Karsta Tarım ve Hayvancılık BİTMİŞTİR

Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (KTSO) Ali Güvensoy, Kars'ta tarım ve hayvancılığın bittiğini, hayvancılığın can çekişmesinin esnafı da zor duruma soktuğunu söyledi.

Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (KTSO) Ali Güvensoy, Kars’ta tarım ve hayvancılığın bittiğini, hayvancılığın can çekişmesinin esnafı da zor duruma soktuğunu söyledi.

Kars’ta son 1 yıldır yaşanan hayvancılık ve tarım krizinin esnafa ağır darbe vurduğunu belirten Güvensoy, hayvan fiyatlarının düşüşünün et fiyatlarının ise yükselişe geçmesinin anlamsız ve kontrolsüz olduğuna dikkat çekti. Güvensoy, “Kars’ta düşen hayvan fiyatları esnafı derinden etkiledi ancak fiyatların düşmesine rağmen et fiyatlarının düşmemesi ve hatta yükselişe geçmesi ise anlam verilir gibi değil.” dedi.

Güvensoy, “Biliyorsunuz bizim geçim kaynağımız tarın ve hayvancılık deniyor ama genelde hayvancılığa bağlı. Doğu’da; Erzurum, Van, Ardahan, Ağrı işte buna benzer illerin geçim kaynağı hayvancılıktır. Kars bunların en başında gelen hayvancılıkla iştigal eden bir ildir. Bunun için hayvancılık olmadığı zaman esnafında durumu pek iyi olmuyor. Elbette ki hayvancılığın çok gelişmesi, hayvancılığa çok önem verilmesi lazım. Ama maalesef son yıllarda hayvancılık gitgide bitmiş durumda. Tabi bunun çaresi de havancılığa önem verilip, hayvancılıkla iştigal eden insanları, desteklemektir. Ancak bu yıl çok aşırı bir kuraklık vardı. Otun, samanın pahalı olmasına rağmen, hayvan fiyatları aşırı derecede düşük. Örneğin geçen sene 1000TL olan hayvanın fiyatı bu sene 500 TL veya 2 bin TL olan hayvanın fiyatı bu sene 1000 TL. Yani böyle olmasına rağmen halen et fiyatları kasaplarda çok pahalı. Bunu halk söylüyor ve bundan dolayı da şikayetçiler. ‘Neden hayvan ucuz ama et pahalı?’ diye söyleniliyor. Tabi buna da dikkat etmek gerekiyor. Neden niçin böyle kontrolümü noksandır acaba? Sebep nedir? onu ben çok bilemiyorum. Kars’ta esnafın durumu da hayvancılığa bağlıdır, halkın durumu da hayvancılığa bağlıdır. ‘Köylü olmazsa şehirci olmaz’ diye bir söz var. Mutlaka köylüde olmalı ki şehirli de canlansın. Köylüde neyle canlanır? Köylü hayvancılık ile canlanır. Eğer hayvancılık biterse köylüde biter. Bundan dolayı şehir esnafı da son derece etkilenir. ‘Şehirdeki esnafta biter anlamına gelir’ diye düşünüyorum.

Kars Gündem Haberleri

Sayıştay'tan Bölge Gezisi.. Başkan Metin Yener Kars'a Geldi
Curling'te Büyük Başarı.. Kadınlarda, 'Kafkars Spor' 1'inci Lİge Yükseldi
Kars İl Genel Meclisi'nde Seçim.. DEM Partili Aday Kazandı
DEM Parti'den Kars Açıklaması... Yeni Kayyum Modeli 'Taşımalı Seçmen'