1. HABERLER

  2. EĞİTİM | BİLİŞİM | TEKNOLOJİ

  3. 'YÖK Atlas' Verilerine Göre, Eksi Dokuz Netle 4 yıllık Üniversite
Yükseköğretime GÖZYAŞI Sınavı = YGS

Yükseköğretime 'GÖZYAŞI' Sınavı = YGS

Üniversiteye girişte ilk aşama Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) 1 milyon 837 bin aday ter döktü.

A+A-

Üniversiteye girişte ilk aşama Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) 1 milyon 837 bin aday ter döktü.

98 bin 693 sınav salonuna adaylar saat 09.00'dan itibaren kimlik ve güvenlik kontrolleri yapılarak alınmaya başlandı.

Üniversiteli olmanın ilk adımı YGS için dün sabah 1 milyon 837 bin genç umutla yola çıktı. Aralarında otomobille takla atan da oldu, merdivenden düşen de... Ancak en acı haber Samsun'dan geldi. Damla Orhan sınava birkaç saat kala yaşamını yitirdi...

SINAV STRESİ ÖLDÜRDÜ

Samsun’da Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek olan lise öğrencisi Damla Orhan, stres nedeniyle sınav sabahı kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Sınav stresi ve baskısı bir lise öğrencisinin daha hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu sabah YGS sınavına girecek olan lise öğrencisi Damla Orhan, kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Sınav sabahı fenalaşan genç kız, ailesinin çağırdığı ambulansla özel bir hastanenin acil servisine kaldırdı. Kalp krizi geçirdiği şüphesiyle burada genç kıza müdahale yapıldı. Ancak, yapılan tüm müdahalelere rağmen 19 Mayıs Lisesi Türkçe-Matematik Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Damla Orhan, kurtarılamadı.

İlgili Haberler...

VE KARS'TA YGS GÖZYAŞLARI

Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde kontrol noktasındaki arama nedeniyle 15 dakika geç başlayan sınav, 2 kız öğrenciye umut oldu.

Kar ve tipi nedeniyle araç yolda kalınca Kader Karadağ öğrenci atla sınava getirilirken, aküsü biten aracın yolda kalmasıyla Aysun Yılmaz başka bir araçla sınava yetiştirilmeye çalışıldı. Öğrencilerin tek şansı sınavın bu okulda 15 dakika geç başlaması oldu.

Kars'ta saat 10.00'da başlayacak sınav için öğrenciler, aileleriyle birlikte şehir merkezi, ilçe ve köylerden sınava girecekleri okullara akın etti. Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde ise aday çokluğu ve giriş noktasındaki aksaklık nedeniyle sınava 15 dakika geç başlandı. Bu arada Selim İlçesi Aşağıdamla Köyü'nden sabah saatlerinde yola çıkan minibüs kar yağışı ve tipi nedeniyle yolda mahsur kaldı. Kızı Kader'i sınava yetiştirmek için çaba harcayan baba Turan Karadağ ne yapacağını şaşırıp kaldı. Köyden gelen traktörle mahsur kalan araç kurtarılamayınca at istendi. Turan Karadağ daha sonra kızı Kader ile birlikte ata binerek Fen Edebiyat Fakültesi'ne geldi. Fakültede sınavın geç başlaması nedeniyle 10 dakika geç kalmış sayılan 17 yaşındaki Kader zor da olsa sınava girmeyi başardı.

AYSUN DA SAAT 10.25'TE GİRDİ

Sarıkamış İlçesi'ne bağlı Başköy'den sınava girecek kızı 17 yaşındaki Aysun, eşi 63 yaşındaki İnci ve akrabalarıyla Kars'a gitmek üzere yola çıkan Ferdi Yılmaz yönetimindeki aracın aküsü Yağbasan Köyü Mevkii'nde arızalandı. Bunun üzerine yürüyerek karayoluna çıkan Yılmaz ailesi otostopla durdukları özel bir araç ile saat 10.25'te Fen Edebiyat Fakültesi'ne gelebildi.

Önce sınava alınmak istenmeyen Aysun gözyaşlarına boğuldu. Aysun ile birlikte babası Ferdi, büyük annesi İnci ve diğer akrabaları da gözyaşlarını tutamadı. Ailesi ve çevredekiler yetkililere kızın Aysun'un sınava alınması için yalvarırken, diğer yandan da genç kızı teselli etmeye çalıştı. Polis memurları da genç kızı teselli etmeye çalışırken etrafına toplanan kalabalığı sessiz olmaları konusunda uyarıldı ve alandan uzaklaştırdı.

Sınav salon yetkililerinin yaptıkları görüşmelerde sınavın Fen Edebiyat Fakültesi'nde 15 dakika geç başlaması nedeniyle Aysun'un da 10 dakika gecikmiş olduğu görüşünde fikir birliğine varıldı ve Aysun'un sınava alınması kararlaştırıldı. Aysun Yılmaz bu müjdeli haber üzerine koşarak içeri girdi ve üst aramasın ardından sınavdaki yerini aldı. Aysun Yılmaz'ın sınava alınması en çok ninesi İnci'yi, babası Ferdi'yi sevindirdi.

Haberin Öncesi...

SINAV 15 DAKİKA GEÇ BAŞLADI

Yüksek Öğrenim Giriş Sınavı (YGS) sınavı Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi'nde kargaşa ve tartışmalara sahne oldu. Adaylar, sınava 15 dakika geç alınınca veliler ve Üniversite yönetimi ve güvenliği arasında tartışmalar yaşandı.

İddiaya göre sınavın yapılacağı binaya öğrenciler 15 dakika geç alındı. Geç alınmadan kaynaklı kargaşa ve tartışmalar yaşandı. Bir yandan veliler ile sınav görevlileri arasında tartışma sürerken diğer yandan da adayların içeri alınmasına start verildi. Bu sırada tam bir kargaşa yaşandı. Adaylar bir an önce girebilmek için bastırınca sıkışıklık yaşandı. Sıkışıklıktan dolayı öğrenciler arasında da zaman zaman tartışmalar oldu.

Tartışma, arbede ve kargaşa nedeniyle işlemler daha da yavaş yürüdü. Alkış ve ıslıklarla görevlileri protesto eden veli ve adaylar zaman zaman kapıları ve camları da yumrukladı. Arbedenin ardından sınava girecek yüzlerce adayın üzerlerinin aranması bile sağlıklı yapılamadı.

Adayların YGS talihsizliği

Kars’ın tek yerel televizyonu Serhat TV’nin haber spikeri Nalan Parıltı, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi’nde adayların sınava 15 dakika geç başlamasıyla ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı.

Kızını sınava gönderdikten sonra fakülte bahçesinde beklemeye başlayan Parıltı. “Kendim bir gazeteci olarak değil bir anne olarak^, bir evladını düşünerek burada bulunuyorum. Sınav günü bütün hazırlıkların ve sistemin oturtulması gerekirken öğrenciler sınava geç giriyor. Sınava giren öğrenciler sınav merkezlerini göremediler. Bu da yetmezmiş gibi ailelerin baskısı ve zamanın kısıtlı olması sonucu son 200-300 öğrenci sınava aranmadan girdi.” dedi.

Parıltı daha sonra şunları söyledi: “Bütün vatandaşlar olarak ve özellikle fakir ve durumu iyi olmayan ailelerin tek kurtuluş yolu çocuğunun sınavı kazanması, hayatını kurtarmasıdır. Zengin kişi bir şekilde çocuğunu okutur, özel okullara gönderir ancak durumu olmayan kişi ne yapacak? Elinde bir çare de yoktur. Kars Doğu’da olan bir ilimizdir. Doğu şartlarını hepimiz iyi biliyoruz. Sıkıntı büyük, yaşam koşulları zor ama bizler çocuklarımız için elimizden geleni yapacağız. Bugünkü Eğitim Fakültesinde çocukların talihsizliğini nasıl açıklayacaklar bilmiyoruz? İnşallah her şey güzel olur. Sınava giren bütün çocuklara başarılar diliyorum.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.