1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Sultan Alparslan Camii İbadete Açıldı
Cenazeler İçin Sınırı GEÇTİLER

Cenazeler İçin Sınırı GEÇTİLER

Uludere'ye bağlı Ortaköy (Aroş) Köyü kırsalında köylüler tarafından bulunduğu belirtilen 5 cenazeyi almak için 3 saattir yürüyen yurttaşlar Federal Kürdistan Bölgesi'ne geçti.

A+A-

Uludere'ye bağlı Ortaköy (Aroş) Köyü kırsalında köylüler tarafından bulunduğu belirtilen 5 cenazeyi almak için 3 saattir yürüyen yurttaşlar Federal Kürdistan Bölgesi'ne geçti.

Kurê Şino tepesini aşan yurttaşlar çatışmaların hala sürdüğü bölgede 5 cenazeyi almaya gitti.

Uludere'ye bağlı Ortaköy (Aroş) Köyü kırsalında köylüler tarafından bulunduğu belirtilen 5 cenazeyi almak için yola çıkan ve aralarında Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu adayı Gülten Kışanak ve Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak'ın da bulunduğu binlerce kişi operasyonun ve silah seslerinin geldiği Ortaköy'e yürüdü. Köyün yakındaki Kurê Şino tepesine yaklaşık 3 saatlik tırmanışın ardında varan kadın, erkek, genç yaşlı yaklaşık 2 bin kişi önüne askerler barikat kurdu. "Dönmeyeceğiz" diyerek askeri barikatını aşan yaklaşık 300 kişi Federal Kürdistan Bölgesi'ne geçti. Yurttaşlar cenazeleri almak için yürüyüşüne devam ederken Gülten Kışanak, "Çatışmada yaşamını yitiren gerillalara, sonuna kadar sahip çıkacağız. Onlar bu halkın evlatlarıdır. Onlarla gurur duyuyoruz" dedi.

Kışanak, Sadak ve bini aşkın kişi ise tepede grubun cenazeleri getirmesini bekliyor. Bölgeye yoğun şekilde askeri sevkiyat yapılırken, sınırın diğer tarafından operasyon ve çatışmaların sürdüğü bildirildi. Askerlerin ise zaman zaman halkın bulunduğu bölgeye doğru ateş açtığı bildirildi.

1 CENAZEYE ULAŞILDI

Uludere'ye bağlı Ortaköy (Aroş) Köyü kırsalında operasyon sonucu çıkan çatışmada yaşamını yitiren ve arazide bırakılan 5 HPG'linin cenazesini almak için Federal Kürdistan Bölgesi sınırını geçen yurttaşlar bir cenazeye ulaştı. Arazide yüzlerce kişi 4 cenazeyi arıyor.

Uludere'ye bağlı Ortaköy (Aroş) Köyü kırsalında köylüler tarafından bulunduğu belirtilen 5 cenazeyi almak için yola çıkan ve aralarında Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Adayı Gülten Kışanak ve Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak'ın da bulunduğu binlerce kişi operasyonun ve silah seslerinin geldiği Ortaköy'e yürüdü. Köyün yakındaki Kurê Şîno tepesine yaklaşık 3 saatlik tırmanışın ardında varan kadın, erkek, genç yaşlı yaklaşık 2 bin kişi önüne askerler barikat kurdu. "Dönmeyeceğiz" diyerek askeri barikatını aşan yaklaşık 300 kişi Federal Kürdistan Bölgesi'ne geçti.

Sınırı geçen yüzlerce yurttaşın arazide yaptığı arama sonucu HPG'lilere ait olduğu belirtilen bir cenaze bulundu. Yurttaşlar kalan 4 cenazeyi bulmak için bölgede aramalarını sürdürüyor. Aralarında Kışanak ve Sadak'ın da bulunduğu yüzlerce kişi ise Kurê Şino'da bekliyor.

YEMİŞLİ'DE BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Öte yandan Yemişli (Mêrgeh) kırsalında bekletilen 3 HPG'linin cenazesini almak için sabah saatlerinde itibaren Şırnak ve ilçelerinden yola çıkan binlerce kişinin Federal Kürdistan Bölgesi sınırındaki Bilican tepesinde bekleyişi sürüyor. Binlerce kişi cenazeleri almadan dönmeyeceğini belirtirken, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Şırnak Bağımsız Milletvekili Adayı Hasip Kaplan akşam saatlerinde yeniden Bilice Tabur Komutanlığı'na giderek askeri yetkililerle görüştü. Yaptığı görüşmeye ilişkin yurttaşlara kısa bir açıklama yapan Kaplan, "Şuan bunların elinden gelen bir şeyin olmadığını söylediler. Bunlara emir veren birileri var. Bu sorunu hükümet ve bakanların çözmesi gerekiyor" dedi

Askerlerin, cenazelerin sınır dışında bulunduğunu ve sınır ihlali olduğu için getiremedikleri yönünde de açıklama yaptığını belirten Kaplan, 2 kilometre ileride Peşmerge güçlerine ait karakolların bulunduğunu, buradan alınamadığı takdirde peşmerge güçleri ile görüşüleceğini ifade etti. Ardından kısa bir konuşma yapan Silopi Belediye Başkanı Emin Toğrul ise, Kürt halkının Koçerliğe aynı zamanda soğuk havalara da alışık olduğunu belirtti. Cenazeler alınmayana kadar hiç kimsenin operasyon bölgesinden ayrılmayacağını belirten Toğrul gerekirse 8 cenaze için 300 kişinin ölmeye hazır olduğunu vurguladı. Bu arada tepede bulunan kitle adına açıklama yapan Halk İnisiyatifi, cenazeler alınmadığı müddetçe kimsenin tepeyi terk etmeyeceğini vurguladı.

Öte yandan tepenin yüksek olması ve havaların soğuması nedeniyle odun toplayıp ateşler yakan yurttaşlara, çevre köylerden de battaniye ve yemek takviyesi yapıldı. Hemen karşıda bulunan Bilice Tabur Komutanlığı karşısında oturan kitle sık sık, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve PKK lehine sloganlar attı. Askeri karakola giden yolu kapatan yurttaşlar aynı zamanda karşı tepelere giden ve askeri karakola ait olduğu öğrenilen yolları da yine yurttaşlar kendilerine ait araçlarla kapattığı görüldü. Kitlenin soğuk havaya rağmen bekleyişi devam ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.