1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aç Kurt Şehir Merkezine İndi
Uluderede Katliam Emri ANKARADAN

Uludere'de Katliam Emri ANKARA'DAN

Uludere'de 34 sivilin savaş uçaklarıyla bombalanmasının ardından İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından hazırlanan raporda, bombalama emrinin üst komutanlıklardan verildiği belirtildi.

A+A-

Uludere'de 34 sivilin savaş uçaklarıyla bombalanmasının ardından İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından hazırlanan raporda, bombalama emrinin üst komutanlıklardan verildiği belirtildi.

Uludere'de 34 sivilin savaş uçaklarıyla bombalanarak öldürülmesinin ardından İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından hazırlanan raporda, "Bombalamadan yerel komutanlık değil üst komutanlıklar sorumlu" denildi.

Radikal gazetesinin haberine göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun bünyesinde kurulan Uludere alt komisyonu dün (8 Mart) İçişleri Bakanlığı'nın Uludere raporunun yanı sıra ASELSAN'ın Heron görüntüleri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun da telefon görüşmeleri ile ilgili hazırladığı raporları görüştü.

Toplantıda "gizli" damgalı raporların kopyasının milletvekillerine verilmediği, milletvekillerinin okunan raporları dinledikleri ifade edildi.

Toplantıya katılan Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Milletvekili Malik Ecder Özdemir "Genelkurmay Başkanlığı'ndan ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 'vur emri' veren kimse yetkililer çağrılarak ortaya çıkartılmalı" dedi.

Uludere Komisyonu, "vur emrini" kimin hangi bilgilere dayanarak verdiğini tespit etmek için Genelkurmay'dan ve Adalet Bakanlığı'ndan da sınır kaçakçılığına ilişkin istatistiki bilgileri istedi.

Özdemir'in verdiği bilgiye göre, İçişleri Bakanlığı'nın raporunda şu tespitlerde bulunuldu:

- Bir sınır ötesi harekât olan operasyon, Meclis'in hükümete verdiği yetki çerçevesinde Genelkurmay Başkanlığı tarafından icra edildi.

- Bombalama emrinin öncesinde 23'ncü Sınır Jandarma Tümen Komutanlığı ve bu komutanlığa bağlı Gülyazı Tugay Komutanlığı'nın bilgisine başvurulmadı. Operasyon talebi 23'ncü Tümen'den gelmedi.

- Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 27 Kasım-28 Aralık 2011 tarihleri arasında Genelkurmay'a, bölgede PKK hareketliliği olduğuna ilişkin 10'a yakın istihbarat bilgisi verdi. Ancak, sadece Heron görüntüleriyle "atış serbest" talimatı verilemez. Bu emir için başka istihbarat bilgilerinin bulunması gerekir.

- Hayatını kaybeden vatandaşlar arasında PKK militanı yok. Bombardımanda ölenlerin tamamı kaçakçı.

- Heron görüntülerinde bombalamanın ardından köylülerin yardım için bölgeye geldikleri görülüyor. Ancak acil yardım için geç kalındı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.