1. HABERLER

  2. Uçak Düştü mü, DÜŞÜRÜLDÜ MÜ?
Uçak Düştü mü, DÜŞÜRÜLDÜ MÜ?

Uçak Düştü mü, DÜŞÜRÜLDÜ MÜ?

Başbakan ilk defa uçaksavar iddiasını dile getirirken, Genelkurmay'dan yapılan açıklamada "Suriye'nin kendileri tarafından düşürüldüğünü iddia ettiği uçak" ifadesi kullanıldı.

A+A-

Başbakan ilk defa uçaksavar iddiasını dile getirirken, Genelkurmay’dan yapılan açıklamada “Suriye’nin kendileri tarafından düşürüldüğünü iddia ettiği uçak” ifadesi kullanıldı. Arınç ise, “bu açıklamadan farklı anlamlar çıkartılmamalı, her gün bu olayı köpürtmeye gerek yok” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk defa Akdeniz'de düşen TSK uçağının uçaksavarla düşürülmüş olabileceğini dile getirirken, Genelkurmay'dan yapılan açıklamada Suriye'nin "kendileri tarafından düşürüldüğünü iddia etti uçak" ifadesini kullanması kafaları karıştırdı.

Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, "bu açıklamadan farklı anlamlar çıkartılmamalı, her gün bu olayı köpürtmeye gerek yok" diye konuştu.

Erdoğan: Füze mi uçaksavar mı, ortaya çıkacak

Erdoğan AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, şunları söyledi: "Silahsız askeri bir uçağımız düşürüldü. Tabii biz uçağın parçalarına ve pilotlara ulaşıncaya kadar hep 'düştü' dedik, düşürüldüğünü o ana kadar söylemedik. Uçağın düşürülmesine ilişkin bilgiler son derece net, son derece şeffaf, tereddüte mahal bırakmayacak şekilde ortaya konuldu. Uçağımıza yapılan saldırı öncesinde hiçbir uyarı yapılmamıştır. Şimdi bu parçalar çıkarıldıktan sonra bu bir füze vuruşu mudur yoksa bir uçaksavar mıdır bunlar da daha net yapılacak incelemelerden sonra ortaya çıkacaktır.

"Suriye'ye ait helikopterler son dönemlerde beş kez Türkiye hava sahasını işgal etti. Bunlara uyarı yaparak hava sahasının terkedilmesi sağlandı. Aynı şekilde Rusya'ya ait 15 uçaklı bir filo da Karadeniz'de Türk hava sahasını ihlal etti. Uyarılar yapılmıştır. Bizim uçaklarımız Balıkesir'den, Merzifon'dan kalkmak suretiyle onların hava sahamızı terk etmelerini sağlamıştır. Daha sonra da özür dilemişlerdir. Bütün bunlar bu şekilde yapılıyor. Hemen, hava sahan işgal edildi, anında vur. Bu tabii, olağan, alışılmış bir durum değil. Hem Türkiye içinde kampanya yürütenlere hem uluslararası kampanya yürütenlere açık açık söylüyorum; uçağımıza 13 milde, uluslararası hava sahasında, hiçbir uyarı yapılmadan, tamamen düşmanca, tamamen hasmane bir şekilde saldırı düzenlenmiştir.

"22 Haziran'dan bu yana, bilgileri delillerle, radar kayıtlarıyla ortaya koyduk. Bütün bunlar yapılmışken, bakıyorsunuz bizden ayrıldıktan sonra sayın CHP lideri Kılıçdaroğlu hedef saptırmak suretiyle, 'kamuoyuyla paylaşılan şeyleri bizimle konuştular' diyor. İnsaf, zerre kadar sizde nezaket olsa kalkarsınız orada kamuoyuyla paylaşılmayan ne varsa o soruyu sorarsınız. Kılıçdaroğlu Esad'ın sözcüsü gibi.

Genelkurmay: Suriye'nin düşürdüğünü iddia ettiği uçak

Genelkurmay Başkanlığı ise dün yaptığı açıklamada, "Suriye resmi makamlarınca kendileri tarafından düşürüldüğü iddia edilen Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait RF-4 uçağı" ifadesini kullandı.

Genelkurmay, arama ve kurtarma faaliyeti sırasında su yüzeyinden toplanan malzemelerin üzerinde petrol türevi herhangi bir yangın başlatıcı ve hızlandırıcı madde profiline, organik ve inorganik patlayıcı madde artığına ve herhangi bir mühimmata ait olduğu değerlendirilen bir bulguya rastlanmadığını belirtirken, incelemenin devam ettiğini söyledi.

Düşmüş olma ihtimali de gündemde

Genelkurmay'ın yaptığı açıklamanın ardından uzmanlar uçağın pilotaj hatasıyla düşme senaryosunun da gündeme geldiğini belirtiyor. Uçağa bir füzenin isabet ettiği olasılığının zayıflaması üzerine, iki seçenek kalıyor uçak ya uçaksavar mermisi nedeniyle ya da alçaktan uçan pilot kaçış manevrası yaparken kanadını suya temas ettirmesi sonucu kontrolü kaybettiği için düştü.

İstihbarat uçuşu sırasında radara yakalanmamak için uçakların alçaktan uçtuğu biliniyor. Bu uçuşlarda altimetreler denizden yüksekliği "0" gösteriyor. 15-20 metreye yüksekliğe kadar alçalan pilotlar göz yanılmasına uğrayabiliyorlar; buna pilotlar arasında "denizin göz alması" deniyor. Son açıklamalardan sonra daha önce çok itibar edilmeyen bu senaryo artık güçlendi. Suriye tarafının uyarmadan uçaksavarla ateş açması, pilotun kaçış manevrası sırasında yüksekliğini ayarlamaması sonucu bu senaryo gerçekleşmiş olabileceği belirtiliyor.

Bu senaryo Genelkurmay'ın isabet alınmadığı yorumlarına neden olan son açıklamalarına karşın, Suriye'nin neden "Vurduk" açıklaması yaptığı sorusunu da yanıtlıyor.

Arınç: Olayı köpürtmenin gereği yok

Gazeteciler, Genelkurmay'ın niye "iddia" ifadesini kullandığını Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a sordu. Arınç, bu ifadelerden farklı anlamlar çıkartılmaması gerektiğini söyledi.

"Daha önce bu konuda yaptığım açıklamalara ilave edeceğim hiçbir kelime yok. Bazı nüanslar içinde durup buralardan farklı anlamlar çıkarılmamalı. Türk jeti düşürüldü. Düşüren Suriye yönetimi 'biz düşürdük' dedi. Çıkan parçalar üzerinde, şu bulundu, bu bulundu gibi açıklama yapılırken şu cümle kullanıldı demenin, her gün bu konuyu köpürtmenin bir gereği yok. İncelemeler bittiğinde bütün açıklamalar size yapılacaktır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.