Türkiye ve Suriye için Büyük GÜN

Türkiye ve Suriye için Büyük GÜN

Erdoğan'ın "Sabrın sonuna geldik" demesinin ardından Davutoğlu, Şam'a gidiyor.

A+A-

 Erdoğan’ın “Sabrın sonuna geldik” demesinin ardından Davutoğlu, Şam’a gidiyor. Suriye’ye “kesin mesaj” vereceği söylenen Dışişleri Bakanı'na Şam’dan yanıt geldi: “Kesin mesaj verirse daha kesin bir yanıt alır.”

Beşar Esad yönetimindeki Suriye'de çatışma bitmiyor. Güvenlik güçleri, uluslararası tepkilere rağmen Der Zor kentine girdi. 31 Temmuz (2011) günü Hama'da 95 kişinin öldüğü olaylar sonrasında Suriye ordusunun halka karşı tutumu dünya kamuoyunda tepkilere sebep olmuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gelişmeler üzerine yarın (9 Ağustos 2011) Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye'ye gideceğini ve Türkiye'nin mesajlarını 'kararlı' bir şekilde ileteceğini açıkladı.

Erdoğan: "Suriye iç mesele"

Erdoğan, "Halkınızın üzerine kurşun yağdırarak kimi sevindiriyorsunuz? Evet, bunları söylemek, bu soruları sormak zorundayım. Bugüne kadar birçok konuda 'acaba halledebilir miyiz?', 'acaba söylenenler yerini bulur mu?' diye çok sabrettik. Ama artık burada da sabrın son anlarına geldik ve bunun için de bu süreç içinde salı günü Dışişleri Bakanı'nı Suriye'ye gönderiyorum" dedi.

"Kendileriyle orada gerekli olan görüşmeleri yapacaklar. Bu görüşmelerde mesajlarımız artık kendilerine kararlı bir şekilde iletilecektir. Bundan sonraki süreç, verilecek cevaba ve uygulamaya göre şekillenecektir. Çünkü biz Suriye konusunu bir dış mesele olarak, bir dış sorun olarak görmüyoruz. Suriye meselesi bizim bir iç meselemizdir."

"Çünkü bizim Suriye ile 850 kilometre sınırımız var, akrabalık, tarih, kültür bağlarımız var. Dolayısıyla burada olanlar, bitenler bizim asla seyirci kalmamıza fırsat vermez. Tam aksine oradaki sesleri duymak zorundayız, duyuyoruz ve tabii ki gereğini de yapmak durumundayız" şeklinde konuştu.

Suriye: "İçişlerimize karışmanıza izin vermeyiz"

Suriye yönetimine karşı uyarıda bulunan Erdoğan'a Şam'dan cevap gelmesi uzun sürmedi. Türkiye'nin "tehditkâr" tutumunu, "ülkenin içişlerine müdahale" olarak değerlendiren Suriye, Beşar Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban aracılığıyla yaptığı açıklamada, "İçişlerimize karışmanıza izin vermeyiz. Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Suriye'ye sert bir mesaj iletecek olursa, sivillere, ordu ve polis üyelerine karşı silahlı terörist grupların acımasız öldürmelerini ve cinayetlerini kınamayan Türkiye'nin tutumu konusunda daha kesin bir yanıt alır" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Suriye'de sabrın sonuna geldik" diyen Başbakan Tayyip Erdoğan'ı, "Türkiye'yi Suriye'ye yönelik olası bir askeri operasyona sokma" diye uyardı. Kılıçdaroğlu, "Bir Başbakan çıkıp da 'Sabrın sonuna geldik' diye bir söz söylüyorsa, bunun arkası askeri müdahaledir" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.