1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kıbrıslı Liderler Bir Arada
Dünyada 870 milyon Kişi Açlık ÇEKİYOR

Dünya'da 870 milyon Kişi Açlık ÇEKİYOR

Birleşmiş Milletler (BM) bugün Dünya Gıda Günü'nü kutluyor.

A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) bugün Dünya Gıda Günü’nü kutluyor. Ancak dünyada açlık çekenlerin sayısı (870 milyon) son 10 içinde gerilemezken, buna kötü besleme de eklendiğinde sayı en az 1,5 milyara çıkıyor.

Dünya bir yandan ekonomik kriz ve artan işsizlikle boğuşurken, diğer yandan yoksulluğa karşı mücadelede de istenilen sonuçlar elde edilemiyor. Aksine son on yılda aç insanların sayısındaki düşüş durdu. BM’ye göre mevcut durumda dünya genelinde 870 milyon kişi aç.

Ancak BM beslenme hakkı özel raportörü Olivier De Schutter, “Eğer açlık yerine kötü beslenme, kalori açığı yerine çocukların fiziki ve psikolojik gelişiminde temel unsurlar olan iyot, demir, vitaminler gibi mikro-gıdalar ele alındığında bu rakamlar daha önemli hale geliyor: sayı en az 1,5 milyara çıkıyor” dedi.

Tıpkı bu yaz olduğu gibi yiyecek maddelerinin fiyatları arttığında, en yoksul olanları tüketimlerini daha da azaltmak zorunda kalıyor. Schutter, bu insanların sadece daha az yemek yapmakla kalmadıkları gibi, yemek çeşitliliğin de onlar açısından giderek azaldığını vurguluyor. Raportör, “Bu tehlike bir öncelik olarak yeterince görülmedi, oysa bu bir önceliktir” diye belirtti.

Sert iklim rastlantıları ile karşılaşan Sahra Altı Afrikası, açlıktan en fazla etkilenen alan olarak kalmaya devam ediyor. Bu bölgede açlık çekenlerin sayısı artarken, Asya, Latin Amerika ve Okyanusya’da ise azalıyor.

Dünyada zirai yatırımlarda da son 20 yılda büyük bir düşüş yaşandı. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Konseyi başkanı Luc Guyau’ya göre 1980’li yıllarda yüzde 20 olan toplam yardım, bugün yüzde 4’e geriledi. Guyau, temel çalışmanın üreticileri teşvik eden bir tarım politikasının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Roma’da açıklamada bulunan FAO Genel Müdürü José Graziano da Silva ise, ülkelerin açlığı düşürmek için çabalarını yoğunlaştırması halinde, dünya genelinde 2015’e kadar açlık oranının düşürülmesini amaçlayan Binyılın Hedefi’ne ulaşmanın mümkün olduğunu söyledi.

Gelişmekte olan ülkelerde aç insanların oranının yüzde 23.2’den 14.9’a gerilediğine işaret eden Silva, halen 870 milyon kişinin açlık çektiğini ve Afrika ile Yakın Doğu’da açlık çekenlerin sayısının arttığını belirtti. Silva, açlık oranlarının düşürülmesindeki ilerlemelerin 2007’den bu yana “öl noktada” olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.