1. HABERLER

  2. VHO'dan Bin Köyde Bin Eğitim SEMİNERİ
VHO'dan Bin Köyde Bin Eğitim SEMİNERİ

VHO'dan Bin Köyde Bin Eğitim SEMİNERİ

Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığı (VHO) tarafından başlatılan 'Bin köyde bin Eğitim Semineri

A+A-
Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığı (VHO) tarafından başlatılan 'Bin köyde bin Eğitim Semineri" programı devam ediyor.
2006 yılından beri Kars Ardahan Iğdır Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığı öncülüğünde ve Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim üyelerinin katılımıyla sürdürülen "1000 Köyde 1000 seminer " adlı eğitim seminerlerinin bugünkü durağı Sarıkamış'a bağlı Hamamlı Köyü oldu.
Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığı'nca İlçe merkezlerinde muhtarların ve kaymakamlığın katılımıyla yapılan seminerlerde dağıtılan anket formlarının değerlendirilmesi ile köylerde teorik eğitimlerin yanı sıra ahırlarda uygulamalı eğitimler verilmeye başlanmıştı.
Kars'ın Sarıkamış İlçesi'ne bağlı Hamamlı köyünde verilen seminere köylülerin yanı sıra ilköğretim okulu öğrencileri de katıldı.
Hamamlı Köyü ilköğretim okulunda verilen seminere katılan Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof.Dr. Yavuz Öztürkler, hayvancılıkta verimi artırmak için önce bilinçlenmeyi artırmak gerektiğini söyledi.
Öztürkler; "Bölgemizde hayvancılıkla ilgili sorunların oluşturduğu tablo çok ağır. Hayvanlarda verimi artırmak için önce hastalıklarla mücadele etmeli ve bakım ve beseleme koşullarını düzeltmeliyiz. Bunun için de bilinç çok önemlidir. Bölgemizde hayvanlarda doğum ve meme sağlığı, bulaşıcı hastalıklar ve beslenme ile ilgili sorunlar oldukça fazladır. Örneğin saman kullanma alışkanlığı yüzde 95, kısır kalan inek oranı yüzde 40, ineklerde yavru atma oranı yüzde 60, doğum sonrası son düşürmeme oranı yüzde
45, yılda bir ahırı dezenfekte etme oranı yüzde 7, slaj kullanma oranı yüzde 0,5, makine ile sağım oranı yüzde 4, suni tohumlama yaptırma oranı yüzde 20'dir. Bu oranlar yöremizde hayvancılığımızın bilinçli yapılmadığını göstermektedir" dedi.
AZ EMEK İLE ÇOK VERİM ALMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR
Kars Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, az emek harcama ile çok verim almanın mümkün olmadığını belirtti.
Prof. Dr. Yavuz Öztürkler; "Çok fazla para harcamayı gerektirmeyen, çok basit uygulanabilen bilgilerle hayvancılıkta verimimizi kat kat artırmak mümkündür. Her şeyi devletten bekleyerek, örgütlenmeden ve birlikleşmeden sadece yakınarak bir yere varamayız. Biz köylümüzün kalkınmasını ve hayat standardının yüksek olmasını istiyoruz" diye konuştu.
Seminere katılan Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Mitat Şahin, verim kayıplarının önemine değindi.
Prof. Dr. Mithat Şahin; "Verim kayıplarının bulaşıcı hastalıklarla mücadelede bilinçsizlikten, hayvanların doğru beslenememesinden ve hayvancılıkta modern bilgiyi yörede kullanamamaktan kaynaklanmaktadır. Bilgiye kapalı olmamalıyız, üniversiteden, sahada çalışan veteriner hekimlerden ve bakanlık bünyesinde çalışan yetişmiş uzmanlardan istifade etmeliyiz. Brusella, şap ve şarbon gibi hastalıklarla mücadele ilgi, duyarlılık ve aşılama ile olmaktadır. Biz de önce bilgi, ilgi ve duyarlılık gelişmelidir" şeklinde konuştu.
Bölgede meme sağlığı, kısırlık ve doğumsal sorunların hayvancılıkta ciddi kazanç kayıplarına neden olduğunu belirten, Doç. Dr. Şükrü Metin Pancarcı, "Hijyenik sağım uygulanmaması, memelerin sağım sonrası dezenfeksiyonunun yeterince olmaması ve doğum sonrası ineklerin takibinin yapılmaması süt ve döl verimi kaybına neden olmaktadır. Her kısır kalan ineğin bir günlük zararı yaklaşık 20 TL'dir. Doğru besleyerek, buzağıları biberonla emzirerek, ahırlarda havalandırmayı ve sıcaklığı doğru ayarlayarak, makineli sağım yaparak, memeleri her sağım sonrası dezenfektanlarla temizleyerek kazancımızı oldukça fazla artırmak mümkündür. Bunları yapmak için çok cüzi harcamalar yeterlidir, bunları uygulamanız birçok sorunu çözecektir" dedi.
Daha sonra köylülerle birlikte ahırlara giden Pancarcı, ahırda kontrollerde bulundu. Pancarcı, ultrasonun erken gebelik muayenesinde kullanımının önemini vurgulayarak örnek olması için bir yetiştiricin ineğinin de gebelik muayenesini yaptı.
Sarıkamış Tarım İlçe Müdürlüğü yetkililerinin de katıldığı seminerde yetiştiricilerden küpeleme ve teşviklerle ilgili sorular geldi. Bu soruları Tarım İlçe Müdürü Selda Özkan cevaplandırdı. Köylülere kayıtlı hayvancılığın önemi de anlatıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.