1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Mayıs'ta Kayak Yaptılar
Mesud Barzani, Silah Çağı Geride KALDI

Mesud Barzani, Silah Çağı Geride KALDI

BDP Eşgenel Başkanları ve DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ile görüşen Barzani, Kürt sorununun barışçıl yöntemler ile çözülmesi gerektiğini ifade etti.

A+A-

BDP Eşgenel Başkanları ve DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ile görüşen Barzani, Kürt sorununun barışçıl yöntemler ile çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Ankara'da temaslarda bulunan Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile DTK Eş Başkanı Ahmet Türk ile bir araya geldi.

Sheraton Otel'deki görüşmenin ardından basın menuplarına açıklamalarda bulunan Barzani, Kürt meselesinin silahlı yöntemlerle çözülemeyeceğini, barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerektiğini söyledi.

Barzani, "Barışçıl yöntemlerle çözülmesi için çabalarımıza devam edeceğiz. Barışçıl yöntemlerle çözülmesi için her türlü katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.

Kendileri üzerinden Kandil ile herhangi bir toplantı ve görüşmenin gerçekleşmediğini söyleyen Barzani, "Ben PKK'ye silah bıraktırırım demiş değilim. Silah çağının geride kaldığını söylüyorum. Bana kulak verilirse barışçıl yöntemler aramalılar. Bu dönemden sonra silahla bir yere varılamaz. Bundan sonra PKK silah yöntemini sürdürürse sonucuna kendi katlanır" diye konuştu.

'PKK düşüncelerimi biliyor'

Savaştan yana olmadıklarını ifade eden Barzani, "PKK benim düşüncelerimi çok iyi biliyor. Bundan sonraki süreçte savaş Kürt meselesine zarar verecektir. Bu konuyla ilgili PKK beni dinlerse iyi eder. Eğer kendi kararını savaşa yönelik verirse bu savaşı bizim bölgemize çekmesine biz müsaade etmeyiz" dedi.

'Kürtler kendi aralarında kavga etmeyecek'

Barzani, artık Kürtlerin kendi aralarında ve diğer halklarla savaşmaması gerektiğini söylerken, şunları kaydetti: "Baskı, nasihat, bütün yöntemleri kullanacağız. Şimdi değil, kimsenin hiçbir zaman iç meselelerimize müdahalesine de müsaade etmeyiz. Var olan bir milleti temsil ediyorum. Her zaman Türkiye ile dostane ilişki içinde bulunmak istedik. AK Parti'nin izlediği politika bizim için gerçekçi politikadır. Onlar böyle bir ilişkiye önem veriyorsa biz iki kat önem vermekteyiz."

'Kürtlerin vatandaşlık hakkı bile yok"

Barzani, Suriye lideri Beşşar Esed sonrası Suriye'de ortaya çıkacak tablo hakkında da şunları söyledi: "Kürt halkı olarak, ne Irak ne Suriye'yi tehdit ediyoruz. Diktatör iktidarlar bu ülkeleri tehdit ediyor, demokratik iktidar olursa sorun kalmaz. Suriye'deki Kürtlerin vatandaşlık hakkı bile yok, bu hakkı kazanmalarını destekliyoruz. Suriye'deki Kürtler Suriye Ulusal Konseyi ile görüşüyorlar. Ancak henüz bir sonuç alınmış değil."

'Kararı halkımız verecek'

Barzani, Irak'ta yaşanan politik kriz konusunda şunları söyledi: "Irak bir krize doğru gidiyor. Bu krizin çözümü için Iraklı diğer taraflarla görüşeceğiz. Çözüm, Irak'ın anayasasına dönmektir. Sorunlar anayasadan sapmış olmaktan kaynaklanmaktadır. Anayasaya uymak Irak'ın toprak bütünlüğünü koruyacaktır." Maliki'nin İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı ile Merkez Bankası başkanlığını elinde tuttuğunun hatırlatan Barzani, Irak'ta Maliki'nin adeta tek başına iktidar olduğunu belirtti. Barzani, "Eğer sorun çözülmezse, kendi halkımızın vereceği karara bakacağız" ifadelerini kullandı. Barzani, "Bütün ülkelerden kendi gündemlerini ön planda tutmalarını değil, Irak halkının iradesine saygı duymalarını bekliyoruz" diye konuştu.

'Konferans barışçıl mesajlar verecek'

Kürt Konferansı hakkında, "Kendi ajandam var, başkasınınkini uygulamam" diyen Barzani şunları dile getirdi: "Konferansın yapılış amacı barışçıl bir mesaj vermektir. Herkesin bildiği gibi kendi ajandam ve politikam var. Başka bir kişinin ajandasını uygulayacak bir kişi değilim. Herkes kendi çevresine baksın" ifadelerini kullandı.

İlgili Haber

Barzani, Ankara’dan Ayrıldı

Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, Ankara’da yaptığı temasların ardından Erbil’e geçti.

Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, Ankara’daki temaslarının ardından özel uçak ile Türkiye’den ayrılarak Erbil (Hewler)’e geçti. Barzani’yi Erbil’de yetkililer karşılarken, havalimanı çıkışında herhangi bir açıklama yapmadı. Barzani'nin, Kürt partileri ve yerel parlamentoyu ziyaretleriyle ilgili bilgilendireceği öğrenildi.

Barzani, 2 günlük Türkiye ziyareti sırasında Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile DTK Eş Başkanı Ahmet Türk ile görüşmeler gerçekleştirmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.