SPK’dan Tasfiye Sürecindeki Fonlara Açıklama.. 17 Eylül Emirleri İçin Ödeme Kararı!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), tasfiyeye alınan yatırım fonlarında 17 Eylül’de iptal edilen alım ve satım talimatlarının nasıl değerlendirileceğini açıkladı.

Sermaye Piyasası Kurulu, tasfiyeye alınan yatırım fonlarında 17 Eylül’de iptal edilen alım ve satım talimatlarının nasıl değerlendirileceğini açıkladı.

Kurul, bu tarihte TEFAS üzerinden iletilen ve fonların işleme kapatılması nedeniyle gerçekleşmeyen talimatların sahiplerine ödeme yapılacağını bildirdi.

Ödemeler, tasfiye bakiyesinden ve yatırımcının ilgili fondaki katılma payı sahipliği oranı dikkate alınarak gerçekleştirilecek.

17 EYLÜL TALİMATLARI İPTAL EDİLDİ

SPK’nın açıklamasına göre, 17 Eylül 2026 tarihinde tasfiyeye konu edilen fonların Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) üzerinden alım ve satım işlemleri durduruldu. Aynı gün TEFAS’a iletilen tüm alım ve satım talimatları da platform tarafından iptal edildi.

Kurul, daha önce yayımlanan düzenlemelerde 17 Eylül saat 13.30 öncesine ilişkin bir sınır açıklanmış olsa da ilgili fonların aynı gün TEFAS’ta tamamen işleme kapatıldığını hatırlattı. Bu nedenle 17 Eylül’de verilen talimatların tamamı iptal edildi.

İPTAL EDİLEN EMİRLER İÇİN ÖDEME YAPILACAK

İptal edilen talimatların yatırımcı açısından karşılığı konusunda da yeni açıklama yapıldı. Buna göre 17 Eylül’de TEFAS üzerinden işlem yapmak isteyen ancak fonların kapatılması nedeniyle talimatları gerçekleşmeyen yatırımcılara, tasfiye sürecinde oluşacak bakiyeden ödeme yapılacak.

Ödeme miktarında yatırımcının ilgili fondaki katılma payı sahipliği oranı esas alınacak. Bu nedenle 17 Eylül’de verilen ve TEFAS tarafından iptal edilen bir satış veya alım talimatı, yatırımcının fondaki mevcut pay sahipliğini ortadan kaldırmıyor.

16 EYLÜL VE ÖNCESİNDEKİ TALİMATLAR AYRI DEĞERLENDİRİLİYOR

SPK, 16 Eylül 2026 ve öncesinde TEFAS’a iletilen alım ve satım talimatlarının ise işlem valörlerinde platformun olağan işleyişine dahil edildiğini belirtti.

Bunun yanında 16 Eylül ve öncesinde TEFAS’a iletilmiş olmasına rağmen ilgili fonun temerrüde düşmesi veya fiyat açıklamaması nedeniyle gerçekleştirilemeyen talimatların da tasfiye kapsamında değerlendirileceği bildirildi.

131 FON TASFIYE SÜRECİNDE

SPK, 17 Eylül’de aldığı kararlarla 7 portföy yönetim şirketine ait 131 fonun tasfiye edilmesine karar vermişti. Kurulun 23 Eylül tarihli açıklamasına göre bu fonlarda 455 bin 758 tekil yatırımcı bulunuyor.

Tasfiye sürecinin süresine ilişkin de geçen hafta değişiklik yapılmıştı. SPK, 21 Eylül’de tasfiye usul ve esaslarındaki 3 aylık süreyi 6 aya çıkardı. Kurul, bu sürenin tasfiyenin mutlaka 6 ay süreceği anlamına gelmediğini, koşullara bağlı olarak işlemlerin daha erken tamamlanabileceğini açıkladı.

SPK’nın 28 Eylül tarihli duyurusu, özellikle 17 Eylül’de fonların kapatılması sırasında verilen ve TEFAS tarafından iptal edilen talimatların tasfiye sürecinde nasıl karşılanacağını netleştirmiş oldu.

Ekonomi | Finans | Otomotiv Haberleri

Taşınmaz Satışlarında “Güvenli Ödeme Sistemi” Ertelendi.. Yeni Tarih 1 Aralık!
Fon Soruşturmasında Bilanço Netleşti.. 26 Kişi Tutuklandı, 11 Şüpheli Firari!
SPK’dan Fon Açıklaması.. 455 Bin 758 Yatırımcı İçin Tasfiye Süreci!
YD-ÜFE ve Tarım-GFE’de Yıllık Artış.. Reel Kesim Güveni 102,5’e Yükseldi!