Vekillerin Açlık Grevine Katılım ARTIYOR

Vekillerin Açlık Grevine Katılım ARTIYOR

Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan BDP Şırnak Milletvekilleri Selma Irmak ile Faysal Sarıyıldız süresiz - dönüşümsüz açlık grevine başladı.

A+A-

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan BDP Şırnak Milletvekilleri Selma Irmak ile Faysal Sarıyıldız süresiz - dönüşümsüz açlık grevine başladı. Açlık grevi hızla tüm cezaevlerine yayılırken, bu rüzgar akıllara 90’lı ve 2000’li yıllardaki ölüm oruçlarını getirdi.

BDP’li Şırnak milletvekilleri Selma Irmak, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nden yazdığı mektupla 6 kadın arkadaşıyla birlikte süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine gireceğini duyurdu. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, haftalık grup toplantısında Irmak’ın mektubundan bölümler okudu. Kısa bir süre sonra yine BDP’nin bir diğer Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız, Mardin Cezaevi’nde Irmak ile birlikte açlık grevine başlayacağını açıkladı. Ardından açlık grevi tüm cezaevlerine yayıldı ve Öcalan’ın Türkiye’ye getirildiği 15 Şubat’ta başlayan açlık grevine tüm cezaevlerinden katılım oldu. Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 600 mahkum üç gün, 50 mahkum ise süresiz - sınırsız açlık grevine girdiğini açıkladı.Irmak, Sarıyıldız ve diğer mahkumlar, cezaevi koşullarının yanı sıra dört talepte bulundu: “Kürt dili üzerindeki her türlü baskının kaldırılması ve kamusal alanda kabul görmesi için yasal güvenceye alınması, bütün siyasi tutsakların serbest bırakılması, askeri operasyonların durdurulması, Öcalan üzerindeki ‘ağırlaştırılmış tecridin’ kaldırılıp, çözüme katkı sunması için; sağlık, güvenlik ve iletişim koşullarının sağlanması.”

Blok vekillerinden destek

Blok milletvekilleri Irmak ve Sarıyıldız’a destek için BDP Genel Merkezinde iki günlük açlık grevine girme kararı aldı. Milletvevekilleri 20-21 Şubat tarihlerinde iki günlük açlık grevi yapacak.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, her iki tutuklu milletvekilini de sık sık ziyaret ettiğini belirterek şunları söyledi: “Temel talepler dışında cezaevi şartlarına dikkat çekmek de istediler. Sevk durumları, ring araçlarıyla seyahatlerinde yaşadıkları, gördükleri baskı... Bir yatakla iki, üç kişi yatıyor. Diyarbakır Adliyesi’nde, duruşmaya gittiklerinde mezbele gibi sidik kokan yerlerde bekletiliyorlarmış. Bunları yaşayanlar milletvekili ve kimse kılını kıpırdatmıyor. Talepleri kabul edilmezse korkarım hızla yayılacak ve ölüm oruçlarına dönüşecek.”

Kaplan, durumu önceki akşam aktardığı Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in duyarlılık gösterdiğini belirtirken, “Ancak Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in duyarsızlığı beni şaşırtıyor” dedi.

BDP Eşbaşkanları Demirtaş ve Gültan Kışanak, Irmak’ı ziyaret etti. Demirtaş, şöyle konuştu: “Bu gerçekten çok ağır bir eylemdir. Sonuçları da çok ağır olabilecek bir eylemdir. Seçilmiş milletvekili cezaevinde bedenini ölüme yatırıyorsa, demek ki zulüm hat safhaya ulaşmıştır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.