1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Köydeki Husumet Sokağa Taştı... Kars’ta Taşlı Sopalı Kavga!
Yeni Anayasacılar PROTESTO EDİLDİ

'Yeni Anayasa'cılar PROTESTO EDİLDİ

Anayasa Platformu'nun Kars'ta düzenlediği 'Yeni Anayasa' panelinde gerginlik yaşandı.

A+A-

Kars’ta düzenlenen ’Yeni Anayasa’ konulu panelin moderötürü, Anayasa Mahkemesi eski raportörü Doç. Dr. Osman Can, salonda protesto edildi.

KESK ve Devrimci 78’liler Derneği sözcüsü Çetin Koçyiğit "Halktan yana bir anayasa için hiçbir katkınız olmadığına inanıyoruz. Sizi ’ucube’ ilan ediyoruz" diyerek kalabalık grupla salonu terk etti.

Kars, Ardahan Bölge Baro başkanlığının Halk Eğitim Merkezi salonunda düzenlediği ’Yeni Anayasa’ konulu panele modaretör Doç. Dr. Osman Can ile konuşmacı İstanbul eski Baro Başkanı Doç. Dr. Yücel Sayman, avukat Mehmet Uçum, gazeteci Nihal Bengisu Karaca, oyuncu Lale Mansur katıldı. Doç. Dr. Osman Can’ın konuşmasından sonra Kars KESK, DİSK ve Devrimci 78’liler Derneği sözcüsü olarak Çetin Koçyiğit, "Bir konuda bir dakikanızı alabilir miyim?" diyerek söz istedi.

Osman Can’ın "Müsadenizle ben formatı kısaca aktarayım" demesi üzerine Çetin Koçyiğit, "Yine devam ettirin. Ben Kars KESK, DİSK ve Devrimci 78’liler Derneği sözcüsü olarak bir şey söylemek istiyorum. Bu yaptığınız panelin demokrasiye ya da halktan yana bir anayasaya hizmet etmediğine inanıyoruz. Biz size ’evet’ demediğimiz için darbeci olarak yargıladığınız insanlarız. Sayın Osman Can, özellikle sizin o bağlamda halktan yana bir anayasa için hiçbir katkınız olmadığına inanıyoruz. Sizi ’ucube’ ilan ediyoruz" dedi. Çetin Koçyiğit, konuşmasını tamamlarken alkışlandı ve ardıdan paneli izlemeye gelen kadınlı- erkekli grupla salonu terk etti.

Bu olay salonda şok etkisi yaratırken Osman Can, "Yanlış bilgiyle bu konuşmayı yapan değerli arkadaşlarım gidiyor" deyince protestocular "Biz gidelim sen sonra konuş" karşılığını verdi. Referandumda ’hayır’ diyenlerin darbeçi ilan edilmediğini söyleyen Osman Can’a yine protestocu gruptan bir kişi "Sizin ağzınızdan dinledik" dedi.

DİSK-Genel İş Kars Şubesi, Kars Devrimci 78’liler Derneği, KESK Kars Şube ve Temsilcilikler Platformu Kars-Ardahan Bölge Barosu'nun ev sahipliğiyle Kars’ta düzenlenen “Yeni Anayasaya” panelini protesto ederek ortak basın açıklamasında bulundular...

Basın açıklamasında: “Ordunun ve bürokrasinin statükosunu yıkıyor diye 8 yıllık iktidarı boyunca kendi statükosunu yaratan, artık hükümet olmanın ötesine geçerek devleti kendi istediği gibi yeniden şekillendiren, kadrolaşmanın en pervasızca yaşandığı bir AKP iktidarı ile karşı karşıyayız. Son olarak 12 Eylül referandum oylamasında yamalanan bir anayasayla ‘referandumunda darbecileri yargılayacağız’ diye toplumu kamplaştıran “Evet” dışında oy verenleri darbeci olarak suçlayanların geldiğimiz beş aylık süreçte yanıldıkları gün gibi ortadadır. Koca bir yalandan, aldatmacadan ibaret olduğu gün gibi ortaya çıkan bu anayasa referandumun da AKP ‘den yana tavır alan bu platformun neresi demokrattır?” denildi.

Açıklamada daha sonra şu ifadeler yer aldı:

-Bırakın darbecileri yargılamayı darbecileri koruyan, köşklerinde ağırlayan bunlar değil mi?

-TBMM’de muhalefet partilerinin darbecilerin yargılanmasına yönelik önergelerine karşı çıkan bunlar değil mi?

-Okullarımızdan, caddelerimizden, sokaklarımızdan darbecilerin isimlerinin değiştirilmesini istediğimizde karşı çıkan yine onlar değil mi?

-Her şeyde olduğu gibi toplumun değer yargılarını istismar edip daha dün yine Dersim Dersim diye nutuk atıp Tunceli’nin adının değiştirilmesine karşı çıkan yine bunlar değil mi?
İktidarda olduğu sekiz yıl boyunca emekçilerin 150 yıllık kazanmış haklarına saldıran, iş cinayetlerini kader olarak gören, esnek ve kuralsız çalışmayı dayatan, bizlere rağmen torba yasayı yasalaştıran bunlar değimli?

-Mısırı 30 yıl aralıksız diktatörlükle yöneten Mübarek’e öğüt verip, 3 Şubatta Ankara’da emekçilere saldıran, coplayan, gaz sıkan yine bu iktidar değil mi?

-Açılım açılım diye tutturup milyonlarca Kürt’ün en insanı talebi olan ana dil talebini görmezden gelen yine bunlar değil mi?

-Alevilerin Hızır Paşalarıyla çalıştay düzenleyen, zorunlu din derslerini savunan, diyanet işleri başkanlığını kaldırmayan yine bunlar değil mi?

-Üniversitelerde parasız bilimsel eğitim taleplerini demokratik bir şekilde ortaya koyan öğrencilere saldıran polise göz yuman, teşvik eden yine AKP iktidarı değil mi?

Açıklama şöyle devam etti: “Evet şimdi bizi bu yeni anayasa paneline davet eden Kars Barosu ve katılan panelistleri uzun bir süreden beri izlemekteyiz. Bu platform halktan yana bir anayasa yerine AKP iktidarının tek parti anayasasını oluşturacağı kaygısını taşıyoruz. Çünkü demokratik bir anayasanın ön koşulu olan demokratik bir ortam olmadığı kanısındayız. %10 seçim barajı da halkın gerçek iradesinin TBMM’ye yansımanın önündeki en büyük engeldir.

Bu platform 12-Eylül -2010 anayasanın bazı maddelerinin değişikliği oylamasında direkt AKP ‘den yana tavır almış kamuoyuna bu oylama sonucunda 12 Eylül Darbecilerinin yargılanacağını söylemişler, kendilerini ve toplumu kandırmışlardır.

Toplumsal tepki toplayan SGK, Eczacılar Yasası, RTÜK Yasası ve Torba Yasa gibi antidemokratik gece yarısı yasaları çıkarılırken susan, bu platformdan adil ve halktan yana bir anayasa yapmasını beklemiyoruz.

Bu platformun fikirsel ve ekonomik kaynağını oluşturan AKP iktidarına yakın sözde sendika ve sivil toplum örgütleri olup AB fonlarından 50 bin EOUR O’luk destek almışlardır.

Sivil anayasa sözünün koca bir yalan ve aldatmacadan başka bir şey olmadığını düşünerek biz diyoruz ki elbette yeni bir anayasa ama nasıl bir anayasa istiyoruz.“ Kapitalizmin saldırılarına karşı kazanılmış haklarımızı koruyan, özelleştirmelere karşı parasız eğitim, parasız sağlık isteyen, çalışmanın bir hak olduğu, devletin tüm işsizlere iş sağladığı, sağlayamadığı durumlarda işsizlik ücreti bağladığı, asgari ücreti vergiden muaf ve insanca yaşanabilecek koşullarda, esnek çalışmaya karşı yolsuzluğun, zimmetin en ağır cezalandırılacağı, %10 barajının olmadığı “tiz bu ucube yıkıla diye” sanata ve sanatçıya yapılan saldırılara karşı çıkan, sendikalaşma, basın yayım, fikir özgürlüğü olan bir anayasa istiyoruz.

Geldiğimiz sekiz yıllık iktidarı boyunca yaptıkları yapacaklarının teminatı olan AKP iktidarının böyle bir anayasayı yapmayacağını biliyoruz. Sizlerinde 12 Eylül Referandumunda yaptığınız gibi AKP’nin arkasına sığınarak dizilmemenizi, seçim öncesi bu iktidarın değirmenine su taşımamanızı, bundan vazgeçmenizi, kimliğinize uygun davranmanızı diliyor ve bekliyoruz!

Kars Barosu tarafından davet edilen Kars’taki demokratik kitle örgütleri adına bu paneli düzenleyenleri kınıyor ve protesto ediyoruz.”

 

DİSK-Genel İş Kars Şubesi,
Kars Devrimci 78’liler Derneği,
KESK Kars Şube ve Temsilcilikler Platform

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
4 Yorum