1. HABERLER

  2. Türkiye'nin Batısı 'SEL'e TESLİM
Türkiye'nin Batısı 'SEL'e TESLİM

Türkiye'nin Batısı 'SEL'e TESLİM

Türkiye, soğuk ve yağışlı havaya teslim oldu. Antalya'da rüzgarın hızı saatte 92 kilometreye ulaştı, bölgeye ortalama 128 kilogram yağış düştü.

A+A-
Antalya'da fırtına 100 kilometre hızla esti, kentte hayat durdu. Muğla'dan gelen fotoğraflar söze gerek bırakmadı, mahsur kalanlara zodyak botlarla ulaşıldı.
Türkiye, soğuk ve yağışlı havaya teslim oldu. Antalya'da rüzgarın hızı saatte 92 kilometreye ulaştı, bölgeye ortalama 128 kilogram yağış düştü.
Akşam saatlerinde Gebiz deresinin taşması sonucu Antalya-Manavgat yolu trafiğe kapandı.
Yağış ve fırtına nedeniyle Kaş, Demre ve Finike ilçelerinde bazı köy köprülerinin ayaklarında çökme meydana geldi, bazı ilçelerdeki dere ve çaylardaki taşkınlar yüzünden tarım arazileri ve seralar sular altında kaldı.
Okulların bahçeleri ve giriş katlarında su baskınları yaşandı ve istinat duvarları yıkıldı. Enerji nakil hatlarındaki kopmalar nedeniyle sık sık elektrikler kesiliyor.
Akseki, İbradı, Elmalı ve Korkuteli ilçelerinde ise kar yağışı nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanıyor.
Kent merkezinde Akdeniz Bulvarı'nın deniz yönündeki bölümü, dalgaların caddeye savurduğu çakıllar yüzünden önlem amacıyla ulaşıma kapatıldı.
Serik ilçesinde şiddetli rüzgarın etkisiyle bazı reklam panoları devrildi, bazı seraların örtüleri parçalandı. İlçedeki tarım arazileri su altında kaldı.
Belek ve Boğazkent'teki barınakta bulunan bazı balıkçı tekneleri akıntıya kapıldı.
Antalya'nın doğu ilçelerinin sahil kesimleri ve açıklarında kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışla birlikte kısa süreli fırtına ve su hortumu oluşması bekleniyor.
ODUN TOPLARKEN DALGALARA KAPILDI
Demre ilçesinde yaşayan iki çocuk babası Kazım Şahin, eşi Gülser Şahin ile odun toplamak için Sülüklü Plajı'na geldi. Plajda dalgaların kıyıya getirdiği odunları toplayarak, traktöre yükleyen Kazım Şahin, bu sırada dalgalara kapıldı.
Gülser Şahin, kısa sürede dalgaların arasında kaybolan eşinin kurtarılması için polise haber verdi.
Şiddetli rüzgar ve dalgalar yüzünden arama kurtarma çalışmalarına başlanamadı.
35 SAATTİR SİTEDEN ÇIKAMIYORLAR
Muğla'da son 24 saatte metrekareye 153 kilogram, son 8 günde ise 195.8 kilogram yağış düştü, yağış etkisini artırarak devam edecek. Son 24 saatte Marmaris'te 156, Bodrum'da 37, Datça'da 66, Fethiye'de 40, Milas'da 45, Yatağan'da 70, Dalaman'da 92 ve Köyceğiz'de 127 kilogram yağış düştü.
Kent merkezindeki Kötekli Mahallesi'ndeki Deniz Sitesi'nin sakinleri 35 saattir evlerinden çıkamıyor. 30'dan fazla 2 katlı evi tek tek dolaşan itfaiye ekipleri ekmek ve su yardımında bulundu.
Bugün okula gitmesi gereken site sakinlerinin çocukları da okula gidemedi.
Site sakinlerinden Sabahattin Yerdelen, ''Kısa süre önce ameliyat olan oğlumu itfaiye ekiplerinin yardımıyla hastaneye gönderdik. Karabağlar Yaylası'ndan gelen su nedeniyle su baskınları yaşanıyor. Muğla Belediyesi ekipleri bir an önce tedbir almazsa birkaç gün daha evimizden çıkamayacağız'' diye konuştu.
'HAYVANLARIMIZ OLMADAN ASLA'
Kentte dün sabah başlayan ve aralıklarla süren etkili yağış nedeniyle Karabağlar Yaylası'nda su baskınları yaşandı.
Yayladaki evlerinde mahsur kalan çift ile hayvanları, itfaiye ekiplerince ''kepçe'' yardımıyla kurtarıldı. Ekipler Nihat ve Gülperi Arslan'ın bulunduğu eve kepçe ile ulaştı.
Arslan çifti, kurtarma önceliğinin evlerinin yanındaki ahırda bulunan inek ve yeni doğan buzağısına verilmesini istedi. Ekipler, çiftin ısrarı üzerine ahırda bulunan inek ve buzağıyı kurtardı. Çift ise bir kepçe yardımıyla evlerinden alınarak, güvenli bir noktaya ulaştırıldı.
Ekipler tarafından kurtarılan çift, gözyaşları içinde hayvanlarını ve kendilerini kurtaran itfaiye ekiplerine teşekkür etti.
Bölgede bulunan tarım arazileri de su altında kaldı.
Fethiye'de şiddetli yağış ve dolu seralara zarar verdi, su baskınına neden oldu. Özellikle Komluova, Karadere ve Eşen beldelerindeki domates seraları zarar gördü. Fethiye-Antalya yolunda ulaşım güçlükle sağlanıyor.
Milas ilçesinde Gökçeler köyünden geçen dere üzerindeki daha önce yıkılan köprünün yerine konulan geçici bakslar ile Karakuyu köyü Ahmetler Mahallesi ile Hisarcık köyünü bağlayan köprü de kullanılamaz hale geldi.
BARAJ KAPAKLARI AÇILDI, BALIKLAR OVAYA AKTI
Bodrum-Milas yolundaki Mumcular Barajı'nın kapaklarının açılması nedeniyle yolu 23 saat kapalı kaldı. Barajda bulunan balıkların bir bölümü suyla birlikte dere ve ovaya aktı. Vatandaşlar, ovada tarlalarda balık avladı.
Bölgede tek şeritten ulaşım sağlanıyor.
Köyceğiz'de Otmanlar Karaçay yolu ve Balcılar mevkisinde heyelan meydana geldi. Kavaklıdere ilçesinde ise Salkımköyü girişinde yol çöktü.
ANNE VE ÇOCUKLARINA ZODYAK BOTLA ULAŞILDI
Karabağlar Yaylası'nda 24 saattir evlerinde mahsur kalan bir anne ve üç çocuğu da kurtarıldı.
Ekipler, zodyak botlarını bir traktörün kasasına yükleyerek ailenin yaşadığı evin bulunduğu bölgeye yaklaşık yarım saat süren bir yolculuğun ardından güçlükle ulaştı. Kurtarma ekiplerini gören Arzu Karakuş ve 3 çocuğu, çevresi sularla kaplı evin ön kısmına çıkarak, ekiplere seslerini duyurmaya çalıştı.
Ekipleri görünce sevinç çığlıkları atan ve kendilerinden 24 saattir haber alınamayan Arzu Karakuş ile Arkın, Kamuran ve Ali Karakuş zodyak botla eve ulaşan ekipler tarafından kurtarıldı.
Anne Arzu Karakuş, ''Bizden haber alamayan yakınlarımız itfaiyeyi arayarak yardım istemiş. Çocuklarım ve kurtarılacağımıza dair umudumuzu kesmiştik. Evde mevcut olan yiyeceklerle karnımızı doyurduk ve beklemeye başladık. Traktör sesini duyunca kurtarılacağımızı anladık. Bizi kurtaran ekipten, evin ahırında mahsur kalan 10 koyun ve 5 kuzumuzu da kurtarmalarını istedik'' diye konuştu.
Ekipler, aileye ait 10 koyun ve 5 kuzuyu da zodyak bot yardımıyla kurtardı.
İZMİR'DE 72 YILLIK REKOR KIRILDI
İzmir'de son 24 saatte metrekareye düşen yağış miktarı, kentin 72 yıllık ortalamasının üzerine çıktı. Kentte son 24 saatte metrekareye 137 kilogram yağış düştü.
İnciraltı semtindeki bazı mandalina bahçelerini ve iş yerlerini su bastı.
METEOROLOJİ İSTASYONUNU SEL BASTI
Manisa'da son 24 saatte metrekareye 64 kilogram yağış düşerken, kentteki Meteoroloji İstasyonunu da sel bastı. Suyun, ölçüm cihazlarına zarar vermediği ancak bahçede çamur oluşturduğu belirtildi.
Yağmurdan dolayı şehrin cadde ve sokaklarında oluşan çukurlar sürücülere zor anlar yaşatıyor.
Spil Dağı Milli Parkı'na Manisa tarafından giden yolda meydana gelen heyelan nedeniyle, yol dün gece yarısından bu yana ulaşıma kapandı. Dağa, İzmir Kemalpaşa yolundan gidiş gelişe izin veriliyor.
       
FAZLA SU KANALI PATLATTI
Aydın'da geçtiğimiz hafta Kemer Barajı'ndan Akçay Hidroelektrik Santrali'ne su taşımaya başlayan kanalın Kılavuzlar köyü ile Yeniköy arasında kalan kısmı yağışların ardından artan suyun basıncına dayanamayarak patladı.
Patlama nedeniyle, Akçay Hidroelektrik Santrali'ne taşınan yaklaşık 1 milyon metreküp su, bölgedeki tarım arazilerine aktı. Pamuk ve biber ekili alanlar sular altında kaldı.
Akan sular nedeniyle bölgede oyuklar ve toprak kayıpları meydana gelirken, iş makineleri yardımıyla suların tahliyesine çalışılıyor.
EDİRNE'DE NEHİRLER COŞTU
Son bir haftadır metrekareye 63.4 kilogram yağışın düştüğü Edirne'de, son 24 saatte metrekareye 25.8 kilogram yağış düştü.
Aşırı yağışlar nedeniyle Edirne-Kırklareli arasındaki D-20 kara yolu üzerindeki Oğulpaşa Deresi'nin taşması sonucu D-20 kara yolu sabah saatlerinde ulaşıma kapandı.
Tunca Nehri'nin debisi 128 metreküp/saniye, Meriç Nehri'nin debisi 157 metreküp/saniye ve Arda Nehri'nin debisi ise 150 metreküp/saniye olarak ölçüldü.
Tekirdağ ve Kırklareli'nde de aşırı yağış nedeniyle ulaşımda aksamalar meydana geldi.
HAYVAN PAZARI SULAR ALTINDA
Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde, Menderes Çayı'nın bazı bölgelerinde taşkınlar yaşandı. Bayramiç Barajı'nda biriken fazla sular, barajın otomatik sistemi sayesinde tahliye edilince, Menderes Çayı'nın su debisinde artış yaşandı. Çayın bazı bölgelerinde su taşkınları oldu, Menderes Mahallesi'ndeki hayvan pazarı su altında kaldı.
Son 24 saatte metrekareye Çanakkale'de 18, Gökçeada'da 78, Bozcaada'da 68 ve Ezine'de 46 kilogram yağış düştü.
MARMARA'YA YENİ YAĞIŞ GELİYOR
Yeni yağışlı havanın etkisi altına girmesi beklenen Marmara'da, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale civarında bugün etkisini sürdüren yağışlar, yarın itibariyle ara verecek.
Çarşamba gününden itibaren hafta sonuna kadar bölgede gök gürültülü sağanak yağış görülecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.