HDP'den Ankara'ya 'Demokrasi Yürüyüşü'

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü” bugün Hakkari ve Edirne’den başladı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü” bugün Hakkari ve Edirne’den başladı.

Ajanslarda yer alan habere göre, yürüyüş öncesi HDP Edirne İl Örgütü binası ablukaya alındı, önü ve çevresinde çok sayıda polis konumlandırıldı.

EDİRNE'YE GİDİŞ

Yürüyüşlerin engellenmek istenmesine rağmen Edirne kolu yürüyüşü için HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, milletvekilleri ve parti yöneticileri saat 12.00’de Silivri Alışveriş Merkezi önünde bir araya geldi, Edirne’ye doğru yola çıkmak istedi. Polis müdahale etti çok sayıda HDP'li gözaltına alındı.

Milletvekilleri Tuma Çelik ve Musa Piroğlu’nun bulunduğu partililer, yeniden uzaklaştırıldıkları alışveriş merkezi önüne geçmek isteyince polis barikatıyla engellendi. Polis, HDP’lilere ikinci kez müdahale etti. 

Müdahale sırasında partililerin üzerine biber gazı sıkılıp, plastik mermiler de kullanıldı. İkinci müdahalede de yine gözaltına alınanlar oldu. Polisin müdahalesine tepki gösteren HDP’liler, bu tepkilerini slogan atarak gösterdi.

"82 MİLYON İÇİN YÜRÜYORUZ"

Silivri’den Edirne’ye doğru yola çıkan HDP’liler kente vardı. HDP Eş Genel Başkan Pervin Buldan, partili milletvekilleri ile HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, üzerlerine yazılı önlükler giydi.

Buldan ve beraberindekiler ardından partinin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi önüne doğru yola çıktı. Ancak cezaevi önünde açıklama yapmalarına izin verilmeyince cezaevine yakın bir noktaya kadar gitmelerine izin verildi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın burada yaptığı konuşması sonrası yürüyüş başladı. "82 milyon için yürüyoruz" diyen Buldan’ın konuşmasının satır başları şöyle:

“Sevgili arkadaşlar bugün Edirne Cezaevi önünde açıklama yapmak için buraya geldik. Aslında amacımız burada açıklama yapmak değildi. Amacımız Edirne Cezaevinin kapısının önünde açıklama yapmaktı. O utancı bütün Türkiye’ye göstermekti.

“Bir halkın iradesini cezaevi içerisine tıkmak, bir halkın iradesini gasp etmek ve cezaevinde rehin olarak tutmak ne demekmiş bunu gösterdi. Ancak bugün Edirne’de, Diyarbakır’da, Hakkâri’de, Van’da Türkiye'nin birçok kentinde illere giriş ve çıkışlar yasaklandı. Meşru olmayan, yasal olmayan bir şekilde halkların kentlere girişleri yasaklandı.

“Bugün Edirne'de, Edirne İl Örgütümüzün önü abluka altına alındı. Edirne halkıyla buluşmamız engellendi. Bu sadece buraya özgü değil. Bu yürüyüş başladığı andan beri ve göründüğü kadarıyla bitene kadar da devam edecek gibi. Ancak bu engeller, bu yasaklar bizi asla yıldıramayacak. Barış, adalet, özgürlükler için asla taviz vermeden bu mücadeleye devam edeceğiz.

"Türkiye’nin en büyük sorunu bu ülkeyi yöneten AKP hükümetinin Kürtlere, Alevilere,  kadınlara Ermenilere ve Türkiye’deki muhalif kesimlere olan baskısı, şiddeti ve inkârıdır.  Evet, bugün bu ülkeyi yönetenler Kürtlerin mezar taşlarını tahrip edip, kırarak Kürt halkından intikam almaya çalışıyorlar. Bugün bu ülkeyi yönetenler Alevilerin cem evlerine saldırarak, ibadethanelerini yakarak, yıkarak onlara haksızlık ve hukuksuzluk yapıyorlar. Bu ülkeyi yönetenler kiliseleri tahrip ederek Ermeni halkından intikam almaya çalışıyor.”

HAKKARİ'DE DURUM

Yürüyüşün Hakkari kolunda yer alan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve çok sayıda partili dün (14 Haziran 2020 Pazar) Van'da horon ve halayla karşılandıktan sonra Hakkari'ye ulaştı.

Yürüyüş öncesi sabah saatlerinden itibaren Hakkari'nin tamamı polis ablukası altına alındı. Kentin dört bir yanında zırhlı araçlar ve polisler konumlandırıldı. Yürüyüş öncesi HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın açıklama yaptığı partinin il binası da abluka altına alındı. Sancar'ın konuşmasının ardından grup yürüyüşe başladı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce ile ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran’ın bulunduğu grubun Hakkari’den Ankara’ya başlattığı yürüyüş Van’a ulaştı.

YÜRÜYÜŞ PROGRAMI

  • Hakkari’den başlayacak yürüyüş Van, Diyarbakır, Adana güzergahını takip ederek 19 Haziran’da Ankara’ya ulaşacak.
  • Edirne’de başlayacak yürüyüş ikinci durak olarak İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarında devam edecek.
  • 16-17-18-19 Haziran İstanbul’un 3 bölgesinde kurumsal ziyaretler, işçi-emekçilerle fabrika ve atölyelerde buluşmalar ve halk buluşmalar gerçekleştirilecek.
  • 19 Haziran’da İstanbul’dan yola çıkan yürüyüş kolu 20 Haziran’da Ankara’da olacak.
  • 20 Haziran'da Ankara’da buluşacak olan her iki kolunun katılımcılarıyla kitlesel bir açıklama yapılacak, yerelin talepleri ve beklentileri Ankara’da bütün yürüyüşçülerin katılımıyla kamuoyuyla paylaşılacak.

İlgili Haberler

Politika Haberleri

İYİ Parti'de Seçimli Kurultay... Meral Akşener Yeniden Aday Olmayacak!
YSK Kararını Verdi… Van'da Mazbata DEM Parti'ye Verilecek!
Van'da Gerginlik... DEM Partili Zeydan'a Mazbata Verilmedi!