1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Btso Bilişim Komitesinden Mesyeb’e Ziyaret
Venedik Komisyonu GELİYOR

Venedik Komisyonu GELİYOR

Hükümet, yeni anayasa çalışmaları için Venedik Komisyonu´na resmen başvuruda bulundu.

A+A-
Hükümet, yeni anayasa çalışmaları için Venedik Komisyonu'na resmen başvuruda bulundu. Avrupa Konseyi'nin anayasal konulardaki referans organı olan komisyondan bir hukukçu heyeti yarın Ankara'ya geliyor.
 
Türk hükümeti yeni Anayasa çalışmaları için resmen Venedik Komisyonu'na başvuruda bulundu. Avrupa Konseyi'nin anayasal konulardaki devletler arası referans organı olan Venedik Komisyonu'na üye bir grup uzman hukukçu yeni anayasa hazırlığı çalışmaları için 25-26 Kasım tarihlerinde Ankara'yı ziyaret edecek.
 
Venedik Komisyonu, yeni anayasa çalışmaları hakkında kendilerine resmi başvurunun Adalet bakanı Sadullah Ergin tarafından 27 Eylül'de Venedik'te yapıldığını bildirdi. Ergin'in, Türk hükümeti adına, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yasa tasarısı, Adalet Bakanlığı'nın işleyişi, Anayasa Mahkemesi'nin işleyişi ve Yargıçlar ve Savcılar olmak üzere dört değişik konuda Venedik Komisyonu'ndan görüş istediği öğrenildi.
 
Venedik Komisyonu, yeni anayasa hakkındaki çalışmalarına ilk olarak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu konusundaki yasa tasarısıyla başlayacak ve bu konuda 17-18 Aralık tarihlerindeki genel kurul toplantılarına kabul edilmek üzere bir görüş raporu hazırlayacak. Genel olarak Avrupa kriterlerinden oluşan bu görüşler Türk hükümeti için doğrudan bağlayıcı olmamakla birlikte, kılavuz işlevi görecek.
 
Venedik Komsiyonu'nun 7 kişilik uzman heyeti, Ankara ziyareti sırasında Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, HSYK, Barolar Birliği ve siyasi partilerle görüşecek.
Türkiye, yeni anayasa konusunda ilk kez Venedik Komisyonu'yla işbirliğine gidiyor. Türkiye, yeni bir anayasa hazırlığı konusunda, üyesi olduğu ve şu anda dönem başkanlığını yürütttüğü Avrupa Konseyi ve üyesi olmak istediği AB tarafından yıllardır Venedik Komisyonu ile işbirliğine çağrılıyordu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.