1. HABERLER

  2. Yağmur 'Toprak Damlı' Evleri YIKTI
Yağmur 'Toprak Damlı' Evleri YIKTI

Yağmur 'Toprak Damlı' Evleri YIKTI

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde günlerdir etkisini sürdüren sağanak yağmur dün gece şiddetini artırınca afete dönüştü.

A+A-
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde günlerdir etkisini sürdüren sağanak yağmur dün gece şiddetini artırınca afete dönüştü.
20 gündür aralıksız yağan yağmur şiddetini arttırınca dün gece afet yaşandı. Sarıkamış’a bağlı Beşyol, Karapınar, Başköy, Armutlu, Balıklı, Bozat, Alisofu, Çardakçatı, Kazıkaya, Çolaklı, Güllüce, Koçoğlu, Ortakale, Kayalıboğaz, Kozan, Eşmeçayır, Karaköse, Akkoz, Akkoz Yaylası, Gecikmez köylerinde yaşanan afet nedeniyle büyük çapta maddi zarar meydana geldi.
200'ün üzerinde ev ve 300 civarında ahır yıkıldı, onlarca küçük ve büyükbaş hayvan telef oldu, köy yolları tahrip oldu, yüzlerce dönüm ekili arazi zarar gördü.
Yıkılmayan yüzlerce toprak damlı evin ise yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu görüldü.

YAĞMUR SARIKAMIŞ’TA 200’ÜN ÜZERİNDE EVİ YIKTI
Kars’ın Sarıkamış ilçesinde günlerdir etkisini sürdüren sağanak yağmur dün gece şiddetini artırınca afete dönüştü. 40’ın üzerinde köyde 200’ün üzerinde toprak damlı ev yıkılırken, 300’ün üzerinde ahırda çökmeler oldu.

Onlarca küçük ve büyükbaş hayvanın telef olduğu, yüzlerce dönüm ekili arazinin zarar gördüğü, yolların tahrip olduğu yağmur ve sel köylerin içini ise adeta çamur deryasına çevirdi.
Köylüler geceyi dışarıda geçirirken, çamur yüzünden neredeyse adım atmak bile zorlandı. Bir yanda yıkılan evler, bir yanda çamur deryası ve elektrik kesintileri köylüleri sıkıntıya soktu.
Afetin ardından Sarıkamış Kızılay Şubesi bölgeye giderek inceleme yaptı ve ilk etapta 65 adet çadır, 100 adet battaniye, 50 takım mutfak seti, 80 koli kuru gıda, 100 adet set üstü ocak ve 40 adet yatak sel mağdurlarına teslim edildi.

VEKİLLER AFET BÖLGESİNDE
Yağmur ve selin Kağızman ilçesinde de etkisini göstermesi nedeniyle AK Parti Kars Milletvekili Mahmut Esat Güven Kağızman ilçesindeki köylere, AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır da Sarıkamış köylerine gitti.

Kızılay Sarıkamış Şube Başkanı Mir Hasan Taş, Sarıkamış Kaymakamlığına vekalet eden Selim Kaymakamı Yusuf Güni, Sarıkamış Milli Eğitim Müdürü Orhan Ekinci, DSİ, Köy Hizmetleri, Bayındırlık ve İl Afet Acil Durum Müdürlüğü yetkilileri de Milletvekiliyle birlikte köylere giderek incelemelerde bulundular.
Yapılan ilk incelemede yıkılan evlerin tamamının toprak damlı ev olduğu, betonarme evlerin hiç zarar görmediği ve yıkılan ahırlarında toprak damlı ahır olduğu görüldü. Bir çok hayvan ahırların tavanının çökmesi sonucu telef olurken, onlarca kümes hayvanı da afette can verdi.
Köylüler yaralarının bir an önce sarılmasını, özellikle de evlerine çatı kurulması için destek edilmesini istediler.
Bu arada Kars Meteoroloji Bölge Müdürlüğü de Karslıları uyardı. Akşam saatlerinde metrekareye 10-15 kilogram yağmur düşeceğinin bildirilmesi üzerine ilgili kurumlar alarma geçti. Tehlike arz eden bölgelerde gerekli önlemler alındı
Afetin yaşandığı köylerde incelemesini sürdüren AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır, yaptığı açıklamada, “Bu sene bu bölgede çok kar yağmadı. Yağan karlarda eridi. Yağan kardan dolayı don oldu. Kıştan bu tarafa da her gün aşağı-yukarı yağmur yağıyor. Burası adeta Karadeniz’e döndü. Dolayısıyla bu bölgedeki yapılarda çatkılı değil. Hemen hemen hepsi toprak yapı. Aşırı yağmur nedeniyle 40 civarında köy zarar gördü. Hasar tespit çalışmaları sürüyor. İlgili bakanlıklara da durumu bildirdik. Başbakanlık müsteşarıyla bizzat bende görüştüm. Dolayısıyla onlar da takip ediyorlar. Hasar tespit çalışmalarıyla birlikte yardımlarda yapılacak ama bunun toplu çözümü de bu toprak evlerin zamanla çatıya dönüştürülmesidir.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
2 Yorum