Yaşasın 1 MAYIS..!

Yaşasın 1 MAYIS..!

'Dünya Emekçilerinin Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü' 1 Mayıs Kutlu Olsun!

A+A-

123 yıldır yaşanan uyanışın birikimini geleceğe taşıyan bir bayram günü olarak kutlanmakta olan “Dünya Emekçilerinin Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta Tüm Çalışanların Yanındayız!”

YAŞASIN 1 MAYIS

Ülkemizde yaşanan emek üzerindeki antidemokratik uygulamalara, emekçilerin güvencesiz çalıştırılmasına ve taşeronlaşmaya karşı verilen mücadelede emekten yana güçlerle birlikte hareket edeceğimizi bildirir, tüm çalışan emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs Bayramı’nı kutlarız.

Kafkasya Kültürleri Araştırma Merkezi (Kafkas Kültür)
PolitiKARS.com ve KarsHaberleri.com

Haberin Ayrıntısı...

2012 ... Her Yer 1 Mayıs

İSTANBUL

1 Mayıs için meydanlara! İşçi Bayramı 1 Mayıs’ın coşkusu bugün tüm Türkiye’yi sardı. İstanbul'daki buluşmanın adresi Taksim oldu.

1 Mayıs kutlamalarının İstanbul'daki adresi Taksim.. Taksim meydanındaki Cumhuriyet Anıtı 6 vinçle ve bariyerle çevrildi. 2 bini çevre illerden olmak üzere 20 bin polis görev yapıyor

Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü kutlamaları öncesi İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın incelemelerde bulundu. Çapkın, incelemelerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çapkın, " Bütün amacımız İşçi Bayramı'nın işçilerimizce huzur içinde kutlanması. Bunun için her türlü önlemi aldık. Tüm şehirde 20 bine yakın gücümüz var " dedi. Amaçlarının bayramın huzur içinde kutlanması olduğunu söyleyen Çapkın, "Bu sene değişiklik olarak anıtla ilgili bazı tedbirler aldık. Amacımız anıtın üstüne çıkarak herhangi bir kışkırtmaya sebep olacak gösteriyi görüntüyü vermemek " diye konuştu. Çapkın, 1 Mayıs'ta Taksim'de olmanın kendisine ne hissetirdiği sorusuna da yanıt vererek, " Bu sadece benim verdiğim bir karar değildir. Bu bir taraftan siyasi bir karardır bir taraftan ortak br dille oluşturulmuş bir karardır " şeklinde konuştu. Çapkın ardından beraberindeki emniyet müdürleriyle meydandan çıkarak incelemelerine bir süre daha The Marmara Oteli'nin penceresinden devam etti.

DEV PANKART ASILDI Kanlı 1 Mayıs olarak bilinen 1977'deki kutlamaların simgesi olan pankart ile Atatürk Anıtı'nın çevresi perdelenerek muhtemel bir duruma karşı önlem alındı. Taksim Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'nın etrafına 1 Mayıs'ın adeta simgesi olan dev pankart asılarak muhtemel bir duruma karşı önlem alındı

DİREKLER YAĞLANDI 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününün kutlanacağı Taksim Meydanı'nda Emniyet ekipleri Taksim Meydanı'nda bekleyişini sürdürüyor. Bu arada 1 Mayıs kutlamalarında direklere çıkan vatandaşları önlemek amacıyla elektrik direkleri yağlandı. Ayrıca çıkması muhtemel olaylara önlem olarak meydanda bulunan otobüs duraklarının camları söküldü. Bu arada meydandan geçmek zorunda olan turistler de polislerin aramasından geçti.

YÜRÜYÜŞ 1 Mayıs kutlamalarına katılacak olan konfederasyon ve çeşitli gruplar sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. Özellikle Tepebaşı, SIraselviler, Dolmabahçe ve Harbiye'de yoğunlaşan gruplar, Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

RENKLER ÖNEMİNİ YİTİRDİ İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarında renkler önemini yitirdi, G.Saraylılar, F.Bahçeliler ve Beşiktaşlılar birlikte kutlamalara katıldı. Mecidiyeköy’de toplanan gruplar işçi bayramında tek yürek oldu. Galatasaray’ın taraftar grubu Tek Yumruk, 1 Mayıs’a aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu coşkulu bir grupla kalabalıkla katıldı. Gruptakiler, ünlü devrimci Che Guavara’nın "Hasta La Victoria Siempre ( Kurtuluşa Kadar Savaş)" sözünün yazılı olduğu dev pankart ile "Endüstriel Futbola Karşı Yaşasın 1 Mayıs" yazılı döviz taşıdı ve zaman zaman "Zıpla zıpla zıpla... Zıplamayan faşisttir" diye bağırdı. Galatasaraylı taraftar grubunun hemen arkasındaki Fenerbahçeli taraftarlar da, "Sol Açık FenebahChe" "Biz varken Fenerbahçe yıkılmaz" ve "Fenerbahçe Halktır Yenilmez" pankartları açtı. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da fotoğrafının da bulunduğu pankartlarla yürüyen Sarı-lacivertliler, "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" "Cemaat Fenerle başa çıkamaz" sloganları attı.

DİSK BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, ”En az 1976’daki kadar heyecanlılığımız var. 1976’da DİSK’in önderliğinde Taksim’de kutlanan kitlesel 1 Mayıs’tan ve 1977 katliamından sonra bütün yasaklara rağmen aynı heyecan, irade ve kararlılıkla yola devam ediyoruz” dedi. Ekici, 1977’de Taksim Meydanı’nda yitirilen şehitlere olan sorumluluk ve görevleri gereği heyecan ve kararlılıklarını yitirmeden mücadeleye devam ettiklerini belirterek, 1 Mayıs’ı Emek ve Dayanışma Günü olarak özünden saptırmadan sonraki kuşaklara taşımaya çalıştıklarını söyledi.

İSTANBUL’DA KİM NEREDEN YÜRÜDÜ? Şişli yönü: Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk-İş Sendikal Güçbirliği Platformu, Devrimci 1 Mayıs Platformu, Demokratik Haklar Federasyonu (DHF), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP).

Dolmabahçe yönü: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB), İstanbul Eczacılar Odası, İstanbul Veterinerler Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, Halkevleri, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, Emek Kolektifi, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkın Kurtuluş Partisi (HKP).

Tarlabaşı yönü: Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK),Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Halkların Demokratik Kongresi bileşenleri, LGBTT’ler, Feministler.

KAPATILAN YOLLAR İstanbul'da Mecidiyeköy Ortaklar’dan itibaren Halaskârgazi Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Yedikuyular Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Sıraselviler Caddesi, Gümüşsuyu Caddesi, Taşkışla Caddesi, Taşkışla Tünel, Rumeli Caddesi ve Abdülhak Hamit Caddesi, kutlamalar kapsamında trafiğe kapatıldı. Atatürk Bulvarı Ragıp Gümüşpala ayrımı, Ragıp Gümüşpala Caddesi Unkupanı ayrımı, Kadıköy İskelesi önü Galata ayrımı, Ragıp Gümüşpala Caddesi Galata Köprüsü ayrımı da ihtiyaç halinde trafiğe kapatılacak.
Kabataş-Taksim Finüküler sistemi, Taksim-Karaköy tünel seferleri, İstiklal Caddesi nostaljik tramvayı, Şişhane-Taksim ve Taksim-Osmanbey arası metro seferleri iptal edilecek.

VE TÜRKİYE

1 Mayıs Türkiye'nin dört bir yanında kutlanıyor. Ankara'da ve Tunceli'de güvenlik güçleriyle çıkan arbede dışında kutlamalar coşkuyla sürüyor. Diyarbakır'da da yoğun güvenlik önlemi yok.

1 Mayıs Türkiye'nin birçok şehrinde kalabalıklarla kutlanıyor. Coşku içinde süren eylemlerde güvenlik güçlerinin yoğun olmaması da dikkat çekiyor. Ankara, İzmir, Mersin, Diyarbakır, Tunceli ve Bursa 1 Mayıs'ın kutlandığı şehirler arasında.

Ankara

Ankara'da 1 Mayıs Tandoğan ve Sıhhiye Meydanları olmak üzere iki farklı noktada kutlanıyor.

Tandoğan Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarının yanı sıra Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği tarafından farklı bir 1 Mayıs etkinliği organize edildi. Ankara Garından Sıhhiye Meydanı'na doğru yürüyen korteje Birleşik Kamu-İş üyesi grup alınmayınca gerginlik çıktı.

Polis gruba göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Tutoğlu muhabirlere, tüm konfederasyonların 1 Mayıs kutlamalarında bir araya gelememesi üzerine konfederasyon olarak Sıhhiye Meydanı'nda miting düzenlemeye karar verdiklerini, Ankara Valiliği'ne iki kez başvuruda bulunduklarını belirtti. Tutoğlu, "Valilik başvurumuzu yasada öngörülen şartlara aykırı biçimde reddetmiştir" dedi. Sıhhiye'de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Yaklaşık 4 bin polis Sıhhiye meydanında.

İzmir

Kutlamaların merkezi, Gündoğdu Meydanı. Kutlamalara katılacak olanlar Gündoğdu Meydanı'na doğru yürüdü. Yaklaşık 15 bin kişi meydanda.

1 Mayıs kapsamında Türk-İş'e bağlı sendikalar ve meslek örgütleri Alsancak Limanı'nda, DİSK'e bağlı sendikalar Basmane Meydanı'nda, KESK'e bağlı sendika ve gruplar ise Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak Gündoğdu Meydanı'na hareket edecek. İzmir'deki kutlamalar 12.00'de başladı ve 17.00'de sona erecek.

Mersin

İstasyon Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi miting alanı olan Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşte.

Diyarbakır

Diyarbakır'da 1 Mayıs kutlaması daha önce olduğu gibi Dağkapı Meydanı'nda değil, bu yıl ilk defa İstasyon Meydanı'nda yapılıyor.

İstasyon Meydanı'nda binlerce kişi toplandı. Katılımcılar arasında BDP, ÖDP, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) VAR. Bunun yanında işçi örgütleri, sendikalar da alanda.

Diyarbakır'da güvenlik güçlerinin fazla olmaması da dikkat çekiyor.

Tunceli

Tunceli'de de 1 Mayıs kutlamaları için miting alanına giren bazı gruplarla polis arasında arbede yaşandı. Polis göstericilere gaz bombasıyla müdahale etti.

Bursa

Bursa'da, Türk-İş ve Türkiye Kamu-Sen Genel'in katılımıyla kutlamalar başladı.Kutlamalara Kocaeli, Eskişehir, Bilecik, Yalova, Çanakkale, Sakarya, Kütahya ve Balıkesir'den gelen gruplar, Atatürk Stadyumu önünde toplandı. Gösterilerin merkezi Kent Meydanı.

Kars

Kars’ta 1 Mayıs Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen mitingle kutlandı. 

1 Mayıs Tertip Komitesi Kars Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen mitinge, sabahın erken saatlerinde  sendika, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, şehrin çeşitli yerlerinde bulunan binalarından çıkarak davul zurna eşliğinde, bayrak ve pankartlarıyla Cumhuriyet Meydanı’nda buluştular.

Miting de, 1 Mayıs Tertip Komitesi Kars Emek ve Demokrasi Platformu adına Eğitim Sen Kars Şubesi Başkanı Çetin Koçyiğit, bir açılış konuşması yaptı.

Koçyiğit, her milliyetten işçilerin, emekçilerin, kapitalist sömürü ve baskıya, emperyalist saldırganlığa, her türlü ayrımcılığa karşı kol kola, omuz omuza vererek alanlara çıkanların1 Mayıs İşçi Bayramını kutladı.

Koçyiğit’in konuşmasının ardından Kars Emniyet Müdürlüğü adına polisler tarafından Kars Emek ve Demokrasi Platformu adına Koçyiğit’e çiçek verildi. Daha sonra da polisler, Koçyiğit’in ve mitinge katılanlarının 1 Mayıs İşçi Bayramını kutladılar. Bazı polisler de mitinge katılanlara karanfil dağıttı.

Koçyiğit’in konuşmasının ardından mitinge katılan BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane bir konuşma yaptı. Birtane de konuşmasında özelleştirme kapsamında olan ve kapatılması gündemde olan Kars Şeker Fabrikası’nı gündeme getirdi. Birtane, Kars Şeker Fabrikası’nın kapatılmaması için AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç ile görüştüğünü ve Kılıç’ın sadece kapatmayı geciktireceğini söylediğini belirtti.

Kars halkının barış, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren tüm yoldaşların anısına sahip çıktıkları için teşekkür eden Birtane; “Egemenler olduğu sürece mutlaka ezenler olacaktır. Ezilenlerinde bu egemenlere karşı mücadelesi gün geçtikçe yükselecek ve egemen zihniyeti yıkacaktır. Bu gün bu alanı dolduran dostlar, barış, emek, özgürlükten ve demokrasiden yana tavırlarını ortaya koymuşlardı. Ulusal alanda başlayan 1 Mayıs coşkusu uluslararası boyutlara ulaştı. Bugün tüm dünya bu bayramı aynı coşku içerisinde kutluyor. Barış ve Demokrasi Partisi olarak her zaman nerede bir ezilen, sömürülen, varsa onun yanında olduk. Ve her zaman ülkede barışı dillendirdik.” dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.