1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Mısır'da Abdulfettah el-Sisi'nin Başkanlığı Resmen İlan Edildi
TSK: Uçağımızı Uçaksavar VURMAMIŞ

TSK: Uçağımızı Uçaksavar VURMAMIŞ

Genelkurmay Başkanlığı, inceleme sonuçlarını paylaştı. Uçağımız, uçaksavarla vurulmamış.

A+A-

Genelkurmay Başkanlığı, inceleme sonuçlarını paylaştı. Uçağımız, uçaksavarla vurulmamış.

Genelkurmay Başkanlığı, Suriye tarafından düşürülen savaş uçağı ile ilgili bir açıklama daha yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Kriminal inceleme sonucuna göre uçağımızın düşürülme nedenleri arasında Suriye tarafından iddia edildiği gibi bir uçaksavar ateşi ile düşürülme ihtimalinin ortadan kalktığı görülmüştür. Deniz dibindeki önemli parçaların çıkarılıp teknik incelemeleri tamamlandıktan sonra uçağımızın Suriye tarafından nasıl düşürüldüğünü tespit etmek mümkün olabilecektir"

CİHAT MAKDİSİ, UÇAKSAVAR DEMİŞTİ

Suriye, Türk savaş uçağının, uçaksavarla vurulduğunu iddia ediyordu. Suriye Dişişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihat Makdisi, olaydan hemen sona şöyle konuşmuştu:

"Uçak 100 metre irtifada füzeyle değil uçaksavarla düşürüldü, vuruldu. Zaten uçak üzerindeki delikler, bunun uçaksavarlarla yapıldığını gösteriyor. Bu kesinlikle otomatik olarak gerçekleşen bir saldırı. Radarla tespit edilmiş bir uçak söz konusu değil. Gözle tespit edildi yani radarla tespit edilmedi. Radarla tespit edilen şeye böyle hafif silahla saldırı gerçekleştirilmez, füzelerle olur"

ŞİMDİYE DEK FÜZE İZİ DE BULUNAMADI

Öte yandan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Sözcüsü Tuğgeneral Baki Kavun'un yanı sıra MİT yetkilileri de ellerinde uçağın füze ile vurulduğuna dair bir veri olmadığını açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı, uçağın düştüğü gün Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan komutanlarla birlikte Başbakan'a ve bir gün sonra da Başbakan'la birlikte muhalefet liderlerine verdiği brifinglerde uçağın, 13 mil açıkta uluslararası hava sahasında vurulduğunu belirtmişti. Radar kayıtlarıyla desteklenen bu bilgi, TRT aracılığıyla Türkiye'ye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Türk uçağı Suriye'den 13 mil açıkta, uluslararası hava sahasında vurulmuştur" sözleriyle aktarıldı. Uçaksavar menzilinin 13 mil olmayacağı gerçeği nedeniyle de Türkiye tezi "Uçak füze ile vuruldu" olarak şekillendi.

Elinde uçağın füze ile vurulduğuna dair radar ya da telsiz kaydı bulunmayan Türkiye, Nautilus Gemisi'nin fotoğrafladığı uçak parçalarında da füze tezini destekleyecek bulguya rastlayamadı. İlk önce Savunma Bakanı, ardından da Genelkurmay "Füze izi yok" açıklaması yaptı. "Radar güdümlü füze olsa GES tespit ederdi" iddiası nedeniyle gözlerin çevrildiği MİT de şu ana dek füze izine rastlayamadı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.