Hamaney: Büyük Değişimler Gerçekleşecek

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Kasım Süleymani suikastinin ardından ABD üslerinin bombalanmasıyla ilgili ilk açıklamasında "Bölgenin gidişatını ve tarihini etkiledi. Büyük değişimler gerçekleşecek" dedi ve yeni saldırı sinyali verdi.

İran'ın Irak'taki ABD üslerine düzenlediği hava saldırısının ardından ilk kez açıklama yapan dini lider Ayetullah Ali Hamaney, 'manevi oğlu' olarak anılan Kasım Süleymani'nin öldürülmesi üzerine İran'ın Irak'taki ABD üslerine yaptığı misilleme saldırının ardından konuştu.

Kameralar karşısında "Bugün de gördüğümüz gibi büyük bir şey yaşandı aslında bu bir devrim gibi nitelendirilebilir" diyen Hamaney bunun tarihi değiştiren bir olay olduğunu söyledi. 

Hamaney, konuşmasına şöyle devam etti:

"Dünyayı sarstı tarihi değiştirdi diyebiliriz. Bölgedeki tarihi de değiştirdi. Belki dünyanın da gidişatı etkilenmiş oldu. Büyük değişimler bununla birlikte gerçekleşecek.

"Bir şeyler daha ileri gidebilir"

"İran'daki halk da bazı ekipmanlara elbette sahip ama sadece askeri güce sahip değiller. Bunu kullanabilirler.

"Aynı zamanda bir inanca da bağlılar. Bir şeyler daha ileriye gidebilir. Aslı olan şey inanç içinde yaşamaya devam etmek. Umuyoruz ki askeri güce başvurulmaz ama dini prensiplerden de yola çıkarak gençlik de kültürel bölgeler de bu şekilde düşünüyor."

"Süleymani cesur bir adamdı"

Hamaney, "manevi oğlu" General Kasım Süleymani'ye de değindi: 

"Onun şahsiyetine ilişkin çok şey söylendi. Bizim dostumuz olan bu cesur ve cömert adam şu anda cennette bulunmakta.

"Ben de inançlarım doğrultusunda bazı şeylerin altını çizmek isterim. Öncelikle şehit Süleymani cesur bir adamdı fakat aynı zamanda bilgiliydi. Kendisi ve tüm askerleri cesur, bilge ve tedbirliydi. Her zaman yaptıklarında bir mantık var.

"Bu cesaret ve bu yetkinlik sadece askeri cephe alanında kullanılmadı siyasette de kullanıldı. Kendisi hem siyasi arenada cesurdu ve ikna ediciydi. Tüm bunlarla birlikte gerçek anlamda mümindi. Cesaretini, bilgeliğini hep Allah'ın yolunda kullandı."

İran-ABD gerilimi

3 Ocak’ta ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Hasdi Sabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı yakınında düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıkladı.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de ülkede 3 gün ulusal yas ilan ederek, "ABD güçlerine sert karşılık verileceğini" duyurdu.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ise saldırının ülkesinin egemenliğinin ihlali olduğunu belirterek, saldırıyla, “Irak ve bölgede yıkıcı bir savaşın fitilinin ateşlendiğini” savundu.

İran dün, ABD ordusunu "terörist" ilan etmişti. 

İlgili Haberler

Dünya Haberleri

'Belçika Polisi'nden Baskın.. Stêrk Tv ve Medya Haber'e Operasyon!
Gazze'de Bilanço Ağırlaşıyor... Can Kaybı 32 bin 623'e Yükseldi
Kuzey ve Doğu Suriye'de Seçim... 30 Mayıs'ta Sandıklar Kurulacak!