1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Üzüm Entegre Tesisine ENGELLEME
Üzüm Entegre Tesisine ENGELLEME

Üzüm Entegre Tesisine ENGELLEME

Elazığ'da Butik Şarapçılık Kursu'nu tamamlayan 50 kursiyere, düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Kızlar için 6 milyon lira hibeyle Üzüm Entegre Tesisi'nin kurulması engellendi.

A+A-

Elazığ'da Butik Şarapçılık Kursu'nu tamamlayan 50 kursiyere, düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Kızlar için 6 milyon lira hibeyle Üzüm Entegre Tesisi'nin kurulması engellendi.

Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Hüsamettin Kaya, uzman birer şarapçı olan kızlar için 6 milyon liraya kurulacak Üzüm Entengre Tesisi'nin engellendiğini söyledi. Kendi işlerini kurma hayaliyle kursa giden genç kızlar sertifikalarını buruk aldı.

Elazığ'a 35 kilometre uzaklıkta bulunan ve üzümleriyle ünlü Hal Köyü'nde, AB destekli proje kapsamında, aralarında başörtülülerin de bulunduğu 50 genç kız, 8 ay önce başladığı butik şarapçılık kursunu tamamladı. Üzüm toplamadan, bağ budamasına, bağın ilaçlanması, üzümlerin sıkılarak mayalanması ve dinlendirilmesi ile şişelenmesi konusunda uzman üreticilerden eğitim alan genç kızların bu süre içerisinde ürettiği şaraplar ise piyasaya sürüldü.

Kursiyer kızlar dün akşam düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Törene Vali Muammer Erol, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu katılmazken, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Şen, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Şekerdağlı ile Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Hüsamettin Kaya katıldı. Doç. Dr. Kaya, proje öncesi kızların kurs sonunda bir araya gelerek fabrika açabilecekleri yönünde hazırladıkları 6 milyon TL tutarındaki projenin kabul edilmesine rağmen engellendiğini söyledi.

Doç. Dr. Kaya, Ticaret ve Sanayi Odası ile ortak hazırladıkları projeye KOSGEB'den Üzüm Entegre Tesisi kurmak için 6 milyon lira hibe alacaklarını söyledi. Doç. Dr. Kaya, 6 milyon liralık hibenin çıkmasına rağmen tesisin kurulmasını istemeyenler tarafından engellendiğini belirterek, "130 bin ton üzüm rekoltesi bulunan Elazığ'da yaklaşık 55 bin ton da şaraplık üzüm rekoltesi var. Şayet bu projemiz engellenmeseydi, Elazığ'da Üzüm Entegre Tesisi kurulacak ve yılda gayri safi milli hasılaya 450 milyon dolarlık katkı sağlayacaktık" dedi.

Projenin engellenmesi üzerine kendisinin projenin desteklenmesi için Avrupa Birliği ile görüşeceğini söyleyen Doç. Dr. Kaya, projeyi engelleyenlere sitemde bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından Butik Şarapçılık Kursu'nu tamamlayan kursiyer 50 genç kıza sertifikaları verildi. Sertifikalarını alan genç kızlar, kurs süresince kendi elleriyle yaptıkları şarapları konuklara ikram etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.