1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. SELİM

  4. Sağanak Yağış ve Sel Hayatı Olumsuz Etkiliyor!
Yumurta Büyüklüğünde Dolu YAĞDI

Yumurta Büyüklüğünde Dolu YAĞDI

Kars'ın Merkez Mezra Köyü'nde dün akşam saatlerinde etkili olan dolu afeti binlerce dönüm araziyi kullanılamaz hale getirdi.

A+A-

Kars’ın Merkez Mezra Köyü’nde dün akşam saatlerinde etkili olan dolu afeti binlerce dönüm araziyi kullanılamaz hale getirdi.

Yumurta büyüklüğünde yağan dolu nedeniyle köylü ne yapacağını şaşırdı. Arazilerinde doluya yakalananlar ise taşların arasına saklanarak korunmaya çalıştılar.

Kars kent merkezi dün akşam saatlerinde şiddetli rüzgar, yağmur ve dolu yağışına teslim oldu. Gökyüzünün bir anda kararmasıyla başlayan rüzgar bir müddet sonra şiddetini artırınca vatandaşlar adeta ev ve işyerlerine hapis oldu. Caddeler ve sokakların tamamen boşaldığı kentte araç sürücüleri de araçlarını çalıştırmaktan korktular. Ağaç dallarını kıran, traktör römorklarını bile deviren rüzgarın ardından yağmur ve peşine de dolu etkili oldu. Park halindeki araçlar doludan etkilenmesin diye sürücüler araçların üzerine battaniye çekmeye çalıştılar. Rüzgarın etkisiyle zor anlar yaşayan sürücüler neye uğradıklarını şaşırdılar.

Dolu kent merkezinde fazla bir zarara yol açmazken merkeze bağlı Mezra Köyü’nde ise afete neden oldu. Kars-Mezra Susuz karayolu adeta kış mevsimini andırırcasına dolu nedeniyle kısa süreliğine kapandı. Kısa süre sonra yol açıldı ama bu defa da yol kenarındaki dolu yığınları görenleri hayrete düşürdü.

Havada uçan kuşları ve kümes hayvanlarını bile öldüren dolu Mezra köylülerine zor anlar yaşattı. Köylüler yaklaşık 1 saat etkili olan dolu nedeniyle evlerine sığındılar. Evlerinden çıkamayan köylüler arazilerine perişan eden doluyu üzgün bakışlarla izlediler. Vatandaşların bazıları ellerini açıp Allah(a dua edip afetten kurtulmayı dilediler, bazıları da eski inanç gereği dolunun üzerine tuz dökerek havanın yumuşaması dileğinde bulundular.

KIYAMETİ YAŞADIK

Köylüler “Adeta kıyameti yaşadık” diyerek dolunun verdiği zayiatı ve yaşattığı olumsuzlukları dile getirirken bile o anları yeniden yaşıyormuş gibi etkilendiler. Doludan kafaları şişen, doludan kaçarken sağa-sola savrulup ufak çapta yaralanan, mağaralara gizlenenlerden, suya kapılan hayvanları kurtarmak için akla karayı seçenlere kadar herkes geceyi dışarıda geçirdi.

ARAZİLER KULLANILAMAZ HALDE

Köylülerin bir çoğu da geceyi arazilerinde inceleme yaparak geçirdiler. Doludan zayi olan ürünlerinin başında sabahlayan köylüler, bütün emeklerinin boşa gittiğini ve afetin kendilerine çok büyük zarar verdiğini söylediler.

DEVLETTEN YARDIM BEKLİYORLAR

Muhtar ve vatandaşlar yaptıkları konuşmalarda devletin bir an önce hasar tespit çalışmalarını yapıp, zararlarını karşılamasını ve destek vermesini istediler. Aldıkları kredileri nasıl ödeyeceklerini de bilmediklerini ifade eden köylüler, “Ömrümüzde ilk defa böylesine ağır bir afet yaşadık. Bizler gördüklerimize inanamadık. Bulutlar sanki yeryüzüne inmiş gibiydi. Hava kararmış, bulutlardan adeta afet akıyordu. Yumurta büyüklüğündeki doluları görünce zaten şaşırıp kaldık. Böylesine büyük dolu biz ilk defa gördük. Doludan sonra aradan saatler geçti ama büyüklükleri halen korunuyordu. Sıcaklık bile güçlükle eritti. Sabah saatlerinde bile dolunun izleri duruyordu. İnşallah bir daha böyle bir afet yaşamayız” dediler.

DOLU ARILARI DA VURDU

Mezra köyünde dolu ve soğuk hava nedeniyle arılarda büyük zarar gördü. Çiçek nektarı bolluğuyla bilinen bölgede binlerce arı kovanının bulunması dikkatli bu yöne de çekti. Arıcılar Birliği Başkanı Soner Akat bölgede yaptığı incelemede arıların çiçek nektarının yok olduğunu söyledi. Şiddetli dolu ve soğuk nedeniyle arıları başka bir bölgeye taşımayı da düşündüğünü ifade eden Akat, büyük bir zarar içinde olduklarını vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.