1. HABERLER

  2. BÖLGEDEN

  3. Tüy Entegre Tesisi Çıldır'da Hizmete Girdi
Çıldır'ın 'Anıt' Ağaçları ve Bahçeleri

Çıldır'ın 'Anıt' Ağaçları ve Bahçeleri

Ardahan’ın Çıldır ilçesine bağlı Övündü köyünün tarihi bahçelerinde 450 yıllık anıtsal ağaçlar olduğu belirtildi.

A+A-

Ardahan’ın Çıldır ilçesine bağlı Övündü köyünün tarihi bahçelerinde 450 yıllık anıtsal ağaçlar olduğu belirtildi.

Gazeteci / Kaşif Suat İncedere'nin özel haberine göre, Çıldır’a bağlı Övündü köyünde yaşayan 76 yaşında altı çocuk babası Yaşar Şamdan,  eski ismi Vaşlof olan köylerinin 450 yıllık tarihe sahip olduğunu ve burada bulunan yerel meyve ağaçlarının da aynı yaşa sahip tarihi ağaçlar olduğunu söyledi.

Yaşar Şamdan, "Köyümüzün çarlık Rusya döneminde kurulu bir köy olduğu söyleniyor. Köyümüz, yörede ‘ara kesilince’ diye bilinen Kurtuluş Savaşı sırasında Gürcü çeteleri tarafından yağmalanmıştır. Yağma sırasında dedeme ait, altın-hayvan hatta kırt yatak kumaşını bile söküp götüren çeteler, köyde bir tek ayağında kelepçe olan köyün Coşkun ağaya ait atı götürememişler. Köyümüzde yaklaşık 30'a yakın yerel meyve ağacı olmak üzere, tıbbi ve hoş kokulu bitkiler bulunmaktadır. Bu meyvelerin arasında, elmanın 36 çeşidi, armudun 32,  cevizin 25, eriğin 5, vişnenin 3, dut, kiraz, ayva, kayısı, fındık ve üzüm olmak üzere cancur, kızılcık ve kuşburnu çeşitleri bulunmaktadır. Bunların tamamı yerel meyve olma özelliği ile, endemik, tıbbi ve aromatik bitkilerdir. " dedi.

cildir-vaslof-(2).jpeg

cildir-vaslof-(7).jpeg

cildir-vaslof-(4).jpeg

cildir-vaslof-(10).jpeg

Bundan 20 yıl önce buraya Bitlis'ten geldiğini söyleyen birkaç kişi tarafında burada bulunan 500 yıllık ceviz ağaçlarının kökünden sökülerek götürülmek istendiğini belirten Yaşar Şamdan, "bu bağ bahçeleri korunması ve tarihi mağaraları, kervansarayı da içinde barındıran bağların turizme kazandırılmasını istiyoruz" dedi.

cildir-vaslof-(1).jpeg

cildir-vaslof-(3).jpeg

cildir-vaslof-(5).jpeg

cildir-vaslof-(8).jpeg

Çıldır'ın 'Anıt' Ağaçları

Çıldır'ın 'Anıt' Ağaçları

Ardahan’ın Çıldır ilçesine bağlı Övündü köyünün tarihi bahçelerinde 450 yıllık anıtsal ağaçlar olduğu belirtildi. VideoHABER | Suat İNCEDERE

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.