1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sevgi Tüneli Bu Kez Kadınlar İçin Oluşturuldu
Bloktan Tarihi SEÇİM ZAFERİ

Blok'tan Tarihi SEÇİM ZAFERİ

Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloku genel seçimlerde 36 vekil çıkararak demokrasi güçlerinin tarihindeki en büyük zafere imza attı.

A+A-

Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloku genel seçimlerde 36 vekil çıkararak demokrasi güçlerinin tarihindeki en büyük zafere imza attı. Blok adayları 17 ilde vekillik çıkarmayı başardı ve millevekili sayısını yüzde 60'dan fazla arttırdı.

Blok Diyarbakır'da 6, Van'da 4, İstanbul, Şırnak, Hakkari ve Mardin'de 3'er milletvekili çıkararak büyük bir başarıya imza attı. Geçen seçimlerden farklı olarak Blok Kars, Adana ve Mersin'de de milletvekili çıkardı.

Dersim'de ise Blok kayba uğradı ve 1 milletvekilliğini CHP'ye kaptırdı.

Blok şu andaki sonuçlarla seçimlerde en başarılı parti konumuna gelirken AKP'nin 330'un altında kalmasıyla yeni Anayasa görüşmelerinde kilit konuma geldi.

İşte Blok'un milletvekili kazandığı iller ve milletvekili listesi:

DIYARBAKIR

LEYLA ZANA - HATİP DİCLE - EMİNE AYNA - NURSEL AYDOĞAN - ALTAN TAN - ŞERAFETTİN ELÇİ

Blok'un en büyük seçim zaferlerinden biri Diyarbakır'da yaşandı. 460 binin üstünde seçmenin oyunu alan bağımsızlar toplamda yüzde 62'lik bir oy oranına ulaşırken aday gösterilen 6 adayın tümü milltevekilliğine seçildi.

VAN

KEMAL AKTAŞ - ÖZDAL ÜÇER - NAZMİ GÜR - AYSEL TUĞLUK

Van da Blok'un gösterdiği her dört aday da Meclise girmeye hak kazandı. 200 bini aşkın oyla yüzde 50lik oy alan Blok geçtiğimiz seçimlere göre oyunu yüzde 17 arttırdı ve AKP'yi adeta sildi. Geçtiğimiz seçimlerde sadece bağımsız iki vekil çıkaran Van böylece vekil sayısını yüzde 100 arttırdı.

HAKKARİ

SELAHATTİN DEMİRTAŞ - ADİL KURT - ESAT CANAN

Hakkari için kullanılan BDP'nin kalesi deyimi 12 Haziran seçimlerinde yerini buldu ve yüzde 80lik oy oranıyla Blok 3'te 3 yaparak Hakkari'nin tüm milletvekilliklerini kazanarak AKP'yi sildi. Hakkari'de AKP'nin oyları yüzde 17 oranında geriledi ve Blok'un en az oy alan adayı dahi AKP'yi neredeyse ikiye katladı.

ŞIRNAK

HASİP KAPLAN - SELMA IRMAK - FAYSAL SARIYILDIZ

Şırnak'ta Blok tüm seçimler bazında rekorları altüst ederek tam yüzde 73 oy oranıyla birinci parti oldu. Bu sonuçla Şırnak'ın 4 milletvekilliğinden 3'ünü kazanan Blok büyük bir zafere imza attı. Geçtiğimiz seçimlere göre Blok bağımsız oylarını da tam yüzde 21 oranında arttırdı.

MARDIN

AHMET TÜRK - GÜLSER YILDIRIM - EROL DORA

Mardin'de Blok oylarını yüzde 22 oranında arttırarak yüzde 61'lik bir oy oranına ulaştı. Bu Kürt demokratik siyasal hareketi tarihinde Mardin'de ulaşılan en yüksek oy oranı. 200 bine yakın oyun bağımsızlara çıktığı şehirde 6 vekillikten 3'ü Blok'un oldu.

İSTANBUL

LEVENT TÜZEL - SIRRI SÜREYYA ÖNDER - SEBAHAT TUNCEL

İstanbul'da Blok adayları 400 binin üstünde oy toplayarak bugüne kadar bu ilde çıkarılan en yüksek oya ulaştı. İstanbul'daki oy sayısı Diyarbakır'ın ardından Blok'un seçimlerde aldığı en yüksek oy sayısı olarak da tarihe geçti.

BATMAN

BENGİ YILDIZ - AYLA AKAT ATA

Blok Batman'da da oylarını yüzde 11 oranında arttırarak yüzde 50'ye taşıdı. Bu rakamla Blok'un aday gösterdiği her iki isim de Meclisin yolunu tuttu.

MUŞ

SIRRI SAKIK - DEMİR ÇELİK

Geçtiğimiz dönemde 2 bağımsız vekil çıkaran Muş bu dönemde 75 bine yakın oyla 2 blok adayını Meclise gönderdi. Muş'ta özellikle Bulanık ve Varto'da Blok'un çok yüksek yüzdelerle oy alması da dikkat çekti.

URFA:

İBRAHİM AYHAN - İBRAHİM BİNİCİ

Urfa'da da oylarını arttıran blok gösterdiği iki adayı da Meclise göndermeyi başardı. İki aday toplamda 110 binin üstünde oy aldı.

Blok'un diğer miletvekili çıkardığı seçim bölgeleri ve aldıkları oylar şöyle:

SİİRT: GÜLTAN KIŞANAK

Aldığı oy: 51,173

ADANA: MURAT BOZLAK

Aldığı oy: 90,351

AĞRI: HALIL AKSOY

Aldığı oy: 86,823

BINGÖL: İDRIS BALUKEN

Aldığı oy: 28,738

BITLIS: HÜSAMETTIN ZENDERLIOĞLU

Aldığı oy: 58,532

IĞDIR: PERVIN BULDAN

Aldığı oy: 24,362

KARS: MÜLKIYE BIRTANE

Aldığı oy: 27,620

MERSIN: ERTUĞRUL KÜRKÇÜ

Aldığı oy: 96,964

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.