1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Zerrin Güneş, Avcılar Belediyesini Ziyaret Etti
Uluslararası Aşıklar Bayramı BAŞLADI

Uluslararası Aşıklar Bayramı BAŞLADI

7. Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı.

A+A-

7. Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı.

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, kente gelen aşıklarla birlikte önce devlet sanatçısı aşık Murat Çobanoğlu'nun anıt mezarını ziyaret ederek, karanfil bıraktı.

Anma törenine Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kafkas ülkelerinden ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen aşıklar, vatandaşlar katıldı.

Merhum Aşık Murat Çobanoğlu’nun mazarı başında dualarla anılırken, Çobanoğlu’nun aşık arkadaşları yalnız bırakmadı. Arkadaşları Çobanoğlu’nun mezarına kırmızı karanfil bıraktı.

Burada bir konuşma yapan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Aşıkların bir kültür elçisi olduğunu söyledi.

Başkan Bozkuş; “Bizim geleneğimizin, göreneğimizin, nesilden nesile aktarılmasında aşıklarımızın, ozanlarımızın birer kültür elçisi olduğunu görürsünüz. Ve bunların nesilden nesile aktarılmasında ciddi anlamda emekleri var. Çabaları var. Tabi bu tür sosyal ve kültürel faaliyetlerle aşıklarımızın, ozanlarımızın desteklenmesi lazım” dedi.

Aşıklık geleneğinin devam etmesi için sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenmesi gerektiğini belirten Bozkuş; “Yoksa bu aşıklık kültürü giderek kaybolacaktır. Yani birkaç sivil toplum kuruluşu işte televizyonlarda programlar yapılıyor. Ama genelde batı müziği programlar ağırlıklı olduğu için bizim geleneğimizi, göreneğimizi, özümüzü yansıtan kültürde yavaş yavaş yok oluyor. Bunun içinde biz gerçekten kendi gönlünü veren, geleceğini buradan temin eden, aşıklarımızın ozanlarımızın ellerinden tutmak lazım. Buda ancak böylesine kültürel faaliyetlerle gündeme getirilebilir. Ve sahip çıkılabilir. Rahmetli Çobanoğlu’da sadece Türkiye’de değil. Gelenek ve göreneklerimizi dünyaya tanıttı. Şeref Taşlıova ile birlikte gerçekten biz Karslı olarak her ikisine de minnattarız. Allah rahmet etsin diyoruz. Ve bu şölenimizinde hayırlı olmasını diliyoruz” diye konuştu.

Murat Çobanoğlu’nun mezarını ziyaret ettikten sonra aşıklar Eski Erzurum Yolu Üzerinde bulunan Murat Çobanoğlu’nun heykelinin yanına geldiler. Burada Çobanoğlu’nun heykeli önünde hatıra fotoğrafı çektiren aşıklar daha sonra kortej yürüyüşüne geçtiler. Murat Çobanoğlu’nun heykelinden başlayan yürüyüş Faikbey Caddesi ve Kazımpaşa Caddesi ile devam etti. Aşıkların yöresel kıyafetler ve sazlarıyla katıldığı yürüyüş tam bir şenlik havasında geçti. 100’ün üzerinde aşığın yürüdüğü kortej, daha sonra tüm katılımcılarla beraber Kars Halk Eğitim Merkezi Salonu’na geçildi.

5 dalda yapılacak olan ve her aşığın istediği dalda yarışacağı Aşıklar Bayramı yarışmaları Kars Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Slayt gösterisinin ardından protokol konuşmaları ve Aşıkların tanıtımı yapıldı. İl Düzenleme Kurulu Üyeleri ve Jüri Üyelerinin tanıtımının ardından yarışmalara start verildi. Divan Dalı (Doğaçlama), Yörelere Göre Hikâye Dalı, Dudak Değmez (Leb Değmez) Dalı, Atışma Dalı (Doğaçlama), Muamma Dalı (Doğaçlama) alanlarında yarışacak olan aşıklardan en az iki dalı geçen aşığa bir, dört dalı geçen aşığa iki, beş dalı geçen aşığa üç ödül verilecek.

Kars Belediyesi’nin düzenlediği ve 3 gün sürecek olan Aşıklar Bayramı’na yurdun birçok yöresinden gelen 100 aşık ile İran, Azerbaycan ve Gürcistanlı halk ozanları katıldı.

Öte yandan Aşıklar Bayramı’na Merhum Murat Çobanoğlu’nun yakınlarının katılmaması dikkat çekti. Dışarıdan gelen aşıkların bir çoğu Çobanoğlu’nun mezarı başında, Çobanoğlu’nun yakınlarını aradı. Daha sonra Çobanoğlu’nun yakınlarından hiç birisinin törene katılmadığını öğrenen aşıklar kısa süreli bir burukluk yaşadılar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.