Diplomasi Trafiği Sürüyor.. NATO Liderleri Kritik Gündemle Yeniden Bir Araya Geliyor!

36'ncı NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Ankara'da ikinci gün programıyla devam ediyor.

36'ncı NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Ankara'da ikinci gün programıyla devam ediyor.

Liderler oturumunda savunma harcamaları, Rusya-Ukrayna savaşı, Ortadoğu'da tırmanan gerilim, enerji güvenliği ve NATO'nun gelecek dönem stratejileri masaya yatırılırken, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a ilişkin açıklamaları zirvenin en dikkat çeken başlıklarından biri oldu.

Trump, İran ile daha önce sağlanan ateşkes ve mutabakat sürecinin fiilen sona erdiğini savunurken, müzakerelerin geleceğine ilişkin karamsar mesajlar verdi; NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ise Hürmüz Boğazı'nın açık tutulmasının önemine vurgu yaptı.

ANKARA'DA DİPLOMASİ TRAFİĞİ SÜRÜYOR

PolitiKARS'ın haber kaynakları ve ajanslardan derlediği bilgilere göre; Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 36'ncı NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ikinci gün oturumlarıyla devam ediyor.

Program kapsamında NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rutte, liderleri resmi törenle karşılayacak. Karşılama töreninin ardından aile fotoğrafı çekilecek, daha sonra Kuzey Atlantik Konseyi Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı gerçekleştirilecek.

Zirvenin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başta ABD Başkanı Donald Trump olmak üzere çok sayıda liderle ikili temaslarını sürdürmesi beklenirken, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin gün sonunda kapsamlı bir değerlendirme yapması öngörülüyor.

ORTADOĞU'DAKİ GERİLİM ZİRVENİN GÜNDEMİNDE

Savunma harcamaları ve Avrupa güvenliğinin yanı sıra ABD ile İran arasında son günlerde yeniden yükselen gerilim de liderlerin gündemindeki en önemli başlıklardan biri olarak öne çıktı.

Washington ile Tahran arasında karşılıklı açıklamalar sertleşirken, bölgesel güvenlik, enerji arzı, Hürmüz Boğazı'ndaki gelişmeler ve diplomatik sürecin geleceği Ankara'daki görüşmelerde yakından takip ediliyor.

TRUMP: "ATEŞKESİN BİTTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile birlikte yaptığı değerlendirmede İran ile yürütülen sürece ilişkin dikkat çeken ifadeler kullandı.

Trump, İran ile sağlanan ateşkes ve mutabakatın artık geçerliliğini yitirdiğini düşündüğünü belirterek, "İran ile ateşkes bence sona erdi. Müzakereler devam edebilir, umurumda değil. Bence yalancılar." ifadelerini kullandı.

İran yönetimine yönelik eleştirilerini sürdüren Trump, Tahran'ın önceki taahhütlerine bağlı kalmadığını öne sürerek diplomatik sürecin güvenilirliğini kaybettiğini savundu.

ABD Başkanı, mevcut tabloda önceliklerinin bölgesel güvenliğin korunması olduğunu belirtirken, İran'ın nükleer faaliyetleri ve askeri kapasitesine ilişkin kaygılarının devam ettiğini dile getirdi.

Trump'ın açıklamaları, Washington ile Tahran arasında diplomatik çözüm ihtimaline ilişkin soru işaretlerini yeniden gündeme taşıdı.

İRAN'DAN "PES ETMEYECEĞİZ" MESAJI

İran Parlamentosu Başkanı Muhammed Bakır Galibaf ise sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, ABD'nin daha önce varılan mutabakatı ihlal ettiğini ileri sürdü.

Galibaf, Washington'un yaptırımlarını sürdürdüğünü, askeri baskıyı artırdığını ve bölgedeki gerilimi tırmandırdığını savunarak, "Zorbalık ve şantaj dönemi sona erdi. Biz pes etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

İranlı yetkililer, ülkenin ulusal güvenliğini korumak için gerekli adımların atılacağını belirtirken, ABD'nin politikalarının bölgedeki istikrarsızlığı artırdığını öne sürdü.

KUVEYT'TEN "KIRMIZI ÇİZGİ" VURGUSU

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı da son gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada ülkeye yönelik saldırıları kınadı.

Açıklamada, Kuveyt'in egemenliği ve ulusal güvenliğinin "aşılmaması gereken kırmızı çizgi" olduğu vurgulanırken, uluslararası hukuk kurallarına uyulması ve gerilimin diplomatik yollarla düşürülmesi çağrısı yapıldı.

Bakanlık, bölgesel istikrarın korunmasının tüm tarafların ortak sorumluluğu olduğunu belirtti.

RUTTE: "HÜRMÜZ BOĞAZI AÇIK KALMALI"

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ise zirve kapsamında yaptığı açıklamada Hürmüz Boğazı'nın uluslararası ticaret açısından stratejik önemine dikkat çekti.

Rutte, müttefik ülkelerin deniz ticaret yollarının açık tutulması konusunda ortak görüşe sahip olduğunu belirterek, küresel enerji güvenliğinin korunmasının NATO açısından da önem taşıdığını ifade etti.

Rutte ayrıca, ABD'nin İran'a yönelik son askeri operasyonlarını ticari gemilere yönelik tehditler çerçevesinde değerlendirdiklerini belirterek, söz konusu operasyonların "kesinlikle gerekli" olduğu yönünde görüş bildirdi.

HOLLANDA'DAN DİPLOMASİ ÇAĞRISI

Hollanda Başbakanı Rob Jetten de zirve öncesinde yaptığı değerlendirmede, bölgedeki gerilimin daha fazla büyümemesi gerektiğini söyledi.

Jetten, İran'ın ateşkes ihlallerine ilişkin iddialara dikkat çekerken, diplomatik temasların sürdürülmesinin önemini vurguladı ve tarafların yeniden müzakere masasına dönmesi gerektiğini ifade etti.

GÖZLER LİDERLERİN KARARLARINDA

NATO Liderler Zirvesi'nin ikinci gününde yapılacak oturumların ardından yayımlanacak sonuç bildirgesi ile liderlerin vereceği mesajların, ittifakın yeni güvenlik yaklaşımı ve Ortadoğu'da artan gerilime yönelik ortak tutum açısından belirleyici olması bekleniyor.

Ankara'daki diplomasi trafiğinin gün boyunca ikili görüşmeler ve üst düzey temaslarla devam edeceği, zirvenin sonunda alınacak kararların ise hem NATO'nun geleceği hem de bölgesel güvenlik politikaları açısından yakından takip edileceği değerlendiriliyor.

İsterseniz bu metni Google Discover odaklı, daha yüksek okunma potansiyeline sahip bir "premium dosya haber" formatına da dönüştürebilirim.

İlgili Haberler

Güncel Haberleri

NATO Zirvesi'nde Kritik Gün.. 50 Milyar Dolarlık Savunma Anlaşması İmzalandı!
İçişleri Verileri Açıklandı.. 6 Ayda 328 Bin Trafik Kazası Meydana Geldi!