1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Fransa, Musul’daki Daeş Hedeflerini Vurdu
Dünya'da Açlık Tehlikesi Büyüyor!

Dünya'da Açlık Tehlikesi Büyüyor!

Bir alışveriş sepetindeki temel gıda maddelerinin toptan fiyatını esas alan FAO Gıda Fiyatları Endeksi, Aralık'a göre yüzde 3,4 yükseldi.

A+A-

Bir alışveriş sepetindeki temel gıda maddelerinin toptan fiyatını esas alan FAO Gıda Fiyatları Endeksi, Aralık'a göre yüzde 3,4 yükseldi.

Gıda Fiyatları Endeksi 7 aydır sürekli yükseliyor.

(FAO) görevli ekonomist Abdülrıza Abbasyan, önümüzdeki aylarda da gıda fiyatlarındaki artışın sürmesinin beklendiğini kaydetti.

Gıda Fiyatları Endeksi, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü’nün (FAO) ölçümlere başladığı 1990 yılından bu yanaki en yüksek düzeye çıkmış durumda. Endeks, Kamerun, Haiti ve Mısır gibi ülkelerde, artan gıda fiyatları yüzünden şiddetli gösterilerin yaşandığı 2008 Haziran'ına kıyasla da, daha yüksek.

Ocak ayında Gıda Fiyatları Endeksi, et dışındaki her gıda maddesinde, artış kaydetti.

Önemli bir buğday üreticisi olan Avustralya'daki seller, buğday ve diğer tahılların fiyatlarını tırmandırırken, süt ve süt ürünlerinde özellikle yüksek bir artış gözlendi. Bunda, arz düşüşü ile Çin ve Hindistan gibi yükselen ekonomilere sahip ülkelerden gelen talebin artması rol oynadı.

Pirinç fiyatlarıysa, birçok ülkede hasat dönemi olması yüzünden, bir miktar düştü.

Avrupa'da büyük miktarlarda hayvan yeminde zehirlenme olduğu saptanması ardından fiyatların düşmesine rağmen, Et Fiyatları Endeksi 166 puanda seyretmeye devam etti. Bunun ardında, Brezilya ve ABD'de et fiyatlarının biraz artması yatıyor.

Şeker fiyatları da, arzdaki kısıtlılık yüzünden yüksek seyretmeye devam etti.

İSYANLARI TETİKLİYOR
Cezayir ve Tunus'ta başlayarak Mısır ve Ürdün'e sıçrayan hükümet aleyhtarı gösterilerin ardındaki nedenlerden biri de, yükselen gıda fiyatları.
 
Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, dünya liderlerin, gıda fiyatlarındaki gelişmelere öncelik vermeye çağırdı ve inip çıkan fiyatların yarattığı soruna çare üretilmesini istedi.
 
Zoellick, "yiyecek fiyatları dahil, her alanda ve geniş çaplı olarak fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalacağız." dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.