1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Açlık Grevi' ve Leyla Güven'in Durumu
Tortumda HES İnşaatı DURDURULDU

Tortum'da HES İnşaatı DURDURULDU

Erzurum Tortum'da uzun süredir yöre halkının karşı çıktığı HES Projesinin inşaatı, doğa tahribatına neden olacağı gerekçesiyle DSİ'nin kararıyla durduruldu.

A+A-

Erzurum'un Tortum ilçesi Bağbaşı köyünde yapılması planlanan HES Projesi’nin çevreye zarar vereceğini tespit eden DSİ inşaatı durdurdu. Böylece HES'e karşı mücadele eden köylülerle konuşması yasakalanan 17 yaşındaki Leyla Yalçınkaya ve Tortumlular verdikleri mücadelede önemli bir kazanım elde etmiş oldu.

Erzurum Tortum’da uzun süredir yöre halkının karşı çıktığı HES Projesinin inşaatı, doğa tahribatına neden olacağı gerekçesiyle DSİ’nin kararıyla durduruldu.

“Jandarma saldırmış halk göz yaşı içinde izlemişti”
Geçtiğimiz yıl Tortum’daki HES inşaatı jandarma eşliğinde başlarken, direniş başlatan halka yine jandarma tarafından müdahale edilmişti. Daha sonra yapımına başlanan HES Projesini halk gözyaşları içinde izlemişti.

Tortum’daki HES’e karşı hukuk alanında devam eden mücadelede ise, geçtiğimiz yıl Erzurum 2’nci İdare Mahkemesi’ne çalışmanın engellenmesi için açılan davaya ret kararı çıkmış, mahkeme üçüncü kez bilirkişi raporunu beklerken daha sonra bu kararından vazgeçmişti. En son, kararın temyizi için Danıştay’a yapılan başvurudan da henüz sonuç çıkmadı.
Tortum'da HES'e karşı mücadele ettiği için Leyla Yalçınkaya'ya birbirinden ilginç cezalar verilmişti.

“DSİ’den yürütmeyi durdurma kararı”
Yöre halkının projenin çevreyi tahrip ettiğine yönelik suç duyurusu sonucunda ise, DSİ’den yürütmeyi durdurma kararı geldi. DSİ yaptığı çalışmada inşaat ile ilgili hukuka aykırı faaliyet yürütüldüğünü tespit etti ve projeyi yürüten şirketin verdiği taahhütlere uymadığını belirtti. Böylece proje tanıtım dosyasının gerçeklikten uzak, bilirkişi raporunun da eksik ve hatalı olduğu ortaya çıktı.

“HES patlaması yaşanıyor”
HES’lerin sayısının yükselmesi ve yaşanan sorunlara dair CHP Milletvekili Melda Onur’un verdiği soru önergesine aldığı yanıtlar HES konusunda nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olunduğunu da gözler önüne serdi. Buna göre Türkiye’de onay almış tam 1484 HES bulunurken, bu sayı her geçen gün artmaya devam ettiği belirtildi.

Leyla kazandı
Tortum’un Bağbaşı Beldesi’nde HES’lere karşı mücadele veren 17 yaşındaki Leyla Yalçınkaya, yaşanan gerilim sonrası önce eylemcilerle görüşme yasağı almış sonra da jandarmalara saldırdığı ileri sürülerek 9 yıl hapsi istenmişti. Alınan bu karar böylece Leyla Yalçınkaya’nın haklılığını da ortaya koymuş oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.