Resmi Nevruzlarda ki SAMİMİYETSİZLİK

Devlet erkanı tarafından resmi törenlerle kutlanan Nevruz'lar kitlesiz, coşkusuz ve göstermelik halleriyle dikkat çekti.

Halkın yüzbinlerle katıldığı Newrozlar polis şiddetine maruz kalırken, devlet erkanı tarafından resmi törenlerle kutlanan Nevruz'lar kitlesiz, coşkusuz ve göstermelik halleriyle dikkat çekti. Bölge halklarının yüzyıllardır kutladığı Nevruz, halktan korkanların elinde açık bir şekilde sırıtıyor.

Newroz, Ortadoğu, Asya, Kafkas ve Balkan halklarının çeşitli isimlerle yüzyıllardır kutlamakta oldukları uyanışı, bereketi, doğanın canlanışını simgeleyen bir bayram. Bölgedeki farklı halkların farklı efsanelere dayandırdığı Newroz veya Nevruz, Kürtler’de Demirci Kava Efsanesi’ne, Türkler’de ise Ergenekon Efsanesine dayanıyor. Bu efsanelerde baharın gelişi, Kürtler’de zalim kral Dehak’ın öldürülmesiyle simgelenirken, Türkler’de Ergenekon Dağı'nın eritilip çıkılmasıyla simgelenmektedir.

Yıllarca yöresel şenliklerle kutlanan bu bayram, bu zaman zarfında devlet tarafından ilgi görmedi ve resmi kutlamalara konu edilmedi. Ancak özellikle Kürt halkının siyasal anlam yüklü kitlesel Newrozlar kutlamaya başlamasının ardından devletin önde gelenlerinin de kendilerince Kürt hareketiyle rekabet etmeye çalışarak, Newroz kutlama çabası içine girdi.

Protokol kendi çalıp kendi oynuyor
Halk katılımına karşı alerjisi olan devlet bürokratlarının düzenlediği kutlamalar genellikle protokolden ibaret kalıyor ve katılımcılar, ilgili bölgenin valisi ya da kaymakamı, jandarma komutanı, emniyet müdürü, belediye başkanı ve diğer devlet yöneticilerinden ibaret kalıyor. Halkın herhangi bir katılım sağlamadığı kutlamaların yaklaşık 100-200 kişiyle yapılabildiği görülüyor. Kutlamalara davet edilen emperyalist ülke diplomatlarının ise resmi Nevruzlara rahatça uyum sağladıkları görülüyor.

Halkın kitlesel olarak katıldığı ve sayının milyona yaklaşan kutlamaları insanları öldürme pahasına da olsa engelleyen devlet büyüklerinin Nevruzlarına halktan herhangi bir ilgi gösterilmese de devlet büyüklerinin halkın uzak durduğu kutlamalardan gayet memnun oldukları yüzlerindeki neşeden okunabiliyor.

Resmi kutlamalara halk ilgi göstermiyor
Devlet büyüklerinin gözlerinden okunan mutlulukları bir yana halksız kutlamaların toplum nezdindeki pek de itibar görmediği gözlenmekte. Her ne kadar bu sene İçişleri Bakanlığı’nın keyfi uygulamaları ve polis terörü nedeniyle Newroz kutlamaları beklenenin altında sayıyla geçmiş olsa da ülkenin dört bir yanında yüzbinlerce insan valilerin, emniyet müdürlerinin ikiyüzlü gülümsemelerinden uzak şekilde kutladıkları Newrozlarla eşitlik ve özgürlük taleplerini haykırmaktan geri durmamıştı. Resmi Nevruzlarda ise eşitlik ve özgürlük talepleri ve halklar arasında kardeşlik vurgusu değil, yalnızca sadece baharın gelişinin vurgulanıyor.

Ortaya çıkan komik manzaralar
Kutlamalarda göze çarpan bir diğer nokta ise devlet büyüklerinin bir bölümünün olmayan ateşin üzerinden atlama konusundaki garip ısrarları. Kendilerine biraz daha güvenenlerin ise sönmeye yüz tutmuş ateşin üzerinden atlayarak cesaretlerini çevredekilere kanıtlama fırsatını tepmedikleri görülüyor.

İşte devlet büyüklerinin takım elbiseleriyle ateş üzerinden atlamaya çalıştıkları resmi Nevruz kutlamalarından fotoğraflar,

Güncel Haberleri

Tahir Elçi Cinayeti Davası.. Yeni Mütalaa, Sanıkların Beraatı İstendi
24 Nisan 1915.. Ermeni Soykırımı 'Yıl Dönümü'nde Anılıyor!
İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs Yasağı.. Taksim Kutlamalara Kapalı Olacak!
Erdoğan Irak'ta.. IKBY'ye Cumhurbaşkanı Düzeyinde İlk Ziyaret!