1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Veteriner Hekimler Günü KUTLANDI
Veteriner Hekimler Günü KUTLANDI

Veteriner Hekimler Günü KUTLANDI

Dünya Veteriner Hekimler Günü nedeniyle Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Prof Dr. Necdet Laloğlu Konferans Salonunda seminer düzenlendi.

A+A-

Dünya Veteriner Hekimler Günü nedeniyle Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Prof Dr. Necdet Laloğlu Konferans Salonunda seminer düzenlendi.
Programa Kafkas Üniversitesi Rektörü Sami Özcan, Belediye Başkan Vekili Orhan Özyılmaz, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof Dr. Hidayet Metin Erdoğan, Kars Bölgesi Veteriner Hekimler Oda Başkanı Prof Dr. Yavuz Öztürkler, çok sayıda eğitimci ve öğrenci katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ardından Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan’ın konuşması ile program start aldı.
Erdoğan, Dünya Veteriner Hekimler Günü, veteriner hekim olmanın zorlukları ve bugünün veteriner hekimler için önemini anlattı.
Bölge için hayvancılığın, hayvancılık için veteriner hekimliğin önemi hakkında açıklamalarda bulunan Kars Ardahan Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimler Odası (VHO) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, bütün veteriner hekimlerinin gününü kutlayarak başarılarının devamını diledi.
Yrd. Doç. Dr. Mehiddin İspir ve Arş. Gör. Dr. Asuman Kızıltepe’nin sunumlarıyla da, İstiklal Marşımızın yazarı Ünlü Şair Mehmet Akif Ersoy’un Veteriner Hekim olduğu hatırlatıldı.
Prof. Dr. Veysi Aslan, tüm veteriner hekimlerin hekimler gününü kutlayarak, “Süt Sığırcılığında Kritik Dönemler ve Veteriner Hekimlik Eğitimi” konulu konuşma yaptı.
Bölge için hayvancılığın, hayvancılık için veteriner hekimliğin önemi hakkında açıklamalarda bulunan Kars Ardahan Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimler Odası (VHO) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, bütün veteriner hekimlerinin gününü kutlayarak başarılarının devamını diledi.
Öztürkler, “Dünyanın en eski mesleklerinden biri olan Veteriner Hekimlik mesleği, ne yazık ki, az gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde önemi yeterince anlaşılmış bir meslek değildir. Oysa gelişmiş ülkelere baktığımızda veteriner hekimlik mesleğine bilimsel ve sosyal anlamda önem verildiğini, bu önemin 250 yıl önce Fransa’da başladığını görüyoruz. Veteriner hekimliğin tarihsel geçmişine göz attığımızda 250 yıl önce 28 yaşında Claude Borgelat adlı genç bir veteriner hekimin Kraliyet sarayına bağlı bir akademinin müdürlüğüne getirilerek her türlü imkanın sağlandığını, Borgelat’ın veteriner hekimliğin bilimsel olarak okutulması için 2 veteriner okulunun açılmasında öncülük ettiğini öğreniyoruz. Açılan bu çığır sayesinde, modern ve bilimsel eğitim yapan veteriner okulunun Fransa’nın Lyon şehrinde açılmasının 250. yılının (2011 yılı) dünya veteriner hekimlik yılı ilan edilmesine tanıklık ediyoruz. Her yılın Nisan ayının son Cumartesinde kutladığımız Dünya Veteriner Hekimleri Gününün, hem Dünya Veteriner Hekimlik Yılına,hem de Ülkemizde ilan edilen Mehmet Akif Ersoy yılına denk gelmesi, bu günümüzü daha da anlamlı kılmaktadır.” dedi.
Öztürkler, daha sonra şunları söyledi: “Emek yoğun ve tam zamanlı çalışan bir mesleğin hak ettiği yeri alamamış olması mesleğe olan rağbeti azaltmakta ve meslekle ilgili alanlarda üretimin ve kalitenin artırılması olumsuz etkilenmektedir. Oysa veteriner hekimlik sevilerek ve istenerek yapılan bir meslek olması gerekirken daha çok zoraki seçilen bir meslek kolu haline gelmektedir. Bu durum ise yetişen veteriner hekim kalitesine ve dolayısıyla ülke ekonomisine olumsuz yansımaktadır. Veteriner hekimliği mesleğinin insan yaşamına olan katkıları düşünüldüğünde, mesleğin önemi daha çok anlaşılmaktadır.”
Öztürkler ayrıca, Veteriner hekimlik mesleğinin, insan yaşamına önemli katkıları bulunduğunu da belirterek, bu katkıların da;
1-Zoonozların engellenmesi ve kontrolü
2-Gıda güvenliği
3-Çevresel tehlikeler ve zararlar
4-Acil ve afet hizmetleri olduğunu ifade etti.
150’yi aşkın zoonoz hastalık olduğunu ve her yıl bir yenisi ile karşı karşıya kaldıklarının da altını çizen Öztürkler, “Kuş gribinin kontrolünde veteriner hekimlerin rolü yadsınamaz. Ülkemiz kuş gribinin yayılmasını kontrol altına alarak başarılı bir uygulama yaptıysa bunda veteriner hekimlerin önemli bir rolü olduğunu göz ardı etmemek gerekir. İnsan ve hayvanlar birbirine yakın ve birlikte yaşarlar. İnsan sağlığını hayvan sağlığından ayrı düşünmemek gerekir. Hayvan hastalıkların erken teşhisi ve kontrolü, insanlara zarar verme risklerini azaltır.
Gıda kaynaklı hastalıklar toplum sağlığını tehdit eden bir problem olarak hala varlığını sürdürmektedir. Gıda üretiminde uygulanan metotlar, değişen ve gelişen teknoloji gıda güvenliğini tehdit eden yeni hastalık etkenlerinin ortaya çıkmasına fırsat vermektedir. Gıda güvenliğini sağlamanın en kritik başlangıç noktası çiftliklerdir. Gıda güvenliği en başta çiftlikte sağlanır. Çiftlikte görev alan mesleklerin başında veteriner hekimlik mesleği gelmektedir.” diye konuştu.
Öztürkler konuşmasını şöyle tamamladı: “Birçok gelişmiş ülkenin sağlık bakanlığının programlarına baktığımızda, toplumsal halk sağlığının oldukça önemsendiğini ve ön plana çıktığını görmekteyiz. Çin gibi nüfus yoğun ülkelerde toplumsal halk sağlığının artık kırsal alanda kontrol altına alınması için çabalar sarf edilmektedir. Ülkemiz de yüzölçümüne göre nüfusu fazla olan ülkeler arasında sayılabilir. Kırsal alanda halk sağlığını yeterince önemsendiği ve gerekli tedbirlerin yeterince alındığı söylenemez.
Diğer önemli bir husus insan ve hayvan sağlığını korumak için gerekli önlemlerin alınmasında bir ülkede kurumlar arasında koordinasyonun sağlanabilmesidir. Bu anlamda, toplumsal halk sağlığının korunmasında veteriner hekimlik mesleği ile eşgüdümlü ve işbirliği içinde çalışmak ilgili kurumların başarısı açısından da çok önemlidir. Aksi takdirde istenen başarıya ulaşılamayacağı aşikardır.
Günümüzde zoonozlar gittikçe artıyorsa,gün geliyor canlı hayvan ve et ithalatı kaçınılmaz bir hal alıyorsa,kurbanlık ithal edecek noktaya varılıyorsa,kırsalda hayvancılık yapmak isteyenlerin sayısı her geçen gün azalıyorsa,kırsaldan kente göç süreğen bir seyir gösteriyorsa bunların altında yatan sebepler iyi irdelenmelidir. Bu nedenler sorgularken, veteriner hekimlik mesleğinin yeterince önemsenmeyişinin hatırı sayılır bir sebep olduğunu göz ardı etmemek gerektiğine inanıyorum.
Program; Rektör ve Belediye Başkanı’nın konuşmacılara Dünya Veteriner Günü nedeniyle plaket vermesi ile sona erdi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.