1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Muğla’da Motosiklet Kazası; 1’i Ağır, 2 Yaralı
Türk Savaş Uçağı nı Suriye DÜŞÜRMÜŞ

Türk Savaş Uçağı nı Suriye DÜŞÜRMÜŞ

Malatya'dan havalanan Türk savaş uçağının Suriye tarafından düşürüldüğü açıklandı.

A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki güvenlik toplantısı 2 saat sürdü. Zirvenin sonucunda Malatya'dan havalanan Türk savaş uçağının Suriye tarafından düşürüldüğü açıklandı

Başbakan Erdoğan 'ın Ankara 'ya dönüşünün ardından Başbakanlık Resmi Konutu'nda basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, 2 saat 10 dakika sürdü. Toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel , Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin , Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz , Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada , Malatya 'dan havalandıktan sonra Akdeniz üzerinde düşen uçakla ilgili olarak şöyle denildi:

"22 Haziran 2012 tarihinde görev uçuşu için Malatya Erhaç meydanından kalkış yapan uçağımızla radar ve telsiz temasının kesilmesi akabinde yaşanan gelişmeler, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıda ele alınmıştır. İlgili kurumlarımızın sağladığı verilerin değerlendirilmesi ve Suriye ile yürütülen ortak arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde elde edilen bilgiler neticesinde, uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır. Pilotlarımız dahil, arama kurtarma çalışmaları halen devam etmektedir. Türkiye , olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır."

ARAMAYA SURİYELİLER DE KATILIYOR

RF-4 tipi uçağın Suriye'nin Lazkiye kentine 8 mil uzaklıkta Akdeniz açıklarına düşmüştü. Konuyla ilgili TSK 'dan yapılan açıklamada, " Malatya Erhaç Meydanı'ndan kalkış yapan bir uçağımız ile bugün saat 11.58'de Hatay ili güneybatısında deniz üzerinde radar ve telsiz teması kesilmiştir" denilmişti.

ARAMA ORTAK SÜRÜYOR

Başbakan Tayyip Erdoğan , Brezilya dönüşünde güvenlik zirvesine katılmadan önce yaptığı açıklamada düşen uçakla ilgili şöyle konuşmuştu: “Şu anda Genelkurmayımız zaten gerekli açıklamayı yaptı. Uçağımızın kaybı, düştüğü noktasında, 'düşürüldü' diyemiyorum. Çünkü, bu noktada kesin bilgiler elde olmadıktan sonra bunu söylemek mümkün değil, ama şu anda biraz sonra Resmi Konut'ta bir görüşmemiz, toplantımız olacak, hem terörün bir değerlendirmesini yapmış olacağız, hem bu konuyu görüşeceğiz. Bildiğiniz gibi Hatay'ın güneyinde, aynı zamanda Lazkiye'ye yakın 8 mil uzaklıkta böyle bir bölgede olduğu söyleniyor.

Pilotlarımızla ilgili bir haber yok, ama şu anda 4 tane hücum botumuz, bunun yanında helikopterlerimiz, Suriye'nin aynı şekilde hücum botları filan, orada müşterek bir aramayı sürdürüyorlar ve Bu arama tarama neticesinde orada bakalım ne gibi bulgular elde edilecek bunu göreceğiz, bu çalışmalar netice alıncaya kadar inşallah orada devam edecek. Detay bilgileri, yapacağımız toplantıdan sonra zaten açıklarız, açıklayacağız.”

ÖZÜR DİLENDİ Mİ?

Başbakan Erdoğan , düşen uçakla ilgili olarak Suriye'nin özür dilediği yönünde haberler olduğunu ve bu özrün neye ilişkin olduğunun sorulması üzerine de “Bende kesin bilgi yok, yapacağımız görüşmeden sonra gerçekten özür dilenmiş mi, dilenmişse ne için dilenmiş bunların hepsi ortaya çıkar, net açıklamayı da biz toplantıdan sonra yapacağımız basın açıklamasıyla bildiririz” dedi.

SURİYE, BİZ VURDUK

Suriye Savunma Bakanlığı, düşürülen Türk F-4 savaş uçağı ile ilgili bir açıklama yaptı

Suriye Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Suriye sınırını 1 kilometre kadar geçen bir uçak görüldü. Sınır ihlali yapan uçağa, uçaksavar bataryaları tarafından ateş açıldı ve uçağın 10 deniz mili kadar uzaklığa düştüğü tespit edildi" denildi. Açıklamada Türk savaş uçağının Suriye karasuları üzerinde alçak uçuş yaptığı iddia edilerek şunlar söylendi: "Hedefi vurduktan sonra Türk uçağı olduğunu tespit ettik."

Açıklamada, kayıp pilotların bulunması için iki ülkenin ortak arama-kurtarma faaliyeti yaptığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.