1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS GÜNDEM

  4. Ayhan Bilgen'den 2. Tur Açıklaması
Ayşe Paşalının Katiline MÜEBBET

Ayşe Paşalı'nın Katiline MÜEBBET

Ayşe Paşalı'yı bıçaklayarak öldüren eski kocası İstikbal Yetkin, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.

A+A-

Ayşe Paşalı'yı bıçaklayarak öldüren eski kocası İstikbal Yetkin, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı. Paşalı ailesinin avukatları, heyetin hiçbir indirim sebebi uygulamamasını "olumlu bir adım" olarak nitelendirdi; "Karar sonraki kadın cinayeti dosyaları için örnek olmalı" dedi.

Defalarca tehdit ettiği ve şiddet uyguladığı eski karısı Ayşe Paşalı'yı 11 yerinden bıçaklayarak öldüren İstikbal Yetkin'in yargılandığı davada karar duruşması bugündü.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasında, Yetkin'in, Türk Ceza Kanunu'nun 82/1. maddesinin (a) bendi uyarınca, ''kasten öldürme suçunu tasarlayarak işlediğine'' karar veren mahkeme heyeti, sanığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırdı.

Yetkin'in Paşalı'yı "öfke, kızgınlık, cinnet neticesinde değil tasarlayarak" öldürdüğüne hükmeden mahkeme heyeti, "oy çokluğuyla" vardığı kararda Yetkin hakında takdiri indirim nedenlerini uygulamadı. Heyet başkanı ve kadın üye indirim sebebi uygulanmaması, bir erkek üye ise indirim uygulanması gerektiği yönünde oy kullandı.

Sanık avukatları, son sözleri sorulduğunda, "Bu dava, kadın cinayetleri ve aile içi şiddet konusunda bayrak haline getirildi, kamuoyunda bilinir oldu. Bunun, heyetin kanaatini etkileyebileceğini ve verilmesi muhtemel cezadan daha ağır bir ceza verilmesine neden olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Yetkin ise son söz olarak "Karımı seviyordum, pişmanım" dedi. Bu sözlere kadın örgütlerinin temsilcileri ve Ayşe Paşalı'nın kızları tepki gösterdi.

Kadın Dayanışma Vakfı'ndan avukat Candan Dumrul ise kararı "kadın cinayetleriyle mücadelede çok olumlu bir adım" olarak nitelendirdi.

Yetkin'in yargılama sırasında "Ayşe Paşalı'yı sevdiğini ve pişman olduğunu" söylediğini hatırlatan Dumrul, "Mahkeme heyetinin bu tutuma itibar etmemiş olması çok önemli. Kararın sonraki tüm kadın cinayeti dosyaları için görünür olmasını istiyoruz. Kadınların aşkla, işsizlik, öfke, namus gerekçesiyle değil kadın oldukları için öldürüldüklerini biliyoruz. Kadın cinayetlerinin tek bir sebebi var, o da erkeklerin kadınlar üzerindeki egemenlik ısrarı" diye konuştu.

Dövdü, tecavüz etti, bıçak zoruyla kaçırdı, tehdit etti, öldürdü

Ayşe Paşalı öldüğünde 42 yaşındaydı. Ölümünden beş yıl önce Yetkin'e boşanma davası açtı, aile büyükleri araya girince vazgeçti. 2009'da Yetkin, karısını dövdü ve tecavüz etti. "Cinsel saldırı" suçuyla çıktığı mahkemede "Eşimi çok seviyorum, pişmanım" deyince serbest bırakıldı.

Paşalı ve Yetkin, Haziran 2010'da boşandı.

Yetkin, cinayetten iki ay önce Paşalı'yı bıçak zoruyla kaçırıp barışmayı kabul etmezse öldüreceğini söyledi; birkaç gün sonra da iki arkadaşıyla evini basıp tehditlerini yineledi.

Paşalı savcılığa suç duyurusunda bulunduysa da savcılık Yetkin'i gözaltına almadı, Paşalı'yı evine polis otosuyla gönderdi..

Paşalı Aile Mahkemesi'ne başvurdu, 4320 Sayılı Ailenin Korunması Kanunu uyarınca "koruma kararı" talep etti. Mahkeme, aralarında evlilik birliği kalmadığı gerekçesiyle reddetti.

İstikbal Yetkin, 7 Aralık'ta Ayşe Paşalı'yı 11 yerinden bıçaklayarak öldürdü.

Duruşmalarda Paşalı'nın kızları, Yetkin'in internet arama motorlarından "Öldürücü darbeler nasıl vurulur, TCK adam öldürmenin cezası" türünden aramalar yaptığını tespit ettiklerini anlattılar.

Cinayet basına yansıyonca Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, "Olay karşısında yasalarımızda eksik yok, cinayet münferit" dedi.

Son duruşmada Yetkin'in avukatı Fethi Öztürk, Paşalı'nın olay yerinde değil hastanede öldüğünü hatırlatıp müvekkilinin "ağırlaştırılmış yaralama" suçundan cezalandırılmasını istedi.

Savunmasında "eşini, yuvasını ve çocuklarını çok sevdiğini" söyleyen Yetkin ise "Avukatlar para kazanmak ve reklam yapmak, çocuğum ise rahat yaşamak için üzerime suç atıyor. 22 yıllık eşimdi. Kendisini çok seviyorum. Pişmanım" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.