüfusunu azaltmak için Kürtlerin İran'a yardım ettiğini bahane ederek, Kürtlere karşı 'Enfal hareketini' başlattı. Enfal, Arapçada savaş ganimeti anlamındadır. Saddam Hüseyin ve kuzeni 'Kimyasal Ali' lakaplı Ali Hasan El-Mecid için Kürtleri katletmek bir savaş ganimeti sayılmaktaydı" dedi.

'Bu katliamların yaşanmaması için sessiz kalma!'

"Ama artık bu kaderin değişmesi gerekiyor. Artık bu katliamların bir son bulması lazım" diyen Bilici, şunları söyledi: "Ortadoğu'da barışın kardeşliğin gelişmesi için Kürt sorunu tüm Ortadoğu devletlerinde demokratik bir şekilde çözülmesi gerekmektedir. Ne yazık ki günümüzde barış talepleri ve çabaları pek etkili olamıyor. Bizler insan hakları ve demokrasiyi savunan çevreler, savaşlara katliamlara baskı ve zulme, her türlü hak ihlallerine karşı mücadele edeceğimizi bir kez daha ifade etmek isteriz. Dünyada başka Halepçelerin, Roboskîlerin yaşanmaması için, savaşların son bulması için, farklı kimlikler üzerinde baskı ve zulmün uygulanmaması için, dünyadaki ve ülkemizdeki faili meçhul cinayetlerin faillerinin belirlenmesi, kayıpların akıbetlerinin açığa çıkarılması, işkencecilerin yargılanması için artık tüm kesimlerin bir şeyler yapması gerektiğini belirtiyor, gerçekleştirilen bu katliamları bir kez daha lanetliyoruz."

Açıklamanın ardından DİYA-DER Başkanı Zahit Çiftkuran, katliamda yaşamını yitirenlere Allahtan rahmet dilediklerini belirterek, yaşamını yitirenlerin ruhuna Fatiha okuttu.

Kitlesel basın açıklamasına imza atan kurumlar şöyle: İHD, MAZLUMDER, Diyarbakır Barosu, TİHV, STGM, Barış Anneleri İnisiyatifi, Ceren Kadın Derneği, Ceren Kadın Danışmanlık Merkezi, Kardelen Kadın Evi, Kadın Akademisi, DİKASUM, KADEM, SELİS, Bağlar Kadın Kooperatifi, EPİDEM, TUHAD-FED, TUHAD-DER, MEYA-DER, DİYA-DER, DTK İnanç Komisyonu, AMED GÖÇ-DER, SARMAŞIK, KURDÎ-DER, Kürt Yazarlar Derneği, Dicle-Fırat Kültür Merkezi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, 78'liler Girişimi, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu'na bağlı sendikalar, TÜRK-İŞ 7. Bölge Temsilciliği ve Bağlı Şubeleri, DİSK Bölge Başkanlığı, Genel-İş, Belediye-İş, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu'na bağlı odalar, Diyarbakır Tabip Odası, Eczacılar Odası, Dev Sağlık-İş Sendikası, Veteriner Hekimler Odası, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği.

BATMAN

Halepçe Katliamı yıldönümü dolayısıyla Batman Demokrasi Platformu Gülistan Caddesi'nde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, İHD üyeleri, BDP'li yöneticiler ve çok sayıda yurttaş katıldı. Basın açıklamasını okuyan İHD MYK Üyesi Nihat Ekinci kısa bir açıklama yaptı. Ekinci, Kürtlere dönük gerçekleştirilen katliamların dünya tarafından ortak olarak gerçekleştirildiğini söyledi. Açıklamanın ardından Gülistan Caddesi'nde açılan ve 2 gün sürecek olan Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarından oluşan resim sergisi gezildi.

URFA

BDP Urfa İl Örgütü, Karakoyun İş Merkezi önünde Halepçe Katliamını kınamak amacıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Halepçe'yi unutmadık unutturmayacağız" pankartı açıldı. BDP Merkez İlçe Başkanı İzzetin Gök burada kısa bir açıklama yaptı. Katliam emrini veren ve ortak olanların halk vicdanında mahkum olacaklarını söyleyen Gök, Kürt halkının tüm katliam ve saldırılara onurlu bir direnişle cevap verdiğini ve bundan sonra da vereceğini kaydetti.

VİRANŞEHİR

Urfa'nın Viranşehir İlçesi'nde yüzlerce kişi Halepçe Katliamını protesto etmek için Kışla Mahallesi'ndeki BDP İlçe binasında bir araya geldi. Yüzlerce kişi buradan Emiroğlu Caddesi üzerindeki Tüm Bel-Sen Urfa Şubesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Polisin ablukası altında şube binasına gelen kitle burada bir basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklama yapan Nuri Çetin, Halepçe Katliamı'nı yapan zihniyeti kınadıklarını ifade ederek, Sivas davasının düşmesinin de bir devlet ayıbı olduğunu söyledi. Açıklamada kitle, "Dün Halepçe, bugün Roboski" ve "Ne Sivaslar yaşansın ne de zaman aşımları olsun, olmasın bir daha Halepçeler, Sivaslar, Roboskiler" şeklinde dövizlerini açtı. Açıklamanın ardından Med Kültür ve Sanat Merkezi Evrim Alataş Sinema Salonu'nda Halepçe Katliamı ile ilgili slayt gösterimi yapıldı.

SURUÇ

Urfa'nın Suruç İlçesi'nde Suruç BDP İlçe Örgütü'nde bir araya gelen aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK), MEYA-DER, Tüm Bel-Sen ve sivil toplum örgütleri üyeleri, Halepçe Katliamı'nın yıl dönümü nedeni ile basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan BDP İlçe Başkanı Mehmet Kayhan, Kürtlerin, Gazi, Qamışlo, Halepçe ve son olarak da Roboski'de katledildiğini ancak, dünya devletlerinin ikiyüzlülüğünün yüzünden bu katliamların tarih sayfalarına geçmediğini söyledi.

SİLOPİ

Halepçe Katliamı nedeniyle siyah bezin asıldığı BDP Silopi İlçe binası önünde yapılan açıklamaya, BDP Silopi İlçe Başkanı Mütalip Sakman, Belediye meclis üyeleri, Barış Anneleri İnisiyatifi ve parti yöneticilerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Halepçe'de kimyasal silahlarla ölenlerin fotoğrafları taşındığı açıklamada, "Halepçe katliamının kınıyoruz, yapılanları nefretle kınıyoruz" pankartı açıldı. "Öcalan", "Bijî Serok Apo" ve "Şehîd namirin" sloganları atıldı. Burada yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından BDP Silopi İlçe Yöneticisi İbrahim Cin açıklama yaptı. Cin, Kürtlerin tüm dünya gözleri önünde katledildiğini belirterek, "16 Mart 1988'de Kürt halkına reva görülerek uygulanmıştır. Dün Halepçe bugün kelepçe ile aynı zihniyetin sahipleri Kürtleri siyasi soykırımla susturmaya ve mücadelelerini tasfiye etmeye çalışıyorlar. Kürt direnişinin çağa denk düşen bir örgütlü mücadeleye ve öncülüğe sahip olmanın ve Kürtler arasındaki ulusal birliğin örgütlenmemizin korktukları için bunları yapıyorlar" dedi. Cin, Halepçe ve Roboski'de yaşamlarını yitiren insanların anısı önünde saygıyla eğilirken, Katliamı nefretle kınadıklarını belirtti.
Konuşmaların ardından ilçe binasında Laleş Kültür Sanat Merkezi tiyatro grubu Halepçe Katliamı'nı konu edinen tiyatro gösterimi yaptı. Gösterimi izleyen birçok yurttaşın gözyaşlarına hakim olmadığı gözlemlendi.

İDİL

Şırnak'ın İdil ilçesi'nde Aşiti Parkı'nda Halepçe katliamının yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapıldı. BDP'li Botan Belde Belediye Başkanı Nuri Akman tarafından yapılan açıklamada, Halepçe katliamının insanlık tarihine kara bir leke olarak düştüğüne vurgu yapıldı. Akman, "İnsanlık tarihinin en büyük katillerinden olan Saddam Hüseyin ve dönemin diğer yöneticileri, takvimler 16 Mart 1988'i gösterdiğinde Irak'ın Halepçe kentinde savunmasız Kürt halkına kimyasal silahlar kullanılarak yaşlı/kadın/çocuk/sivil ayırımı yapılmadan katliam emrini verdiler. Resmi rakamlara göre 5 bin üzerinde insan öldü, binlerce insan yaralandı ve binlerce insan saldırının etkileri yüzünden sakat kaldı, ilerleyen yıllarda farklı hastalıklar yaşadı. İnsan hakları ve özgürlükleri bir kez daha tüm dünyanın gözleri önünde hem de en acımasız bir şekilde ihlal edildi" diyerek katliamı kınadı.

Basın açıklaması atılan sloganlardan sonra son buldu.

ÇALDIRAN

BDP Çaldıran İlçe binası önünde bir araya gelen ve aralarında BDP İlçe Başkanı Metin Adugit'in de bulunduğu çok sayıda kişi üzerinde Halepçe ve Roboski katliamlarında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı "Halepçe ve Roboski katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız" pankartını açtı. Burada grup adına açıklama yapan Adugit, Halepçe Katliamı'nın yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, Kürt halkının bu katliamları unutmayacağını söyledi. Kürt sorununun çözümsüzlüğünün halklara kaybettirdiğini söyleyen Adugit, sorunun çözümü için Kürt halkının adres gösterdiği PKK Lideri Abdullah Öcalan ile müzakerelerin yeniden başlatılmasını istedi. Açıklama, atılan "Selam selam İmralı'ya bin selam" ve "Bijî Serok Apo" sloganları ile son buldu.

ÖZALP

Van'ın Özalp İlçesi'nde BDP ilçe binasında bir araya gelen İlçe Başkanı Yakup Almaç, Belediye Başkanı Murat Durmaz ve BDP ilçe yöneticileri Halepçe Katliamı'nı kınadı. Açıklamayı yapan Almaç, geçmişten bu yana Kürtlerin yaşadığı çoğrafyada uğradığı katliamları sıraladı. Halepçe, Zilan, Dersim ve Roboski katliamlarını hatırlatan Almaç, zulme karşı boyun eğmeyen Kürt halkının her defasında katliam ve kıyımlara maruz bırakılıldığını ifade ederek, ulusal birliğin önemine ve gerekliliğine işaret etti.

BAŞKALE

Van'ın Başkale BDP İlçe Örgütü Halepçe Katliamının yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaparak katliamı protesto etti. BDP İlçe binası önünde toplanan kalabalık Kadir Saruhan Caddesi güzergâhına doğru yürüyüşe başladı. Yürüyüşte zaman zaman "Halepçe'yi Unutmadık", "Halepçeye Sessiz Kalmayacağız" gibi sloganlar atan kalabalık grup ellerinde "Bi gazên kîmyewî 5 hezar Kurd qetil kirin", "Em komkujiya Helepçê şermezar dikin" ve "Halepçe Katliamını kınıyoruz" gibi çeşitli pankart taşıdıkları görüldü. Kadir Saruhan Caddesinde yoğun kar yağışı altında yapılan basın açıklamasına Van Milletvekili Nazmi Gür, Başkale BDP İlçe Eşbaşkanı Selahattin Bozkurt, BDP eski İlçe Eşbaşkanı Derviş Polat, Belediye Başkanvekili, İl genel ve belediye meclis üyeleri, Başkale Barış Anneleri İnisiyatifi, MEYA-DER, KURDÎ-DER ve BDP'li yöneticiler ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Açıklamayı BDP İlçe Eş Başkanı Selahattin Bozkurt okudu. Bozkurt, "İnsanlık tarihi açısından utanç verici bir olay olan Halepçe Katliamı"nın tarihçesini anlattı. Bozkurt, "20. Yüzyılda tüm insani değerlere karşı geliştirilen en korkunç vahşetin 24. yıl dönümündeyiz. Halepçe'de Kürt halkı üzerine Saddam'ın emri ile kimyasal hardal ve yakıcı siyanür gazlarının olduğu bombalar yağdırılmıştır. Bu katliam Hiroşima ve Nagazaki'den sonra insanlık adına vahşet içerikli en büyük suçtur. Halepçe'deki saldırı sonucu Türkiye'ye büyük bir göç başlamıştır. Türk devleti bu insanları sınır noktasında toplamış, tel örgüler içine haps etmiş, kış şartlarında büyük bir insanlık dramı başlamıştır. Batı dünyası yaşanan bu vahşete sessiz kalmış ve hatta büyük bir memnuniyetle karşılamıştır" dedi. Açıklama sonra toplanan kalabalığın tekrar BDP İlçe binasına doğru yürüyüşe geçmesiyle eylem son buldu.

PATNOS

BDP Patnos İlçe örgütü önünde bir araya gelen ve aralarında Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz, BDP Patnos İlçe Eş Başkanı Kutbettin Tuncer ile çok sayıda yurttaşın bulunduğu grup, Dörtyol mevkine kadar yürüyüş yaparak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan BDP Slçe Eşbakanı Kutbettin Tuncer, Kürtlerin çeşitli dönemlerde Halepçe gibi katliamlara maruz kaldığını hatırlatarak, "Saddamla aynı kirli zihniyeti taşıyan güçler Şeyh Said, Dersim, Zilan, Sivas ve son olarak da Roboski'de katliamlarını sürdürmüştür" dedi.

İZMİR

Halepçe Katliamı'nın 24'üncü yıldönümünde BDP İzmir İl Örgütü öncülüğünde bir araya gelen çok sayıda yurttaş Konak Pier önünden Eski Sümerbank önüne kadar yürüdü. Siyah zemin üzerine "24. yılında Halepçe Katliamını bir kez daha nefretle kınıyoruz" pankartı öncülüğünde yürüyen grup, "Dün Halepçe bugün Roboskî", "Em Halepçe jibîr nakin", "Beyazıt Katliamını kınıyoruz" yazılı dövizler taşıdı. Yürüyüşte, "Dün Saddam bugün Erdoğan" sloganı sık sık duyulurken, Eski Sümerbank önünde açıklama yapan BDP üyesi Abdulbaki Günyel, Halepçe Katliamı'ndan bugüne pek bir şey değişmediğini şu sözlerle anlattı: "Henüz kundakta olan bir bebeğe sarılan 70 yaşındaki dede, o kimyasal gazdan zehirlenerek toprağa düştüğünde aslında bütün insanlık düştü. Bu insanlık ayıbını örtmek isteyen sistemler daha gelişmiş kitle imha silahlarını üretmeye ve kendi haklarını arayan halklara karşı kullanmaya devam ediyorlar. İşte en son beleğimizde canlı olan Kazan vadisindeki katliam ve Roboski katliamı bunun en yakın örnekleridir."
Açıklama "Katliamlar bizi yıldıramaz" sloganları ile son buldu.

Ege Üniversitesi'nde protesto

Öte yandan HDK İzmir Gençlik Meclisi, 12 Mart Gazi, 16 Mart Beyazıt ve Halepçe Katliamlarının yıldönümü dolayısıyla Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünden Kampus Çarşı önününe kadar yürüyerek katliamları protesto etti. Çok sayıda öğrencinin katıldığı yürüyüşte, "12 Mart Gazi, 16 Mart Beyazıt ve Halepçe Katliamlarını unutturmayacağız" pankartı taşınırken, sık sık "Beyazıttan Sivas'a hesap sormaya", "Halepçeyi unutmadık unutturmayacağız" sloganları atıldı. Yürüyüş sonrasında basın metnini okuyan Ayşe Turaran, Mart'ta gerçekleşen olayları unutturmak isteyen devlet güçlerinin, toplumu hafıza kaybına uğratmak için yıllardır kampanyalar sürdürdüğünü belirterek, bu kampanyalara karşı toplumsal benliklerini ve duyarlılıklarını yitirmediklerini göstermek için burada olduklarını kaydetti.

AYDIN

Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde BDP Nazilli İlçe Örgütü ile Adnan Menderes Üniversitesi öğrencilerinin ortak düzenlediği etkinlikte Halepçe Katliamı kınandı. Belediye Meydanı'nda yapılan etkinlikte Halepçe Katliamı çocukların ve gençlerin yaptığı canlandırma ile başladı. Canlandırmada, çalan siren ile birlikte kendilerini yere atan gençler, Halepçe'deki çocukları temsil ederken ayrıca bir şiir de okundu. Açıklamaya ayrıca HDK bileşenleri de destek verdi.

MUŞ

Muş'un BDP Malazgirt İlçe binasında yapılan açıklamaya BDP'li yöneticiler, belediye meclis üyeleri ve yurttaşlar katıldı. Bir dakikalık saygı duruşundan sonra grup adına açıklama yapan TUHAD-DER üyesi İdris Özer, Halepçe'yi anlatarak, katliamda kimyasal ve biyolojik silahların kullanıldığı, katliamın insanlık tarihinin utanç sayfasına "Halepçe katliamı" olarak geçtiğini belirtti. Özer, "Savaşa, katliamlara, baskı ve zulme hep karşı olduk, bundan sonra da karşı olmaya devam edeceğiz. Başka Halepçeler yaşanmasın diye, savaşlara işgallere son verilsin diye, azınlık ve farklı kimlikler üzerinde baskı ve zülüm uygulamasın diye mücadele edeceğiz" dedi.

NUSAYBİN

BDP Nusaybin İlçe Örgütü, Halepçe Katliamı'nı protesto etmek için yürüyüş gerçekleştirdi. İlçe binasın önünde bir araya gelen çok sayıda kişi "Qirkirina Halepçe, Qamişlo, Roboski em jibîr nakin" pankartı açtı. Şehitler Köprüsü olarak bilinen Çağ Çağ Köprüsü'ne yürüyen kitle sık sık "Şehît namirin" sloganı attı. Şehitler Köprüsü'nde son bulan yürüyüşün ardından, 1992 Newroz'unda Şehitler Köprüsü üzerinde panzerin halkın üzerine sürmesi üzerine yaşamını yitiren 21 kişi için açıklama yapıldı. Burada açıklama yapan BDP Mardin İl Eş Başkan Yardımcısı Şaban Karakaş, katliamda yaşamalarını yitirenleri anmak için burada bulunduklarını belirterek, Qamişlo, Halepçe ve Roboski katliamlarını unutmayacaklarını ve bu katliamların hesabını sonuna kadar soracaklarını ifade etti. Konuşmanın ardından köprü üzerinde bulunan çok sayıda kişi yanlarında getirdikleri karanfilleri Çağ Çağ deresine bıraktı.

MARDİN

BDP Mardin Merkez İlçe Örgütü, Halepçe Katliamı'na ilişkin ilçe binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya BDP Mardin İl Eş Başkanı Sihem Elveren Alp ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamayı yapan BDP Mardin Merkez İlçe Başkanı Aldulcelil Şimdi, Halepçe katliamını unutmayacaklarını belirterek, katliamda yaşamını yitirenleri andıklarını söyledi. Açıklamanın ardından kitle eylemine son verdi.

DERİK

Mardin'in Derik İlçesi'nde BDP İlçe binası önünde bir araya gelen aralarında Derik Belediye Başkanvekili Doğan Özbahçeci, MEYA-DER üyeleri, Belediye meclis üyelerinin de bulunduğu yüzlerce kişi, "Ji qirkirina kurda re na", "Uludere-Halepçe vurdular bizi kalleşçe" ve "Bijî Serok Apo" sloganlar eşliğinde Ahmet Kaya Sanat Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Parkta son bulan yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklama öncesi katliamda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşundan sonra basın açıklamasını okuyan BDP Derik İlçe Yöneticisi Mahmut Mercen, Kürt halkı 24 yıl önce uğradığı Halepçe Katliamı'nın 2011 versiyonunu Uludere Katliamıyla tekrar yaşadığını belirterek, "Uludere Katliamı'nın üzerinden 4 aya yakın bir süre geçmesine rağmen kıllarını kıpırdatmıyorlar. Kıllarını kıpırdatmadıkları gibi yüzleri kızarmadan insan hakları, demokrasi ve özgürlüklerden bahsedebiliyorlar. Bu katliamı aydınlatmadan bizim gözümüzde katilsiniz, katliamcısınız. Saddamsınız" diye konuştu. Açıklamadan sonra Kürtlere karşı geliştirilen katliamları protesto etmek amacıyla 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.


Halepçe Katliamı Şivan Perver | video.mynet.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.