1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bir Garip 'Üst Geçit'
30 Ağustos Kutlandı

30 Ağustos Kutlandı

Anıtkabir'de düzenlenen törende yoğun güvenlik önlemleri alındı. Geçit töreninin Ankara şehir merkezinde TBMM ile eski Meclis arasındaki güzergahta gerçekleşti.

A+A-

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları başladı.

Ankara’da Anıtkabir’de düzenlenen törene ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli, Mehmet Şimşek, Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak, yüksek yargı kurumu başkanları, Bakanlar Kurulu üyeleri ve kuvvet komutanları katıldı.

İstanbul'da Taksim Meydanı

İstanbul’da Taksim Meydanı’nda bir tören düzenlendi.

Törende Cumhuriyet Anıtı önüne Valilik, İstanbul Garnizonu olarak 1. Ordu Komutanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın çelenklerinin bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliğinde yapılan değişikliğinden üç gün sonra, ilk defa başörtülü bir kadın polis de tören esnasında görüntülendi.

Anıtkabir’de güvenlik önlemleri

Zafer Bayramı’nın 94. Yıl kutlamalarında Anıtkabir’de güvenlik önlemleri alındı.

Anıtkabir’e giden tüm yollar trafiğe kapandı, Anıtkabir avlusuna bariyerler konuldu. Anıtkabir’deki törenlere katılan askerler kimlik kontrolünden ve X-Ray cihazlarından geçirilerek içeriye alındı.

Ayrıca bu sene ilk defa resmi heyetin katıldığı tören bölümüne vatandaşlar da alındı.

Erdoğan’ın Anıtkabir mesajı

Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, deftere yazdığı notta 15 Temmuz darbe girişimine ve hükümetin yaptığı "mega projeler"e değindi:

"Aziz Atatürk, bugün Büyük Zafer’in 94’üncü yıl dönümünü millet olarak büyük bir gurur ve heyecanla yad ediyoruz. Tüm yokluk, yoksulluk ve zorluklara rağmen Kurtuluş Savaşı’mızı büyük zafere ulaştıran azim ve inançla emanetiniz olan cumhuriyetimizi payidar kılmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ülkemizi bu kutlu yürüyüşünden alıkoymak isteyen terör örgütlerinin hain saldırılarına aldırmadan ihanet çetelerini bozguna uğratarak, birlik, beraberlik ve dayanışma içinde istikbal mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu yıl hayata geçirdiğimiz Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi ülkemizin gurur kaynağı olan tarihi projeler mücadele azmimizin birer tezahürüdür.

“Aziz milletimizin tıpkı 94 yıl önce olduğu gibi tüm farklılıklarını bir kenara bırakarak, 15 Temmuz gecesi ortaya koyduğu irade en büyük güven kaynağımızdır. Zatıalinizin ve aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan bu vatanı canımız pahasına korumaya ve büyütmeye devam edeceğiz. Ruhu şad olsun."

Geçit töreni TBMM ile eski Meclis güzergahında

Ankara’da Atatürk Kültür Merkezi'nde kutlamalar için kurulan sahnenin dün sağanak yağış nedeniyle çökmesi üzerine, burada yapılması planlanan tören iptal edildi.

Geçit töreni, şehir merkezinde TBMM ile Ulus’taki eski Meclis arasındaki güzergahta gerçekleşti.

TBMM'nin Çankaya Kapısı önünden 13.30'da başlayan geçit töreni dolayısıyla Atatürk Bulvarına çıkan tüm yollar kapatıldı. Güvenliği çevik kuvvet ile atlı polisler sağladı.

Resmi geçitte, ön sırada tören birlikleri, gaziler ve 15 Temmuz darbe girişiminde yaralananlar yürüdü. Mehteran Birliğinin de yer aldığı törende, tarihi asker kıyafetleri giyen temsili “Tarihi Bölük” de geçite katıldı.

Yaklaşık yarım saatlik yürüyüşün ardından tören birliği, Atatürk Bulvarı üzerinden eski Meclis'in olduğu Ulus'a vardı.

Savunma Bakanı Fikri Işık, 2 Ağustos'ta yaptığı açıklamada bu sene 30 Ağustos'ta kutlama yapmayacağını söylemiş, "halkın içinde korku var" demişti.

Bu sene diğer senelerden farklı olarak Cumhurbaşkanlığı'nda 30 Ağustos resepsiyonu yapılmayacak, bunun yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Temmuz darbe girişimi gecesi hayatını kaybeden sivillerin aileleri ve yaralananların yaralanan sivillerin katılımıyla bir davet düzenlenecek. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.