1. HABERLER

  2. Çevik Kuvvet Servisine Bombalı SALDIRI
Veteriner Hekimler Odası'nın 2009 Yılı

Veteriner Hekimler Odası'nın 2009 Yılı

Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimleri Odası (VHO) Başkanlığı 2009 yılına ait çalışmalarını değerlendirdi.

A+A-
Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimleri Odası (VHO) Başkanlığı 2009 yılına ait çalışmalarını değerlendirdi.
Kafkas Haber Ajansı’nın (KHA), VHO’nun 2009 yılı faaliyetleriyle ilgili sorularını cevaplayan Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Kars VHO’nun rutin çalışmalarının yanı sıra, 2009 yılı içersinde de özellikle hayvancılığa, mesleki sorunlara, Veteriner Halk Sağlığına, mesleki eğitsel ve sosyal faaliyetlere ilişkin hizmetler ve çalışmalarda bulunduğunu söyledi.
Öztürkler, bu çalışmaları şöyle özetledi:
TELEVİZYON PROGRAMLARI (ŞUBAT-MART 2009)
Hayvancılığa ve veteriner halk sağlığına ilişkin eğitici faaliyetler kapsamında Kars VHO, Kars bölge hayvancılığının sorunlarını Kars’ın yerel televizyonu Serhat TV’de ekrana taşıdı ve “1000 Köyde 1000 Seminer” adlı eğitim programlarının yanında, televizyon programları da düzenlemeye başladı. Oda Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, kendisinin hazırlayıp sunduğu ve canlı olarak yayınlanan ‘Hayvancılıkta Bilinçli miyiz?’ programla izleyicilerin karşısına çıktı. İlki 21 Şubat 2009 günü yapılan programların ikincisi 7 Mart’ta, üçüncüsü ise 14 Mart’ta gerçekleştirildi. Birincisinde Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hidayet Metin Erdoğan ve Prof. Dr. Mitat Şahin’in konuk olduğu programda ‘Hayvancılıkta İlaçların Bilinçsiz Kullanılması’ konusu ele alındı ve bir çok soruna parmak basılarak tartışıldı. Doç. Dr. Murat Gülmez ve Doç. Dr. Şükrü Metin Pancarcı’nın katıldığı 2.programda bilinçsiz kullanılan ilaçların ve özellikle antibiyotiklerin ette ve sütte kalıntı yaparak tüketicilerde sağlık açısından çok zararlı etkiler oluşturduğu, hayvanlarda iyileşmeyi engellediği veya geciktirerek ekonomik kayıplara yol açtığı anlatıldı. Yörede ineklerin doğum mevsimi olması dolayısıyla doğum ile ilgili yanlış uygulamalardan bahsedilerek, yeni doğan buzağıların kayıplarını önlemek için yapılması gerekenlerden söz edildi.3. programa ise Prof. Dr. İsa Özaydın, sanayici, işadamı ve sigortacı Tuncay Akdeniz konuk oldu. Prof. Dr. İsa Özaydın’la hayvan hastalıklarına yaklaşım, geleneksel tedavi yaklaşımının zararları, hayvanlarda verim kayıpları, ineklerde yabancı cisim batmaları, hastalıkların sebepleri ve hastalıklardan korunma üzerine konuşuldu.Tuncay Akdeniz ile de tarım ve hayvan sigortaları üzerine değerlendirmeler yapıldı. Çiftçilerin ve Doç.Dr.Cihan Kaçar’ın katıldığı 4.program daha çok hayvan hastalıklarına ve çiftçilerin birebir sorunlarına ilişkin soruların cevaplandırıldığı ve geniş değerlendirmelerin yapıldığı bir program oldu.
6 MAYIS 2009
Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimler Odası 3 yıl önce başlattığı '1000 Köyde 100 Seminer' projesi kapsamında merkeze bağlı Boğatepe köyünde hayvan yetiştiricilerini bilgilendirmeye devam etti. Yerel ve Ulusal basında da yer alan Boğatepe semineri çok verimli geçti. VHO Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Doç. Dr. Şükrü Metin Pancarcı ve Yrd. Doç. Dr. Necdet Cankat Lehimcioğlu Gravyerin ve endemik bitki çeşitlerinin diyarı olan merkez Boğatepe köyünde hayvan yetiştiricileriyle bir araya geldi. VHO ekibi uzun zamandır sürdürdüğü uygulamalı köy eğitim seminerinde önemli bilgiler verdi.
DÜNYA VETERİNER HEKİMLERİ GÜNÜ (23 NİSAN 2009)
Kars Veteriner Hekimler Odası (VHO) ve Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi işbirliği ile Dünya Veteriner Hekimleri Günü dolayısıyla Veteriner Fakültesi’nde ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ ve ‘Hanta Virüsü’ üzerine konferans verildi.
VHO Başkanı ve Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Yavuz Öztürkler konferansta hayvandan insana geçen hastalıkların nasıl bulaştığı ve alınması gereken önlemleri anlatırken, Prof. Dr. Zati Vatansever Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Yrd. Doç. Dr. Yakup Yıldırım Hanta Virusu hakkında bilgiler sundu. Töreni müteakip meslektaşların biraya gelerek eğlendikleri bir yemek verildi.
KAÜ VETERİNER FAKÜLTESİ MEZUNİYET TÖRENİ (HAZİRAN 2009)
Kars VHO Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi 2008-2009 eğitim –öğretim yılı mezuniyet törenine  katkılarda bulundu. Törende Oda başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler ve Fakülte Dekanı Prof. Dr. Şahin Aslan günün anlam ve önemine ilişkin birer konuşma yaptılar, ve törenin sonunda Doç. Dr. Engin Kılıç ile Yrd. Doç. Dr. Savaş Yıldız tarafından veteriner hekim andı And’ı okutuldu.
KARS VHO MESLEKİ YAZ KURSLARI DÜZENLEDİ (HAZİRAN –TEMMUZ 2009)
Kars VHO, 2009 yaz döneminde veteriner hekimleri günün koşulları ve ihtiyaçlarına göre donanımlı kılmak için dört çeşit kurs düzenledi. Birincisi "Sığırlarda Reprodüktif Ultrasonografi kursu" ikincisi "Sığırlarda Rekto-Vaginal Suni Tohumlama Kursu"üçüncüsü "Akredite Veteriner Hekimlik Kursu" ve sonuncusu ise "ISO 22000 ve HACCP kursu" idi. Veteriner hekimlerin katılımının ve ilgisinin fazla olduğu kurslar başarıyla bitirildi. Ultrason, ISO 22000, akredite ve suni tohumlama sertifikaları hazırlanarak onaylandı ve törenle sertifika sahiplerine verildi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinin ve Gıda Hijyeni Akademisinin katkılarıyla düzenlenen kurslara Yrd. Doç. Dr. Necdet Cankat Lehimcioğlu, Yrd. Doç. Dr. Berna Duman, Dr. Yunus Bayrak, Doç. Dr. Şükrü Metin Pancarcı eğitici olarak katılmışlardır.
167.YIL ETKİNLİKLERİ (SÜT KOŞUSU, KONFERANSLAR ) 27 EKİM 2009
Türk veteriner hekimlik eğitiminin modern ve bilimsel anlamda ülkemizde başlamış olmasının 167. yıldönümü nedeniyle Kars'ta 'Süt Koşusu' düzenlendi. Ödül olarak birincilere altın, sonunculara ise süt verildi. Törene şehir protokolü, öğretim üyeleri ve veteriner hekimler katıldı. Törende Başkan Prof. Dr. Yavuz Öztürkler "Ülkemizde Veteriner Hekimlik Eğitiminin Dünü ve Bugünü" , Dekan Prof. Dr. Şahin Aslan " 14 Ekim 2009'da Paris'te katıldığı Dünya hayvan Sağlığı Örgütü'nün Veteriner Hekimlik Eğitimi konulu dekanlar toplantısından izlenimler" üzerine birer konuşma yaptılar. Ayırca, Rektör ve Kars Ticaret Borsası Başkanı da konuşma yaptılar. Ardından süt koşusunda dereceye girenlere ödülleri verildi.
Her gün güncellenen web sitesi kanalıyla ve tüm toplu SMS sistemiyle, ilanlarıyla, duyurularıyla, günlük gelişmeleri anında aktararak üyelerine hizmet vermeye devam eden Kars VHO, Kars’ta kurulan ve şehrimizin ekonomisine katkıda bulunan et ve süt tesislerine odaya kayıtlı veteriner hekimlerini görevlendirerek katkıda bulunmaya çalışmıştır.
Kars VHO kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi için, gerek hayvanları koruma, hayvandan insana geçen hastalıkların azaltılması, hayvancılık sorunlarının gündemde tutulmasına ilişkin birtakım önemli günlerde (Dünya Kuduz Günü, Dünya Yumurta Günü ve Dünya Süt Günü gibi ) basın açıklamaları yapmıştır.
2010 yılı Nisan ayında Ankara’da yapılacak 3.Türk Veteriner Hekimlik Kurultayına, Haziran ayında ise İstanbul’da Ulusal Veteriner Hekimlik Kongresi ve Expo 2010 Fuarına katılmaya hazırlanan Kars VHO, 2010 yılı içerisinde de hız kesmeyerek hayvancılığa,mesleki sorunlara, eğitsel faaliyetlere ve halk sağlığını ilgilendiren konulara ilişkin faaliyetler yapmaya devam edecektir. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.