1. HABERLER

  2. Turhan Selçuk Hayatını Kaybetti
Turhan Selçuk Hayatını Kaybetti

Turhan Selçuk Hayatını Kaybetti

Cumhuriyet gazetesinde 'Söz Çizginin' köşesinde çizen karikatürist Turhan Selçuk hayatını kaybetti.

A+A-
"Aydede", "Yön", "Devrim Örneği" gibi dergilerde çizerlik yaptı. Uzun yıllar Milliyet ve son olarak da Cumhuriyet gazetesinde "Söz Çizginin" köşesinde çizen karikatürist Turhan Selçuk hayatını kaybetti. TGC, "Selçuk gazeteciliğin karikatür dalına getirdiği yeniliklerle, karikatür klasikleri arasında yerini aldı" dedi.
Cumhuriyet gazetesi çizerlerinden Turhan Selçuk, dün gece karındaki aort damarının genişlemesi (abdominal aort anevrizması) teşhisi ile tedavi gördüğü Maslak Acıbadem Hastanesi'nde hayatını kaybetti.
"Abdülcanbaz" karakterini yaratan, Cumhuriyet gazetesinde ise "Söz Çizginin" isimli çizgilerini okurlarla buluşturan Selçuk, gazetenin İmtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk'un kardeşiydi.
Selçuk'un cenazesi 13 Mart Cumartesi günü, saat 12.00 de Cumhuriyet gazetesinde yapılacak törenin ardından 14 Mart Pazar günü Nevşehir Hacı Bektaş'ta toprağa verilecek.
TGC: 60 yıllık kıdemli bir üyemiz, usta bir çizerdi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), mesleği boyunca ulusal ve uluslar arası çapta bir çok ödüle değer görülen Turhan Selçuk'un ölümü dolayısıyla bir başsağlığı mesajı yayımladı.
TGC Başkanı Orhan Erinç, Turhan Selçuk'un cemiyetin 60 yıllık kıdemli bir üyesi olduğunu anımsatarak, "Türk ve dünya karikatürcülüğünün 69 yıllık çınarı ustamız Turhan Selçuk'u kaybetmiş olmanın üzüntüsü içindeyiz. Dünyanın da ünlü ve uzun soluklu karikatür ustalarından olan Turhan Selçuk'un, gazeteciliğin karikatür dalına getirdiği yeniliklerle, çizgi  roman kahramanları kendisinin  unutulmadan aramızda yaşamasını  sağlayacak  karikatür klasikleri arasında yerini almıştır. Selçuk'un ailesine, basın karikatür ve sanat dünyasına başsağlığı dileklerimi sunarım" dedi.
Masaracı: Karikatür evinin açılışında bulunmasını isterdik
Cumhuriyet gazetesi karikatüristlerinden Kamil Masaracı, Turhan Selçuk'un karikatürün en önemli isimlerinden biri olduğunu açıklayarak, "Önemli çizerliği önümüzdeki yıllarda da etkisini gösterecek. Onun çizgileriyle gençler yetişecek. Çok önemli bir düşünürdü, yurtseverdi. İlkelerinden hiçbir zaman ödün vermedi" dedi.
"Çizgileriyle bize aydınlıkları gösterdi. Siyasetle iç içe bir insandı ve bir karikatürist olarak en iyi örneklerini verdi. Herkesin başı sağolsun. Turhan Selçuk'u çok özleyeceğiz. Milas'ta Turhan Selçuk'un bir karikatür evi hazırlıkları vardı. İsterdik ki, karikatür evinin açılışında orada bulunabilsin ama orada yeni Turhan Selçuk'ların yetişebileceğine inanıyorum."
Turhan Selçuk kimdir?
1922 yılında Milas'ta doğdu. Türkiye mizahının önde gelen isimlerinden olup Türkiye'de mizaha yön veren karikatüristlerdendi. Semih Balcıoğlu ve Ferit Öngören ile beraber Karikatürcüler Derneği'ni kuranlardandı. İlk olarak "Akbaba" dergisinde çalışmaya başladı.
Ardından "Aydede", "Yön", "Devrim Örneği" gibi dergilerde ve "Milliyet", "Akşam" gibi günlük gazetelerde çalıştı. Özellikle "Abdülcanbaz" tiplemesi ün yaptı. Türkiye ve Avrupa'da bir çok müzede karikatürleri sergilendi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.